Waar nu horecazaken zitten, was vroeger onder andere Bakkerij Remmerswaal gevestigd (archieffoto).
Waar nu horecazaken zitten, was vroeger onder andere Bakkerij Remmerswaal gevestigd (archieffoto).
HISTORISCH LEVEN AAN DE VLIET

Bakkerij Remmerswaal

Historie 2.077 keer gelezen

Leidschendam - Rond de sluis is het altijd een drukte van belang geweest. Waar nu horecazaken zitten, was vroeger vooral middenstand gevestigd. Wie herinnert zich niet groenteboer Van der Meer, sigaretten bij Van de Akker, slagerij Roozenburg en natuurlijk bakkerij Remmerswaal met zijn winkel aan Sluisplein 13b. Twee dochters van de oude Remmerswaal, Wil (1954) en José (1958), praten me bij.

Door: F.J.A.M. van der Helm

Vader Antoon Remmerswaal (1920-2004) begon zijn bakkerij met winkel kort na de oorlog in 1946. Hij kreeg de kans om de zaak van Van Wijk over te nemen en begon samen met zijn vrouw Lenie van Veen (1922-2013) te ondernemen. Zelf heeft hij het bakkersvak altijd een prachtig vak gevonden en "als hij het over moest doen, werd hij weer bakker", heeft hij eens terugkijkend gezegd.

Antoon Remmerswaal was de zoon van een schipper en bracht de eerste jaren van zijn leven door in de Venestraat naast bakkerij Van Wensveen. Daar zou hij na het doorlopen van de lagere school weldra het bakkersvak leren. Spelenderwijs. Rond zijn 14e vertrok het gezin naar de Leidsekade waar pa Remmerswaal zijn schip voor de deur had liggen. Antoon was een ambitieuze man die graag vooruit wilde komen. In de oorlogsjaren had hij samen met zijn broer Gerard (1918) al een bakkerij aan de Van Arembergelaan. Tijdens de oorlog moest hij een paar maanden onderduiken en het schip van zijn vader bleek daartoe de beste plaats.

Dr. Perquin
Na de oorlog ging broer Gerard nog door in de Van Arembergelaan tot hij in 1950 naar Australië emigreerde. Antoon had voldoende ervaring om op eigen benen te staan. Zijn bakkerij begon allemaal eenvoudig. Híj, hard werkend in de bakkerij en zijn vrouw in de winkel, terwijl ze ondertussen het gezin met zes kinderen en de huishouding bestierde. Toen de zaken beter gingen, zag hij steeds meer mogelijkheden tot aankoop van omliggende gronden. Hij kocht zelfs een deel van de tuin van huisarts Perquin, die in de Venestraat woonde.

Schippers
In 1964 kwam de grote uitbreiding. Een aanzienlijke fabriek met hypermoderne ovens waar de broden aan de lopende band van afrolden. Naast verkoop in de winkel werd het brood ook uitgevent in diverse wijken. Van de familie Van der Voort aan het Molenpad bezorgden zes à zeven broers de broden aan de deur. In de winkel werd ook verkocht aan schippers. Niet zelden gingen zij met tien broden de deur uit!

Eierkoeken
En toch heeft het harde werken wel pa's tol geëist. In 1955 draaide de zaak een jaar zonder hem vanwege zijn tbc. In de jaren '70 raakte hij oververmoeid en kreeg daarnaast gewrichtsproblemen. Niet zo verwonderlijk dat hij zijn zaak in 1978 overdroeg op zoon Arno. De zussen denken voldaan terug aan hun mooie tijd en de lekkere eierkoeken: "Vader was streng, doch rechtvaardig", zeggen ze beslist.

Reacties naar helmhuis@ziggo.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant