Chantal en Cock van Rijn Van Rijn Culinair aan het woord (foto: Hein Athmer).
Chantal en Cock van Rijn Van Rijn Culinair aan het woord (foto: Hein Athmer).

Ondernemers in het zonnetje op Dag van de Ondernemer

Ondernemer in Beeld 1.717 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Ook in Leidschendam-Voorburg werden ondernemers in het zonnetje gezet tijdens de 'Dag van de ondernemer' op vrijdag 17 november. Een dag waarop vijf ondernemers uit Leidschendam-Voorburg werden bedankt voor hun durf en doorzettingsvermogen. Tijdens een rondgang van het voltallige college van burgemeester en wethouders langs de vijf geselecteerde ondernemers maakten de ondernemers kennis met elkaar en werden er ervaringen gedeeld.

Door Inge Koot

Het bezoek startte in bedrijfsverzamelgebouw Sector V bij Conceptors aan de Vlietweg. Een bedrijf dat jong, lokaal en kleinschalig ondernemerschap stimuleert. Dit doen zij door vastgoed nieuw leven in te blazen en werkruimtes aan te bieden. Fieke Meindertsma en Xander Gregorowitsch zijn dit bedrijf gestart vanuit een eigen behoefte. "Door onze achtergrond als zelfstandige ondernemers, werkzaam in de zakelijke dienstverlening en de creatieve sector, weten wij als geen ander wat de behoefte van onze doelgroep is. Wij waren zelf op zoek naar een inspirerende maar betaalbare werkruimte. In deze omgeving heb je de creatieve verzamelgebouwen zoals Bink36 en Caballero maar wij wilden iets kleinschaligers." Zo kwamen zij op het idee Conceptors op te richten en op zoek te gaan naar bedrijfspanden die getransformeerd worden naar sterke bedrijfsverzamelgebouwen. Sector V is inmiddels een bruisend zakelijk centrum dat op een paar ruimtes na volledig is verhuurd.

Een van de huurders is 'Voel je wel', een zorgonderneming die mensen uit de zorg en maatschappelijke sector met elkaar verbindt. Carien van Brakel heeft deze onderneming 6 jaar geleden opgericht, ook vanuit eigen behoefte. "Ik heb een coachingspraktijk en huurde een ruimte bij een chiropractor en een huisarts maar ik miste collega's. Daarbij geloof ik in een wereld waar reguliere en complementaire zorg samenwerken. Om tot verbetering van gezondheid en welzijn te komen moeten we samenwerken en kennis en kunde verbinden waarbij het welzijn van de mens centraal staat en niet de klacht." In maart 2012 is Carien Voel je Wel gestart aan de Damlaan, in een pand waar verschillende praktijkruimtes gehuurd konden worden door zelfstandige zorgprofessionals. De huisvesting aan de Damlaan was van tijdelijk. In 2016 verhuisde Voel je Wel naar de Vlietweg en hier heeft elke zorgprofessional een eigen praktijkruimte. Zorgvragers kunnen via het platform 'Voel je Wel' op zoek gaan naar de juiste zorgprofessional door gebruik te maken van een zoekmachine. Wanneer de zorgvrager niet goed weet welke zorgaanbieder het best bij de klachten past kan diegene een afspraak maken met Carien. "Ik luister naar het verhaal en geef vervolgens advies over de behandelwijze die er het best bij past." Inmiddels zijn er 20 zorgaanbieders aangesloten. Carien hoopt dit uit te breiden naar 50.

De volgende stop was op het Damplein bij Van Rijn Culinair, een creatieve ondernemer die naast een winkel met groente en fruit ook een maaltijdservice voor kant-en-klare maaltijden exploiteert. Daarnaast is eigenaar Cock van Rijn actief betrokken bij de organisatie van markten en evenementen zoals de Vlietdagen. Dit bedrijf is al 55 jaar te vinden in het Damcentrum. Cock van Rijn vertelt over een dag uit het leven van een groente en fruitleverancier die ook een cateringtak aan het bedrijf heeft toegevoegd. De dag begint om 05.00 uur. Om 05.30 gaat de oven aan voor de bereiding van de verse stamppotten en andere kant en klaar gerechten die Van Rijn Culinair levert. Na een bezoek aan de markt in het Forepark vindt de verdere bereiding plaats van de maaltijden. Dochters Jennifer en Chantal zijn beiden werkzaam in het bedrijf. Cock is heel blij en trots dat Chantal het bedrijf gaat overnemen.

Ook Stichting Dans aan de Vliet werd vereerd met een bezoek. In de dansschool van Mira Moreno aan de Damlaan leren kinderen en jongeren de kneepjes van het dansvak. Vol passie vertelt zij de aanwezigen over haar dansschool, eerst buiten zittend op zelfgebouwde bankjes en later binnen in de dansschool waar zij ook nog een mooie demonstratie verzorgd. Deze uit Bulgarije afkomstige creatieveling is met zeven leerlingen gestart in het Veurtheater maar heeft inmiddels een wachtlijst. Wel is zij nog op zoek naar een nieuw pand voor haar dansschool. Op charmante wijze vraagt zij de aanwezige collegeleden hier over na te denken.

Het werkbezoek eindigde met een lunch bij Van Leeuwen Catering. Een bedrijf met ruimte voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Iedereen telt mee, en dat laat Van Leeuwen Catering zien in de praktijk. Klaas van Leeuwen is dit bedrijf gestart vanuit een SRV-wagen. Inmiddels is hij de cateraar van 105 scholen. "Wij doen dit vanuit het ideaal om een bewuste leefstijl bij jongeren te bevorderen", vertelt schoonzoon Marco van Stappershoef. "Wij leveren duurzame, eerlijke producten waardoor de jongeren ontdekken dat gezond eten heel lekker is én betaalbaar. Gezond, duurzaam en sociaal zijn onze kernwaarden."

Afbeelding
Afbeelding
Concepors (foto:Hein Athmer).
MIra Moreno van stichting Dans aan de Vliet (foto: Hein Athmer).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant