Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

WAT ALS?

Actueel 354 keer gelezen

Wat, als je getrouwd bent met die horror seksuologe Goedele Liekens. Rampspoed. Wordt een simpel kusje plots topsport en een tikkie heviger vrijpartij valt onder de Olympische Meerkamp met werponderdelen en horizontale springnummers. Spierpijn.

AD had een hele (..) pagina gereserveerd voor onze Belgische wipkip. Vetgedrukte titel: "Mannen en vrouwen, ga echt aan de slag met de clitoris!" Met dit nieuws in de ochtendkrant werd ik wakker. Niks croissantje, maanzaadbolletje, versgeperste jus d`orange. Een Snelle Jelle en volgens Lieke én reclame krijsen we dan: "We wrijven nog een stukkie!"

Lachen met die Vlaamse B & B, Bed Bonbon. Goedele is intelligent. Bekend als Miss België, maar studeerde ook af als psychologe. Met haar honger naar kennis haalde ze de studie seksuologie. In Leuven, waarna Belgen haar gierend lieten studeren in Sleuven. Ja, ja, laat die Belgen maar schuiven.

Goedele weet alles over seks. Is haar echtgenoot mooi klaar mee. Ze schreef ook boeken. Dat zie ik wel voor me. Geen dirty mind. Maar die titels, dan slaat mijn brein toch op hol.

Dan zie ik een innig familiegezelschap rond de Kerstboom. Oma, opa, tante en oom. Wat neven en nichten en het gezin zelf. Klanken van Bing Crosby op de achtergrond, terwijl buiten de ijzige oostenwind een gure deken legt over het landschap. Op dat moment krijgt vader zijn cadeautje. Het in 2005 door Liekens uitgebrachte exemplaar van 'het Vaginaboek'.

Met het rood rond de kaken en lachend als een boer die Yvon Jaspers op zijn erf ziet lopen, mompelt de dummie: "Dank je wel Kerstman". Ondertussen vernietigend loerend naar zijn vrouw. Zij lacht hem met een mix van minachting, verlangen en hoon toe. Oma verslikt zich bijna dodelijk in haar advocaatje en de zwaar dementerende opa blijkt plots even helder als de inhoud van een fles mineraalrijk bronwater.

Als echtgenoot van Lieke durf je niet meer naar de slaapkamer. Als ik de religie van Goedele mag geloven ben je in haar huis nergens veilig en moet je zelfs tijdens stofzuigen over je schouder kijken.

Zie het tafereel voor me. Zij ligt als een rigide voorzitter van de jury de pogingen van haar man te recenseren. Hij, op zijn beurt, komt niet verder dan het vernederend piepje: "Bedoel je dit, lieverd?" Hij krijgt een 5,4 en een herexamen.

Ze scheidden in 2006. Brengt ons op hét nieuws van deze week. Notaris bedacht een plan. Als een stel dolverliefd trouwt moet het vooraf "een antivechtscheidingsclausule" (Scrabbel!) afsluiten. Want, "wat als"?

Alsof je weet hoe het huwelijk verloopt. Gaat hij vreemd? Zij? Loopt hij stiekem in een jurk en op pumps? Raakt hij pervers opgewonden van ijsbergsla? Is zij neurotisch met een dwangmatige zucht naar rode wasknijpers?

Weet je dan nog niet. Trouwen inclusief antivechtscheidingsclausule, ordinaire cententrekkerij. Grappen over namen zijn altijd zwak. Kan het toch niet laten. Hoe de Belgen Goedele Liekens liefkozend noemen? Goedele Lakens. En hoe die notaris heet?

Verzin je niet.

Lucienne van der Geld

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant