Keeper van het 1e uur Annelies Voogd onlangs tijdens een nieuwe G-traditie; de gewonnen Gijs van Wijk Cup wedstrijd SEV G – SEV Walking Football (2-1) (foto: AW).
Keeper van het 1e uur Annelies Voogd onlangs tijdens een nieuwe G-traditie; de gewonnen Gijs van Wijk Cup wedstrijd SEV G – SEV Walking Football (2-1) (foto: AW).

SEV G-voetbal viert 25-jarig bestaan met kamp

Sport 873 keer gelezen

Leidschendam - Het G-voetbal bij SEV is niet meer weg te denken binnen de vereniging. SEV G-voetbal bestaat nu 25 jaar.

Eén van de oprichters Bert Meerman blikt terug. "Het begon met Gijs van Wijk van de Stichting Sportbelang Gehandicapten (SGK). Leidschendammer, op dat moment geen SEV-lid meer, maar in 1988 wel de oprichter van de eerste G-voetbalafdeling in Haaglanden bij het toenmalige GONA. Met het toenmalig bestuur van SEV deed hij onderzoek naar het opstarten van dergelijke afdeling bij SEV. Voetbal voor mensen met een verstandelijke beperking. Binnen en buiten SEV was voldoende animo. En dus zijn we in 1993 gestart."

Man van het eerste uur, naast de helaas in december 2017 te vroeg overleden Gijs van Wijk, was onder anderen Aad Warmerdam. Meerman: "Aad zorgde voor trainingsmogelijkheden en benaderde goede bekenden van hem om een financiële bijdrage te leveren om de spelers en speelsters in het groen/wit te hijsen. Met onder anderen Henk Tuinman, Leo Fredriksz en mijn persoontje werd een solide groep geformeerd die zowel binnen als buiten SEV het G-voetbal op poten ging zetten."

Sponsor van het eerste uur was Life and Garden aan de Veurse Straatweg, dat binnenkort ophoudt te bestaan. Meerman: "Opa, zoals wij hem noemen, Piet de Groot van het voormalige Plantencentrum Leidschendam, voorloper van Life and Garden, zorgde voor de financiële ondersteuning. Dat sponsorschap werd later overgenomen door zijn zoon Peter en schoondochter Lizette van Life and Garden. Al die 25 jaren zijn zij nog steeds als sponsor betrokken bij onze G afdeling."

Het eerste jaar werd alleen nog maar getraind, maar vanaf het seizoen 1994-1995 werd met 2 teams aan de KNVB G-competitie deelgenomen. Meerman: "Al 24 jaar spelen wij met 2 teams competitie, waarbij soms half Zuid Holland moet worden afgereisd. Denk daarbij aan Woerden, Zuidland, Zinkweg en Oud Beijerland. Dit reizen wordt al vele jaren mogelijk gemaakt door ondersteuning vanuit de Lionsclub Leidschendam-Veur." Een traditie werd geboren in de vorm van een jaarlijkse wedstrijd tegen de plaatselijke politie. Meerman, zelf agent van politie: "We spelen ieder jaar tegen 2 teams van de Politie Leidschendam-Voorburg. Onlangs was dat óók voor de 25e keer en óók dit jaar weer afgesloten met een BBQ."

Aan vele toernooien werd deelgenomen en ook zelf organiseerde SEV toernooien Meerman: "In 2017 al weer voor de 16e keer, het bekende Aad Warmerdam Toernooi. Aad overleed in 2003 en als dank voor zijn inzet voor de G-afdeling werd dit toernooi naar hem vernoemd." Andere activiteiten die naast het voetballen werden georganiseerd zijn bijvoorbeeld de strijd om de Luit de Jong Penaltybokaal, wedstrijden tegen de Gemeenteraad Leidschendam-Voorburg en Lionsclub, het Sinterklaasfeest en het bezoeken van diverse profvoetbalclubs in de buurt."

In 2011 startte SEV met het verzorgen van trainingen aan een groep kinderen met een verstandelijke beperking in de leeftijd tussen de 8 en 16. Meerman: "Dit groepje bestaat inmiddels uit 11 spelers en traint elke woensdagavond met veel plezier." Om het 25-jarig bestaan te vieren werd afgelopen weekend voor de 5e keer een kamp georganiseerd. "We zijn met een groep van rond de 40 personen richting Hoogeloon geweest. Op de heenreis werd eerst een bezoek gebracht aan het Voetbalmuseum, De Voetbalexperience in Roosendaal in het stadion van de voormalige profclub RBC. Zaterdag hebben we allerlei spelletjes rondom het kamphuis gedaan, en zondag werd er gebowld."

Het kamp werd afgesloten met een Chinees buffet in de Kruisheuvelkerk in Leidschendam. Meerman: "Daar werden ook mensen uitgenodigd, die op welke manier dan ook de afgelopen 25 jaar een steentje hebben bijgedragen aan de G-afdeling. Wat vrijwilliger van het eerste uur Henk Tuinman - die ook al 25 jaar actief is bij de SGK - niet wist, was dat hij een lintje zou krijgen" (zie elders).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant