De netwerkgroep Jobrunners gaat ook hier van start (foto: ND).
De netwerkgroep Jobrunners gaat ook hier van start (foto: ND).

Netwerkgroep Jobrunners komt ook hierheen

Actueel 271 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Een speciale netwerkgroep voor gemotiveerde 40+'ers zonder werk. Dat is Jobrunners. In augustus bestaat zij vier jaar in Rijswijk, maar wegens groot succes straks ook in Leidschendam-Voorburg. Maureen Groot (46) van Jobrunners praat ons bij.

Door Naomi Defoer

"Het is een club voor mensen die 40+ zijn en werk zoeken en het fijn vinden om met anderen samen te kijken hoe zij zichzelf beter op de arbeidsmarkt kunnen positioneren." Dat doen zij door naar elkaars cv te kijken, met ideeën te komen, vacatures aan te dragen en door sprekers uit te nodigen. "Wij nodigen bijvoorbeeld iemand van personeelszaken uit om te kijken hoe zij tegen de Cv's en motivatiebrieven aankijken."

Jobrunners is voor mensen die minimaal mbo+ hebben gedaan en daar is een reden voor. "Omdat je dan toch een bepaald denkniveau hebt en wat meer kan bijdragen. Mensen die lager geschoold zijn zoeken ander soort werk." Elke maandagochtend komt netwerkgroep Jobrunners bij elkaar. "Eerst doen we een rondje; Waar heb je op gesolliciteerd? En: Hoe is het gegaan? Vaak proberen wij ook een spreker uit te nodigen."

De netwerkgroep is opgericht in 2013 vanuit de Rotary, een serviceclub. "Een aantal leden wilde graag werkloze mensen ondersteunen met hun kennis. Dat hebben zij de Jobrotary genoemd. Mensen krijgen een coachingsgesprek over hoe zij de baan die zij zoeken, kunnen vinden. Vanuit die gesprekken werd duidelijk dat er behoefte was aan een groep van gelijkgestemden, zo is Jobrunners ontstaan."

Volgens Groot zit er ook een sociale kant aan. "Het biedt structuur. Als je zonder werk thuis zit is het fijn dat je op maandagochtend daar naartoe gaat." Zelf is zij nog werkloos, maar ze heeft er een positieve kijk op. "Zo'n 65% komt weer aan het werk. Een enkeling vindt een nieuwe baan door contact te leggen tijdens een meet en greet met bedrijven. Ook de workshops dragen daar aan bij." Dat werpt volgens Groot zijn vruchten af. "Een man van 50+ heeft via een meet en greet een baan gevonden bij de Mediamarkt. Een ander voorbeeld is een dame die haar gezicht regelmatig bleef laten zien aan haar oude werkgever en toen op een gegeven moment terug mocht als receptioniste. Verder hebben wij een aantal dames aan een baan als secretaresse kunnen helpen."

Vechten om een baan is niet nodig. "Natuurlijk ga je weleens voor dezelfde vacature, maar ieder heeft een eigen cv. Plus dat je een grotere kans hebt, als je meer ervaring hebt." Ondanks de kansen liggen de banen niet voor het oprapen en blijft het voor de 40+'er erg lastig om aan de bak te komen. "Je merkt dat ze toch liever een jong iemand willen, die bovendien goedkoper is. Sowieso is er te weinig werk. Laat daarom mensen van 65 al met pensioen gaan."

Meer informatie over de netwerkgroep op www.jobrunners.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant