Wijkagente Sjoerd Duit (foto: Dick Janssen).
Wijkagente Sjoerd Duit (foto: Dick Janssen).
DE WIJKAGENT

Sjoerd Duit

Algemeen 1.132 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Eigenlijk hoeft wijkagent Sjoerd Duit (60) niet echt meer te worden voorgesteld; althans niet in Stompwijk. Duit is al 40 jaar werkzaam bij de politie in Leidschendam-Voorburg, waarvan hij 17 jaar wijkagent is in Stompwijk en eerder ook van Leidschenveen, toen dat nog gemeente Leidschendam was. Daarnaast behoort op dit moment ook nog het oude centrum van Voorburg tot zijn gebied.

Door Dick Janssen

"Ik heb altijd wel een beetje het landelijke gebied gehad", vertelt Duit. Stompwijk, dat zo'n 3.500 inwoners telt, kent natuurlijk veel minder stedelijke problematiek dan de woonkernen Leidschendam en Voorburg. Toch zijn er wel degelijk raakvlakken. "Toen ik het oude centrum van Voorburg erbij kreeg, dacht ik dat er wel sprake zou zijn van heel andere zaken. Maar het eerste waar ik mee te maken kreeg was de overlast op de Wijkerlaan en Rembrandtlaan van grote trekkers uit Stompwijk. Diezelfde trekkers waar men in Stompwijk zelf ook last van heeft", lacht hij. In het oude centrum zijn met name de bromfietsers die door de Herenstraat rijden een aandachtspunt. Daarnaast kent zijn wijk uiteraard ook de problematiek van de babbeltrucs en inbraken. Verder onderhoudt Duit de contacten met het Buurtpreventieteam Oranje.
Stompwijk is weer een heel ander verhaal. Daar heeft Duit bijvoorbeeld te maken met jagers, jachtvergunningen en boeren en wordt over het algemeen minder een beroep op hem gedaan. "De zelfredzaamheid is daar heel groot", vertelt hij. In Stompwijk is Duit probleemoplosser en handhaver tegelijk. Het voordeel dat hij daar al zo lang wijkagent is, is dat iedereen hem kent en hij makkelijk benaderbaar is. Dat betekent niet dat hij – als dat nodig is - niet optreedt tegen mensen die hij kent. "Nee hoor, ook bekenden krijgen van mij proces-verbaal. Als je maar uitlegt waarom, dan accepteert men dat over het algemeen ook wel." Bij Stompwijkse evenementen als de jaarlijkse Paardendagen is Duit ook paraat.

Duit is best content met zijn functie. "Als wijkagent heb je een beetje je eigen winkel, die goed moet draaien, zeg ik altijd maar. Je moet goed met de klanten omgaan en je producten op tijd leveren. Je hebt veel persoonlijk contact met de burger en veel interactie met de gemeentelijke handhaver. Als wijkagent ben je de smeerolie tussen de burger en tal van organisaties."

Vlietland en de Vliet maken eveneens deel uit van de wijk van Duit. Hij is nautisch handhaver. "Ik ben schipper van de P 704", laat hij weten. Hij is niet de enige, want bureau Leidschendam-Voorburg telt in totaal 12 schippers. Op Vlietland en in de Vliet houden zij de snelheid van de vaartuigen in de gaten, wordt gecontroleerd op alcoholgebruik, de visserijwet en overlast op de strandjes. "Afhankelijk van het weer gaan we varen. Als het meer en het kanaal leeg zijn, dan heeft het weinig zin. "

Sjoerd Duit is te bereiken via tel. 0900-8844, of e-mail: sjoerd.duit@politie.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant