Maartje Looijen tijdens een wedstrijd voor ADO Den Haag vrouwen (foto: privé).
Maartje Looijen tijdens een wedstrijd voor ADO Den Haag vrouwen (foto: privé).

Maartje Looijen Nederlands Kampioen Beach Soccer Ladies

Sport 529 keer gelezen

Leidschendam/Leidschenveen - De Leidschenveense voetbalster en flankaanvaller van eredivisionist ADO Den Haag Vrouwen Maartje Looijen is zaterdag op het strand van Scheveningen Nederlands Kampioen Eredivisie Beach Soccer (BS) Ladies geworden.

Met haar clubteam BS Zeeland Ladies won ze de play-off finale van DTS Ede (5-4). In de halve finale werd BS Alkmaar Ladies (4-3) verslagen. BS Zeeland Ladies heeft zich hiermee voor de Euro Winners Cup (Champions League Beach Soccer; EK voor clubteams) volgende zomer in Portugal geplaatst. Maar nu zijn alle ogen, óók die van Looijen, weer gericht op de Eredivisie Voetbal Vrouwen.

Looijen maakte in de loop van het afgelopen seizoen na ruim een jaar afwezigheid wegens een ernstige knieblessure haar rentree bij ADO Den Haag. Het beachsoccer was dan ook een welkome afleiding voor haar. "Mijn clubgenoot bij ADO Den Haag Vrouwen Sharona Tieleman komt uit Zeeland. Ze speelt al heel lang clubcompetitie beachsoccer, en vroeg me of ik het leuk vond om mee te doen. Sharona werd zelfs door alle eredivisie beachsoccer speelsters uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler Vrouwen Eredivisie 2018. Isa Pothof, óók mijn clubgenoot op het zand en (notabene als keeper) op het veld, werd Topscorer Vrouwen Eredivisie 2018 met 26 doelpunten. Dubbel feest dus afgelopen zaterdag." Ze vindt strandvoetbal niet meer of minder blessuregevoelig dan veldvoetbal. "Het is een stuk zwaarder en naar mijn gevoel misschien zelfs wel minder blessuregevoelig. Zand beweegt met de beweging van je lijf mee, dus je blijft bij het draaien niet vast staan. Bij veldvoetbal wel. We spelen op blote voeten. Je mag je voeten alleen tapen als je bijvoorbeeld last hebt van je enkels. De hiel moet onbedekt blijven. Ik vind beachsoccer vooral erg leuk om te doen. Het houdt ook nog eens je conditie op peil."

De Brazilianen denken dat Beach Soccer op hun stranden begonnen is, maar de Amerikanen speelden de sport voor het eerst in competitieverband. Beach Soccer groeit sterk en is inmiddels de grootste beachsport ter wereld. In november 2016 werd in meer dan 140 (!) landen in georganiseerd verband Beach Soccer gespeeld. In Nederland werd in 1996, in NK-clubverband vanaf 2003, voor het eerst Beach Soccer gespeeld. Voor de voormalige jeugdspeler van RKAVV (tot JO15) Maartje Looijen was het de eerste keer dat ze aan strandvoetbal deed. "We hebben met BS Zeeland Ladies een grote selectie, waaruit elke speelronde een wedstrijdselectie van 8 speelsters wordt samengesteld. We hebben de play-offs in Harderwijk, Almere, Dronten en Amsterdam gespeeld. De finaledag, het NK, was dus op Scheveningen in het The Hague Beachstadium, waar ook topbeachvolleybal wordt gespeeld. Ik heb 6x gescoord; 3x in de play-offs, 2x in de halve finale & 1x in de finale."

Overigens speelde de Leidschendamse zaalvoetbalinternational Viviënne Nieuwenhoven Knegtmans ook Beach Soccer Eredivisie met BS Rotterdam Ladies. "Ja, ik heb 3 van de 5 dagen meegedaan. Zaterdag was ik niet bij de play-off finales. We haalden de top 4 helaas net niet, maar beachsoccer is wel heel erg leuk!"

Een aantal weken geleden prijkte de naam Maartje Looijen nog op de spelerslijst van de voorlopige Oranje MO20 veldvoetbalselectie voor het WK in Frankrijk dat deze maand gespeeld wordt. Een definitieve uitverkiezing zou een bekroning van haar terugkeer in het vrouwenvoetbal na een jaar absentie wegens een ernstige knieblessure zijn geweest, maar die bleef uit. "Voor dat WK heb ik mezelf afgemeld bij bondscoach Michel Kreek juist in verband met mijn knieblessure. Na een lang en intensief revalidatieproces ben ik weliswaar volledig van die blessure hersteld, maar ik voelde me nog helemaal niet klaar voor zo'n groot toernooi. Ik wil me nu vooral richten op ADO Den Haag Vrouwen. Dit seizoen ga ik weer strijden voor een basisplaats. Toestemming om beachsoccer te mogen spelen was geen probleem. Ik begin fit aan de tweede helft van de seizoensvoorbereiding. Zondag 5 augustus is de Open Dag van ADO Den Haag en vanaf maandag 6 augustus trainen we weer. Het afgelopen schooljaar heb ik mijn VWO-diploma gehaald en ga nu kunstgeschiedenis in Leiden studeren. Lekker dichtbij allemaal dus, zodat ik me volledig op studie en voetbal kan richten."
 

Maartje tijdens het kampioenschap beachsoccer in actie voor BS Zeeland Ladies op het strand in Scheveningen (foto: privé).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant