Lucas Leverland & Mauro Suarez in actie tijdens RKAVV-Jong ADO Den Haag. (foto's: AW).
Lucas Leverland & Mauro Suarez in actie tijdens RKAVV-Jong ADO Den Haag. (foto's: AW).

Voetbalgeluk Argentijnen Lucas Leverland & Mauro Suarez

Sport 1.336 keer gelezen

Leidschendam - RKAVV-hoofdtrainer Maurizio Ceccucci zag onlangs tijdens het laatste (oefen)duel van seizoen 2017-2018 in Leidschendam-Voorburg RKAVV-Jong ADO Den Haag (1-1) na rust ADO-linksback Lucas Leverland (18) tegen zijn broer en RKAVV-centrumverdediger Mauro Suarez (26) voetballen.

Suarez kwam als tiener met zijn moeder, stiefvader en Lucas mee naar Nederland. Voordien voetbalde hij in de jeugdopleiding van AA Argentinos Juniors. Suarez voetbalde in de jeugd bij Haaglandia, maar kon in Nederland aanvankelijk niet aarden en keerde een paar keer terug naar Argentinië. Hij sloot zich opnieuw aan bij de voetbalclub uit La Paternal in Buenos Aires, maar moest veel moeite doen om er met openbaar vervoer te komen. Enkele jaren geleden zette hij met vrouw en kind vaste voet aan de grond in Nederland. Hij voetbalde bij GSC Esdo en BMT. Het gezin Suarez woont en werkt in Voorburg. Voor Ceccucci is Suarez een welkome versterking. "Mauro heeft zich zelf bij RKAVV aangemeld, waarna we met hem in gesprek zijn gegaan. Ik denk dat we tegen Jong ADO Den Haag nog niet de ware Mauro hebben gezien. We kennen hem nog niet zo goed, maar hij heeft de laatste twee weken van het seizoen tijdens de trainingen, die behoorlijk pittig waren, met zijn verdedigende kwaliteiten en voortzetting wel indruk op ons gemaakt." Gezien de grilligheid in zijn voetballoopbaan kan de midden-twintiger bij RKAVV wellicht uitgroeien tot een stabiele laatbloeier.

Grilligheid in zijn voetballoopbaan heeft zijn broertje Lucas Leverland Murillo, zoals hij volledig heet, nooit gekend. Zijn loopbaan kan stabiel en gedegen worden genoemd. In zijn jongste jeugd begon Leverland met voetballen bij Wilhelmus, waar hij tot zijn 8e bij bleef spelen. Wilhelmus was op dat moment een club met een minder gedegen jeugdopleiding dan dat thans het geval is. De club streed voor haar bestaan en kon zich geen financiële huishouding met opgeleide en betaalde jeugdtrainers permitteren. Gezien zijn talent en de reputatie van de jeugdopleiding aldaar voetbalde Leverland vervolgens 2 jaar bij Quick in Den Haag. Hij speelde zich in de belangstelling van ADO Den Haag, waar hij tot vorig seizoen in alle hoogste jeugdelftallen in de verschillende leeftijdscategorieën speelde. Leverland stond afgelopen seizoen even in de belangstelling van Atletico Madrid, waar hij graag op stage naar toe was gegaan, om daar zijn loopbaan in de jeugdopleiding een nieuwe impuls te geven, maar uiteindelijk kwam het niet tot de door hem gewenste trainingsstage, omdat ADO Den Haag een vergoeding voor hem wilde hebben. ADO Den Haag bood hem na zijn eerste jaar in de JO19, waarin hij vorig seizoen speelde, vooralsnog geen profcontract, maar met een amateurcontract mag hij wel in de JO19 en Jong ADO Den Haag bij de club blijven voetballen. Op de oorspronkelijk opgegeven spelerslijst voor het oefenduel tegen RKAVV prijkte zijn naam aanvankelijk dan ook niet, maar hij was toch van de partij. Als flankverdediger speelde hij geen onverdienstelijke wedstrijd.

Vorig seizoen speelde hij als eerstejaars A-junior onder leiding van hoofdtrainer (& oud-zaalvoetbalmagiër) Edwin Grunholz en assistent-trainer Dennis Roerade, die elkaar uit hun actieve voetballoopbaan bij Kranenburg (voorloper Haaglandia) kennen, 17 wedstrijden in ADO Den Haag JO19, waarvan 7 keer in het basiselftal. Hij viel 10 keer in en werd 3 keer gewisseld. Als linksback kwam hij 1 keer tot scoren; thuis tegen FC Volendam JO19 (5-0), en tot 1 assist; uit tegen NEC JO19 (2-1). Leverland kreeg 2 keer geel, maar wel in dezelfde wedstrijd; ADO-PSV op 1e competitiespeeldag (!), waardoor hij met rood van het veld af moest. Op de website https://www.youtube.com/watch?v=HZ0oT9E52ew is een ongeveer 6 minuten durend filmpje van zijn Academic Progress Rate (APR; Academisch Vooruitgang Percentage), het oorspronkelijk uit de universiteitsatletiek afkomstig programma om de kansen op afstuderen voor student-atleten bij te houden, te zien. Leverland heeft behoorlijk veel in zijn mars. Gezien hun positie in het veld kwamen de broers Suarez-Leverland elkaar tijdens RKAVV-Jong ADO Den Haag niet in persoonlijke duels tegen, maar ze vonden het uiteraard leuk om tegen elkaar te hebben gevoetbald. Ondanks dat ze beiden een andere vader hebben is de broederband sterk. Leverland woont bij zijn ouders in Wassenaar, maar ze zien elkaar veel en sporten regelmatig samen op de tennisbaan of in de sportschool om fit te blijven.

De broers Lucas Leverland & Mauro Suarez.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant