Wijkagent Elles van den Berg (teks/foto: DJ).
Wijkagent Elles van den Berg (teks/foto: DJ).
DE WIJKAGENT

Elles van den Berg wijkagent in Bovenveen

Actueel 1.417 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Elles van den Berg zit sinds 2009 bij de politie. Zij volgde haar opleiding in Rijswijk en kwam ruim 4 jaar geleden naar Leidschendam-Voorburg. Tot een jaar geleden was zij hoofdagent in de noodhulp, maar om zich verder te ontwikkelen, solliciteerde zij als wijkagent. "Meer de richting in van de wijkzorg", vult zij aan.

"Eerst heb ik een half jaar stage gelopen in Prinsenhof, een drukke wijk met veel jeugd. Het was leuk, leerzaam en goed om daar ervaring op te doen." Sinds een half jaar is zij nu werkzaam als wijkagent in Bovenveen. "Het is best een gemêleerde oudere woonwijk met een breed samengestelde bevolking. Regelmatig krijg ik meldingen van geluidsoverlast, die soms dreigen uit te monden in burenconflicten. Dan probeer ik mensen weer met elkaar in gesprek te krijgen. Ook heb ik in mijn wijk aandacht voor mensen met psychische problemen, waaronder verslaafden. Als wijkagent houd ik contact met deze kwetsbare groep inwoners en trek nauw op met hulpverleners rondom hen. Ik ben dus best veel sociaal bezig, al is er daarnaast ook zeker voldoende tijd voor andere belangrijke taken, rondom de veiligheid en leefbaarheid in de wijk. Een actueel voorbeeld hiervan is het winteroffensief tegen woninginbraken."

Elles werkt veel samen met onder andere de gemeente, handhavers, wijkmanagers, woningbouwverenigingen, jongerenwerkers, de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en natuurlijk ook de inwoners zelf. "Alles bij elkaar een leuke en gevarieerde baan." Elles is, net zoals de meeste andere wijkagenten, meestal op de fiets in de wijk te vinden om makkelijk aanspreekbaar te kunnen zijn. "Vaak begint het gewoon met een praatje pot", lacht zij. "Maar soms kan ik zo wel signalen opvangen waarmee ik iets kan doen.".

Woninginbraak is niet kenmerkend voor Bovenveen en dat wil de wijkagent graag zo houden. Daarom ziet zij ook zeker de toegevoegde waarde van het Buurtpreventieteam in. "Zij zijn voor mij een set extra ogen en oren in de wijk, maar zouden nog wel wat nieuwe, enthousiaste leden kunnen gebruiken."

Een goed initiatief in de wijk vindt Elles de Fitplaats aan de Spinozalaan. "Het is druk met sporters, maar leuk. Iedereen kent elkaar."Ook het pop-up politiebureau, in de vorm van een bakfiets, vindt zij een goede zaak. Gewoon eens op andere plekken in de wijk de burgers de gelegenheid geven om in contact te komen met de politie. Lekker laagdrempelig. Elles is verder erg te spreken over de jeugd in de buurt. "Natuurlijk is er weleens jeugdoverlast, maar over het algemeen is de jeugd realistisch en aanspreekbaar. Zo zijn er zelfs wel eens jongeren uit de wijk uitgenodigd om een keer te helpen bij een oefening van de Politieacademie."

Tot slot vertelt Elles dat zij bezig is met een wijkspreekuur. Tot die tijd is zij te bereiken via tel. 0900-8844 (terugbelverzoek), via het contactformulier op politie.nl en op twitter: @WagVburgBovenveen. Ook heeft zij heeft een eigen Instagramaccount: wagvburgbveen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant