Hans van Ierland wil van Het Veurhuis een wijkleercentrum maken waar bewoners elkaar ontmoeten maar waar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek kunnen krijgen (archieffoto).
Hans van Ierland wil van Het Veurhuis een wijkleercentrum maken waar bewoners elkaar ontmoeten maar waar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek kunnen krijgen (archieffoto).

Ruimtelijk kader Schakenbosch vastgesteld; projectontwikkelaar aan de slag

Actueel 1.616 keer gelezen

Leidschendam - Blije gezichten op de publieke tribune in de raadzaal van Huize Swaensteyn op dinsdag 12 december. Op de agenda staat het ruimtelijk kader voor de herontwikkeling van het gebied Schakenbosch in Leidschendam. Het ruimtelijk kader wordt unaniem vastgesteld door de gemeenteraad. De projectontwikkelaar kan aan de slag. 

Niet alleen de projectontwikkelaars, Meijer Bergman Erfgoed Ontwikkeling en KondorWessels Projecten, gaan volgende stappen zetten in het project dat verder gaat onder de naam Landgoed Voorlei.  Ook Hans van Ierland gaat verder met de ontwikkeling van het buurtrestaurant met de naam 'Ergens Anders' op deze locatie. Hij wil van Het Veurhuis een wijkleercentrum maken waar bewoners elkaar ontmoeten maar waar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek kunnen krijgen. "Volgende week tekenen wij de intentieovereenkomst met de projectontwikkelaar", vertelt initiatiefnemer Hans van Ierland. "Wij wachten niet meer op een reactie van de gemeente op onze plannen." De gemeente kan het plan ondersteunen door regels en obstakels uit de weg te nemen. Zo zouden mensen met een uitkering in het wijkleercentrum moeten mogen werken zonder hun uitkering te verliezen. 

Een ander burgerinitiatief dat grote steun vond in de raadzaal is het idee van de groep Vlaming. Zij willen dat Schakenbosch ontwikkeld wordt als een groen park met behoud van de zorgfunctie. Het plan van de groep Vlaming omvat gezondheidszorg dichtbij, levensloopbestendige woningen, een groene leefomgeving en een plek voor ontmoeting. De projectontwikkelaar onderschrijft deze visie. Maar ook de huisartsen van Leidschendam staan erachter.

"Het plan getuigt volgens ons van inzicht en lef", zegt huisarts Joustra namen de Vereniging van huisartsen Leidschendam (VHL). "Dit plan is een uitgelezen kans om het ouderenbeleid gestalte te geven op een innovatieve wijze. De huisartsen ervaren nu dagelijks het tekort aan verpleeg- en verzorgingsbedden in de regio. Ook is er een nijpend tekort aan gespecialiseerde zorg om goede palliatieve thuiszorg te bieden." De VHL is bereid de huisartsenzorg aan bewoners op het Schakenboschterrein te leveren. 

Ook de raadsleden staan achter de plannen van Van Iersel en de Vlaming. Met een motie die door alle partijen, behalve D66, aangenomen wordt onderstrepen zij hun steun. De politieke partijen willen dat de wethouder medewerking verleent aan het vinden van partijen voor het zorginitiatief. Ook willen zij dat de wethouder de mogelijkheid gaat verkennen voor het leerwerkbedrijf op Schakenbosch. 

Op het Schakenboschterrein worden maximaal 325 woningen gebouwd waarvan 10% zorgwoningen. In het raadsvoorstel staat de clausule dat als de projectontwikkelaar deze niet realiseert, hij hiervoor in de plaats gewone woningen mag bouwen. Omdat dit volgens de PvdA de ontwikkelaar niet stimuleert om een maximale inspanning te leveren om de zorgwoningen te realiseren wil de PvdA deze voorwaarde schrappen. Maar dit betekent wel een vertraging in het proces. Door de toezegging van de wethouder om terug te komen bij de raad, mocht de projectontwikkelaar de zorgwoningen niet realiseren, neemt de PvdA genoegen. De geplande motie wordt ingetrokken en het ruimtelijk kader wordt aangenomen.

De volgende stap is het wijzigen van het bestemmingsplan. Tijmen Schrauwers van Meijer Bergman Erfgoed Ontwikkeling verwacht dat de eerste bouwactiviteiten begin 2019 zullen plaatsvinden. 


 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant