Vandaag werd bekend dat er een negatief zwemadvies geldt voor de zwemlocatie Vlietland Badstrand Noordoostoever (archieffoto Ap de Heus).
Vandaag werd bekend dat er een negatief zwemadvies geldt voor de zwemlocatie Vlietland Badstrand Noordoostoever (archieffoto Ap de Heus).

Blauwalg op badstrand Noordoostoever Vlietland, Speelvijver weer algenvrij

Actueel 1.393 keer gelezen

Leidschendam - Het goede nieuws is dat de Speelvijver in recreatiecentrum Vlietland weer vrij is van blauwalg, maar het slechte nieuws is dat er nu blauwalg is aangetroffen op het Badstrand Noordoostoever in Vlietland. Dit geldt dus NIET voor het surfstrand, dat aan de noordwestoever ligt. 

Als er voor een zwemplek een waarschuwing geldt, wil dat zeggen dat zwemmen op die plek slecht kan zijn voor de gezondheid. Je mag er wel zwemmen, je moet zelf beoordelen of er een risico is voor de gezondheid (bijvoorbeeld in het geval van algenbloei). Op een bord bij de zwemwaterlocatie wordt uitgelegd waarom er een waarschuwing is gegeven. Jonge kinderen en ouderen, die het meest kwetsbaar zijn, kunnen beter een andere zwemplek kiezen. Op het strand wordt bij een waarschuwing een oranje of gele vlag gehesenn. Check zwemwater.nl.

Klachten
Als je in aanraking komt met blauwalgen of als je die bij het zwemmen binnenkrijgt, kan je last krijgen van irritaties aan de ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Ben je in aanraking geweest met blauwalgen, spoel je dan goed af onder de douche (douchen is altijd een goed idee na zwemmen in oppervlaktewater).

Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren. Het zijn bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warm is, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Tijdens een bloei kunnen de vele blauwalgen een drijflaag vormen. Omdat de onderkant van de drijflaag afsterft, komen gifstoffen (toxines) in het water terecht. Niet alle blauwalgen maken toxines aan. Als het water een vreemde kleur heeft of als er een stinkende laag met algenbrij op het water ligt, ga dan niet zwemmen en geef dit door aan de waterbeheerder.

Door het warme en droge weer van de laatste tijd neemt de waterkwaliteit verder af.

De zwemkwaliteit in recreatiegebied Vlietland is de laatste vier jaar beoordeeld als  uitstekend.

Bron: www.zwemwater.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant