Tijdens de cursussen van Anne Marie Boorsma staat de beeldende kunst centraal (foto: Inge Koot).
Tijdens de cursussen van Anne Marie Boorsma staat de beeldende kunst centraal (foto: Inge Koot).

Boeiende cursussen kunstgeschiedenis door Anne Marie Boorsma

Ondernemer in Beeld 1.191 keer gelezen

Voorburg - Al zesentwintig jaar geeft kunsthistorica Anne Marie Boorsma cursussen kunstgeschiedenis. Nog steeds met evenveel plezier en enthousiasme weet zij haar luisteraars te boeien. Op donderdag 31 mei start er een cursus van 5 lessen met als thema 'Dubbeltalent, Nederland 1880-2000' in het Amco Theater in Voorburg.

Anne Marie komt uit een echt kunstenaarsgezin. Haar vader was kunstschilder, haar moeder gobelinweefster, haar oudste zus was actrice en haar jongere zus schildert. Anne Marie heeft kunstgeschiedenis gestudeerd in Leiden. Zij heeft zich gespecialiseerd in de kunst van de 19de en 20e eeuw en de hedendaagse kunst. Na verschillende baantjes wilde zij toch echt iets met haar opleiding gaan doen. "Het is begonnen aan de keukentafel. Ik had een paar kunstboeken uit de bibliotheek gehaald en ben er gewoon over gaan vertellen." Al snel bleek dat er veel belangstelling was voor haar lezingen. Zij breidde haar cursussen uit met dia's en later met PowerPointpresentaties.

Elk jaar geeft Anne Marie twee cursussen van 12 lessen. Er start een cursus in de 2de week van september en een in de 2de week van januari. De beeldende kunst staat centraal, maar regelmatig worden er verbanden gelegd met literatuur, theater en andere kunstuitingen. Zij geeft die cursussen in wijkcentrum De Groene Loper, Van Royenstraat 2 op dinsdagochtend, in het Amco Theater, Burgemeester Feithplein 97 op donderdagochtend en in Theater Branoul, Maliestraat 12, in Den Haag op vrijdagochtend.

Vanaf donderdag 31 mei en vrijdag 1 juni start de cursus van vijf lessen met als thema: Dubbeltalent, Nederland 1880-2000. Deze cursus vindt alleen plaats in het Amco Theater en in Theater Branoul. Tijdens deze cursus worden kunstenaars besproken die naast de beeldende kunsten, ook bekend zijn geworden als schrijver. Zo worden onder andere besproken: Jacobus van Looy, Hendrik Nicolaas Werkman, Hendrik de Vries, Theo van Doesburg, Willem Hussem, Jan Elburg, Lucebert, Jan Wolkers, Armando, Jan Cremer en Charlotte Mutsaers.

In september start er weer een 12-weekse cursus met als thema Art Nouveau en Art Deco. Art Nouveau is een kunststijl die de architectuur, schilderkunst en de decoratieve kunsten beïnvloedde. Het is een internationale stijl die ontstond in de jaren rond 1890 en duurde tot het uitbreken van de eerste wereldoorlog. De Art Deco is verwant aan de Art Nouveau maar ontstond in de twintiger jaren en duurde tot ongeveer 1940. De vormgeving is ook decoratief, maar strakker. Zo is de Art Deco verwant aan het kubisme en wat de architectuur betreft aan de Amsterdamse School en De Stijl. "Tijdens elke les staat er een stad centraal. Bijvoorbeeld Parijs, Wenen, Glasgow maar ook Den Haag komt aan bod. Daar is ook zoveel over te vertellen."

Naast haar cursussen verzorgt Anne Marie ook lezingen. Zo is er op 17 mei een lezing in het Amco Theater over Art Nouveau in Nederland. "Deze lezing is een mooie inleiding op een bezoek aan de gelijknamige tentoonstelling in het Gemeentemuseum." Daarnaast geeft Anne Marie ook wel eens rondleidingen door musea of gaat zij met een groep cursisten op atelierbezoek bij een kunstenaar. Voor een gratis lezing of les, kunnen inwoners van Leidschendam-Voorburg gebruik maken van de Cultuurkaart L-V.
Meer informatie: annemarieboorsma.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant