Het CBS-gebouw wordt duurzaam ontmanteld (foto: Michel Groen).
Het CBS-gebouw wordt duurzaam ontmanteld (foto: Michel Groen).

CBS-gebouw wordt duurzaam ontmanteld

Actueel 1.844 keer gelezen

Voorburg - Na een periode van voorsloop, is onlangs gestart met de duurzame ontmanteling van het hoogste punt van het voormalige CBS-gebouw in Voorburg

Ruim 95% van het pand wordt hergebruikt in de nieuwe duurzame woonwijk Park070, of krijgt elders een nieuwe functie. Park070 wordt op de locatie van het CBS-gebouw gerealiseerd, vlak naast Park 't Loo.

Jarenlang was het kantoor van het Centraal Bureau voor de Statistiek, met ruim 60.000 vierkante meter, het grootste leegstaande kantoorgebouw van Nederland. Nu wordt het duurzaam ontmanteld, op de onderliggende kelder na. Deze wordt ingericht als stallingsgarage voor de nieuwe duurzame wijk Park070.

Sloopbedrijf VSM is bewust aangetrokken, vanwege de duurzame manier waarop dit bedrijf sloopt. Ruim 95% van het sloopmateriaal wordt hergebruikt in de nieuwe woonwijk Park070, of op andere locaties. Hergebruik op productniveau is het streven en op grondstoffenniveau de ondergrens. Met uitzondering van asbest en vervuilende materialen, die zijn voor de sloop al uit het gebouw gehaald.

Bij de sloop van het CBS-gebouw komt 56.638 ton betonpuin, en 5.829 ton metselpuin vrij. Dit wordt hergebruikt in de wegenbouw of betonindustrie. Overige sloopmaterialen worden gerecycled of hergebruikt, waaronder ook de 7500 armaturen en gasontladingslampen. Grind- en betonplaten, betonnen kolommen en betonnen fietsenstallingen krijgen een nieuwe functie in Park070. De kolommen van het CBS-gebouw worden in de openbare ruimte van de wijk hergebruikt als opstapjes. Ander sloopmateriaal wordt gebruikt voor lage muren in de openbare ruimte of als bestrating.

De fundering van het gebouw blijft behouden, net als de atoom- en schuilkelder die wordt getransformeerd tot stallingsgarage voor auto's, scooters en fietsen. Het sanitair uit de atoomkelder, de veldbedden, banken en tafels van steigerbuizen, die jarenlang in de kelder opgeslagen waren, worden eveneens hergebruikt. Voor de buitenkunstwerken van Auke de Vries en de twee glaskunstwerken van Marion Harreveld in het oude CBS-kantoor, wordt in samenspraak met de BPD Kunststichting en de kunstenaars zelf, waar mogelijk een passende nieuwe plek in Park070 gezocht.

De sloop vergt, vanwege de zorgvuldige scheiding van bouwmaterialen, meer tijd en geduld. Niet alleen van de slopers, maar ook van omwonenden. Het CBS-gebouw staat in een drukke woonwijk, waar verschillende bedrijven gevestigd zijn. Er zijn, na diverse klachten, inmiddels meer sproeiers ingezet om het puin nat te houden, zodat het verstuiven beperkt blijft. De sloop is naar verwachting komend najaar afgerond; de bouw van Park070 start dan voorjaar 2019.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant