Sabine in training bij ADO Den Haag Vrouwen (archieffoto's: privé & AW).
Sabine in training bij ADO Den Haag Vrouwen (archieffoto's: privé & AW).

WK O20 Frankrijk onverwacht genoegen Sabine Kuilenburg

Sport 497 keer gelezen

Leidschendam - Sabine Kuilenburg (19; ex-RKAVV JO15, ADO Den Haag Vrouwen) gaat met de Jong Oranjeleeuwinnen naar het WK O20 in Frankrijk (5-24 augustus). Voor Kuilenburg is het haar eerste eindronde en uitverkiezing voor Oranje O20.

Op 19 januari 2017 debuteerde ze als invaller in Oranje O19 ruim een half uur tegen Ierland (0-0) tijdens een oefentoernooi in Portugal. Steeds als invaller speelde ze tot nu toe 4 oefen-interlands; in hetzelfde toernooi nog tegen Zwitserland en in 2018 tegen Denemarken en Italië tijdens een internationaal oefentoernooi in La Manga (Spanje). De bondscoaches Michel Kreek (Vrouwen O20) en Jessica Torny (Vrouwen O19) stelden in aanloop naar het WK O20 in Frankrijk en het EK O19 in Zwitserland één grote voorlopige selectie samen. Kuilenburg werd geselecteerd voor het EK. Haar uiteindelijke uitverkiezing voor het WK is dan ook een onverwacht genoegen.

"Iemand op mijn positie, centraal achterin op '3' of '4', moest geblesseerd afhaken. Ik heb geen moment getwijfeld toen ik gevraagd werd. De concurrentie bij O20 is veel groter en er wordt op een nog hoger niveau getraind. Ik ga zeker proberen om zo veel mogelijk speelminuten te krijgen. We trainen ruim een maand met elkaar en op een hoog niveau. Ik leer ontzettend veel. Die ervaring neem ik mee naar mijn club." Om zich heen heeft Kuilenburg dan ook allemaal collega-topspeelsters. "Er spelen vrij veel meiden bij Ajax en FC Twente, de absolute topclubs in onze eredivisie. Keeper Jacintha Weimar speelt zelfs bij FC Bayern Munchen. Dat ik bij de beste speelsters van Nederland in mijn leeftijdsklasse. Dat vind ik wel heel gaaf. Heel juli zijn we al bezig met 3, 4 en 5-daagse trainingskampen in het Gelderse Heelsum. Inclusief reistijd zijn we steeds 2 dagen tussendoor vrij geweest."

Haar ouders voorzagen vaak in dat vervoer. "Maar ik rijd ook vaak met mijn clubgenoot Victoria Pelova mee. Mijn debuut in Oranje misten ze. Portugal en de onzekerheid of ik wel of niet zou spelen weerhield mijn ouders terecht om te komen. Ze kwamen dinsdagavond in en tegen Duitsland, waartegen we oefenden, wel kijken. Ze zijn uiteraard trots op me. Na mijn MAVO-diploma heb ik nu ook mijn HAVO-diploma en ga ik vanaf september HBO Journalistiek studeren. Buitenland- of sportjournalist lijkt me wel wat. Ik ben nog niet op vakantie geweest. Misschien dat ik na het WK met wat teamgenoten nog even een paar dagen wegga, maar ik heb nog niks geboekt."

Haar uitverkiezing kwam als een volslagen verrassing. "De kans was sowieso groot dat ik naar 1 van de 2 toernooien mee mocht. Daar hield ik al wel rekening mee, maar de WK had ik echt niet verwacht. We zijn heel erg intensief bezig geweest tijdens de trainingssessies. Veel spelers kennen elkaar al, dus voor mij was het wennen. De eerste periode zijn we vooral bezig geweest om conditioneel weer fit te worden, want het voetbalseizoen was eigenlijk al voorbij. Verder hebben we ook veel tactisch getraind hoe we straks op het WK gaan spelen. Ik heb een goede indruk van Michel Kreek gekregen. Hij is een rustige en duidelijke trainer. Je kunt duidelijk merken dat het een internationale voetballer is geweest. Hij ziet het spelletje goed en kan goed overbrengen wat hij wil. Onder hem te mogen trainen is al een hoogtepuntje."

Haar loopbaan, 'van RKAVV naar Jong Oranje', verloopt voorspoedig. "Daar hoop je als voetballer gewoon op. Dat ik nu een WK mag meemaken is een bonus. Nadat ik bij RKAVV vertrok heb ik eerst 2 seizoenen in Jong ADO Den Haag Vrouwen gespeeld. De laatste 2 jaar zit ik bij het eerste elftal. Die eerste anderhalf jaar heb ik weinig gespeeld, maar na de winterstop bijna alles. Voor mijn gevoel ging het ook al de goede kant op. Helaas raakte ik in de bekerkwartfinale thuis tegen Ajax aan mijn enkel geblesseerd, waardoor ik er bijna 3 maanden uit lag. Net voor de start van de voorbereiding op seizoen 2018-2019 was ik klaar om bij de ADO Den Haag Vrouwen-groepstraining aan te sluiten. Tijdens en na mijn revalidatie heb ik uiteraard veel voor mezelf getraind. Ik voel me ook fit, ondanks dat ik één trainingvierdaagse met Jong Oranje moest overslaan wegens griep en koorts. We vertrekken 1 augustus naar Frankrijk. Komend seizoen wil ik een vaste waarde bij ADO Den Haag Vrouwen zijn. En verder? Voetballen in de Spaanse vrouwencompetitie en in het Nederlands vrouwenelftal!"

Sabine Kuilenburg (rechts) met medespeelsters van het nationale team Oranje O20.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant