De locatie Rijnlandlaan (archieffoto Hans Willink).
De locatie Rijnlandlaan (archieffoto Hans Willink).

Actiegroep wil wijziging plannen Rijnlandlaan

Actueel 590 keer gelezen

Voorburg - De gemeente presenteerde op 29 november alternatieve plannen voor de Rijnlandlaan in Voorburg. Omwonenden waardeerden de ontvangst en presentatie, maar een aantal van hen, verenigd in de actiegroep Red Rijnlandlaan, gaven aan absoluut niet tevreden te zijn met de gepresenteerde plannen.

"Wij, als omwonenden, zijn teleurgesteld, verbaasd en boos dat wethouder De Ridder en haar ambtenaren niet luisteren naar de gemeenteraad en de buurtbewoners", meldt de actiegroep. "Gezien de beraadslagingen en besluitvorming in de gemeenteraadsvergadering over de Klein Plaspoelpolder mocht met recht verwacht worden dat een deel van de sociale woningbouw zou worden overgeheveld naar de locatie Klein Plaspoelpolder. Dit is verder niet terug te vinden in de gepresenteerde plannen. Wij hadden verwacht dat het aantal tot minder dan 30 woningen zou worden teruggebracht. Nog steeds gaan de plannen uit van bijna 60 woningen, nu in hogere flatgebouwen met meer woonlagen dan in het eerste plan. Nog steeds te weinig groen en ruimte: wat extra bomen ingetekend bij een parkeerplaats ziet er op tekening groener uit, maar het blijft een parkeerplaats."

Bij de presentatie hebben omwonenden aangegeven welke zij van de gepresenteerde plannen het beste alternatief vonden. "Kiezend uit vier kwaden, is als minst kwade variant de vierde gekozen, de variant met de nieuwe flatgebouwen parallel aan het water van de Pr. Irenelaan met de kopse kant naar de H. van Boeijenlaan. Maar met de duidelijke kanttekening dat 60 woningen veel te veel is", aldus de actiegroep. "Verder vinden wij dat er op een grotere afstand van de bestaande bebouwing gebouwd moet worden. De twee getekende flatgebouwen moeten één gebouw worden. Dit heeft als voordeel dat de 2 liften voor het gehele complex beschikbaar zijn. Ook moet het gebouw lager worden."

"Om te voorkomen dat de grote bomen langs de sloot aan de Pr. Irenelaan gekapt moeten worden voor de verbreding van die sloot, in verband met de extra waterberging, menen wij dat een nieuwe sloot voor die extra waterberging parallel aan de H. van Boeijenlaan gesitueerd moet worden", vervolgt de actiegroep in een brief. Ook hebben omwonenden tijdens de presentatie aangegeven dat het Veurs Voorburg in hun visie op de locatie Rijnlandlaan 1 (de locatie van het afgebroken schoolgebouw van college t Loo) gebouwd zou moeten worden.

In de ogen van de actiegroep wordt bij wisselparkeerplaatsen te weinig rekening gehouden met de overlap waardoor op bepaalde tijdstippen grote parkeeroverlast zal ontstaan. "Ook aan de sociale veiligheid van het schoolplein van de nieuwe Dijsselbloem wordt voorbijgegaan. Nog steeds is het geheel omgeven door schoolgebouwen, die buiten schooltijden verlaten zijn. Er moet zicht zijn vanuit woningen waar ook 's nachts, in het weekend en in de vakantie mensen zijn. Zonder dat is er sprake van een schoolplein waar onwenselijke situaties kunnen ontstaan als een hangplek. Bovendien zal een voetpad tussen twee onbewoonde gebouwen door velen van ons in het donker als sociaal onveilig worden ervaren. Verder is ook een fietspad gewenst."

"Wij merken nogmaals op dat de locatie Rijnlandlaan bij uitstek geschikt is voor senioren, vanwege de ligging nabij winkels en openbaar vervoer, in combinatie met de maatschappelijke voorzieningen (wijkrestaurant, stages) die o.a. het Veurs Voorburg kan bieden. Wij menen dan ook dat de appartementen alleen aan senioren toegewezen mogen worden; een seniorencomplex. Het Veurs Voorburg en Vlietkinderen staan positief ten opzichte van projecten met en voor senioren. Ik hoop dat u inziet dat deze voordelen van de locatie voor senioren niet verkwanseld mogen worden. Jonge, valide woningzoekenden kunnen best op een wat grotere afstand van OV en voorzieningen wonen, zij zijn in staat lopend of fietsend enige kilometers te overbruggen. De senior moet een locatie met uitstekende voorzieningen worden gegund. De locatie Rijnlandlaan biedt daarvoor een optimaal voorzieningenpakket. De plannen moeten dus worden gewijzigd", vindt de actiegroep.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant