Brigitte Bosman van Stichting BriBos:
Brigitte Bosman van Stichting BriBos: "Ik probeer nu te realiseren wat ik heb gemist toen ik zelf zo ziek was. (foto: Michel Groen).

Inloopkamer in Antoniushove voor kankerpatiënten en naasten

Actueel 1.513 keer gelezen

Leidschendam - Een praatje maken met lotgenoten, een potje klaverjassen of gewoon heel hard lachen of huilen. Het kan allemaal in de inloopkamer voor kankerpatiënten in Antoniushove. Brigitte Bosman (52) van Stichting BriBos kwam twee jaar geleden op het idee en sindsdien is het een groot succes.

Door Naomi Defoer

De inloopkamer ziet eruit als knusse, gezellige huiskamer. Aan de linkerkant staat een grote eettafel en in het midden is een zithoek gecreëerd met twee banken, kussens en een tafel in het midden. Bij binnenkomst staan de vrijwilligers al klaar om iedereen op te vangen met een kopje thee of koffie. Bijzonder aan de inloopkamer is dat alle vrijwilligers (in)direct te maken hebben (gehad) met kanker. Brigitte zelf ook.In 2003 staat haar leven compleet op z'n kop als zij zich niet lekker voelt. "Ik had koorts en ik moest overgeven. Omdat ik voelde dat het niet goed zat heeft de buurman mij naar het ziekenhuis gebracht."

Eenmaal daar aangekomen haalt Brigitte nog maar net de klapdeuren en ze valt neer. "Het bleek dat ik een hartinfarct had. Om achter de oorzaak van het hartinfarct te komen werd ik gekatheteriseerd. Tijdens het katheteriseren constateerde de arts longkanker. Ik werd wakker op de EHBO, mijn dochter van 4 hield mijn hand vast en het eerste wat ik dacht toen de arts het vertelde is, je bent knettergek. Ik ben 38 jaar oud. Ik weeg 45 kilo. Hoe kan ik in godsnaam een hartinfarct hebben gehad? Het bleek een waarschuwing te zijn geweest van mijn lichaam."

Brigitte heeft kleincellige longkanker, waarvan de overlevingskans de eerste vijf jaar 1% is. "De artsen gaven mij drie tot zes maanden en toch zit ik hier. Waarom weet niemand."Wel heeft Brigitte veel chemokuren en een operatie ondergaan. "Ik mis mijn linkerlong en een groot stuk uit mijn rug, omdat daar een tumor is weggehaald. De uitzaaiingen naar m'n lever en nieren zijn helemaal weggetrokken door de chemokuren."

Omdat Brigitte al snel merkt dat zij niet de juiste informatie kan vinden die aansluit bij haar ziekte, maakt zij samen met KWF en andere kankerpatiënten de website www.kanker.nl en voegt zij folders met informatie toe in haar eigen gemaakte 'verwentasjes'. "Ik begon met het maken van deze tasjes zodat kankerpatiënten afleiding hebben in het ziekenhuis. Zo kunnen ze tijdens de chemo in het tasje snuffelen en denken zij even niet aan het ziek zijn. In het tasje zit een puzzelboekje, verwenproducten zoals een lekkere crème en een zakje snoep."

Na de verwentasjes kwam Brigitte op het idee voor een inloopkamer en een verwenkamer. "Ik probeer nu te realiseren wat ik toen zelf zo heb gemist. In de inloopkamer kan iedereen binnenlopen. Wij vangen mensen op die te maken krijgen met kanker. De patiënt en naasten, want kanker heb je niet alleen. Hier wordt gehuild, hier wordt gelachen. Het is maar net wat je wilt. Sommigen zoeken lotgenoten, omdat het fijn is om met iemand te praten die exact hetzelfde meemaakt als jij. Die weet hoe het is om 's avonds boven de pot te hangen en die weet hoe het voelt om 's avonds niet in slaap te kunnen vallen omdat je bang bent om alles achter te laten." Om te genieten en te ontspannen is er ook een verwenkamer. "In de verwenkamer hebben wij een schoonheidsspecialiste, masseur, kapper, energietherapie, reiki en pedicure. Allemaal medisch verantwoord."

Naast de beide kamers gaat Brigitte regelmatig langs op de afdeling, bij patiënten in de hospices en woont zij soms uitvaarten bij. 'Sommige mensen hebben een speciaal plekje in mijn hart. Nel kwam élke dag koffie drinken en op verzoek van haar man heb ik haar samen met Linda Wildenberg opgebaard. Sandy had longkanker en was stewardess bij de KLM. Zij had geen familie, was niet getrouwd en had geen kinderen. Het laatste halfjaar van haar leven ben ik veel met haar samen geweest en heel wat collega's zijn nog afscheid komen nemen in het hospice. Tijdens haar uitvaart waren alle stewardessen en piloten in uniform. Het was zo bijzonder. Dit is waar ik het voor doe. Was het er maar geweest toen ik zo ziek was."

De inloopkamer in HMC Antoniushove is elke maandag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot 14.00 en bevindt zich op de 9e etage (rode route) naast de lifthal. Kamer 028. Meer informatie op www.bribos.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant