Er worden veel lessen gegeven op de boerderij in het kader van  educatieve programma's (foto: Hotelboerderij).
Er worden veel lessen gegeven op de boerderij in het kader van educatieve programma's (foto: Hotelboerderij).

Van veehouder tot hotelhouder en onderwijzer

Actueel 952 keer gelezen

Leidschendam/Stompwijk - Het leven van een boer/veehouder is geen pretje in deze tijd. Door allerlei voorwaarden, eisen, fosfaatrecht en ga zo maar door, wordt het een boer bijna onmogelijk gemaakt om nog een rendabel bedrijf te runnen. Allerlei randactiviteiten zijn dan ook geen bijverdienste meer, maar bittere noodzaak om het hoofd boven water te kunnen houden.

Door Dick Janssen

Coby en Peter van Boheemen en hun zoon Rick hebben naast de veehouderij met ongeveer 150 (melk)koeien dan ook een 'hotelboerderij' geopend in hun Boerderij Akkerlust aan de Stompwijkseweg, vlak voor de Kniplaan, in Leidschendam.

"Opa Van Boheemen maakte en verkocht al kaas in de boerderij, dus in 1991 zijn wij ook begonnen met een winkeltje onder de naam Van Boheemen's Natuurlijke Boerenzuivel", vertelt Coby. "Ook daar liepen wij echter tegen zoveel regeltjes en dergelijke aan, dat we daar op een gegeven moment maar mee zijn gestopt."

Hotelboerderij
Ondertussen was - onder de naam Hotelboerderij - een bed & breakfast geopend in de 250 jaar oude Boerderij Akkerlust. "De stalzolder van onze boerderij is sinds april 2003 verbouwd tot 4 luxe hotelkamers en op de begane vloer bevindt zich appartement 'De Huisstal' voor mindervaliden. Ook de Oude Hollandse stal is vanaf mei 2010 veranderd in 2 luxe vierpersoons appartementen Hooizicht' en 'Polderzicht' en een tweepersoons appartement genaamd 'Wolkenzicht'. We hebben in totaal 20 bedden." Men kan een langer verblijf boeken, of alleen een overnachting met een boerenontbijt.

Centraal
"Het loopt als een trein zegt", Coby. "Momenteel is het hoogseizoen en zitten we constant vol. We hebben veel gasten uit Duitsland. Mede dankzij de centrale ligging ten opzichte van de grote steden, de ligging aan de rand van het Groene Hart, vlakbij recreatiegebied Vlietland en het natuurgebied Leidschendammerhout met de vogelplas, maar ook redelijk dicht bij de zee. In 20 minuten zit je in Scheveningen."

Tevens beschikt Akkerlust over de sfeervolle Oude Hooiberg die kan fungeren als huiskamer en ontvangstruimte voor groepen die in de hotelboerderij verblijven, maar tevens geschikt is voor kinder,- en vrijgezellenfeestjes, vergaderingen, recepties en educatieve kinderactiviteiten.

Educatie
"Wij zijn al tien jaar gecertificeerd als Educatieboerderij", laat Coby weten. "Dit houdt o.a. in dat wij leerlingen van zowel het basisonderwijs als van middelbare scholen en speciaal onderwijs in de leeftijd van 4 - 17 jaar een gericht lespakket kunnen aanbieden. Tevens is de boerderij gecontroleerd op veiligheidsaspecten, professionele aanpak en op de kwaliteiten van de boer(in) om lessen te kunnen verzorgen. De lessen worden gegeven volgens de principes van belevend leren, hierbij moeten de bezoekers met al hun zintuigen aan hun trekken komen. Jongeren weten vaak niet waar hun voedsel vandaan komt, een boerderijles helpt hen bij wereldoriëntatie en besef van hun eigen wereld; ze leren bijvoorbeeld waar nu precies ons eten vandaan komt. Zo hebben wij twee scholen, de Maerten van de Veldeschool uit Stompwijk en de Montessorischool uit Den Haag, die hier het programma Boerderijschool volgen. Ze hebben hier ook hun eigen moes/groentetuintje."

"Er zijn echt nog kinderen die denken dat melk uit de fabriek komt", vervolgt Coby. "Hier kunnen zij de dieren verzorgen, stallen uitmesten en zelf verse melk uit de grote tank tappen en daar dan chocolademelk van maken. Of aardappels oogsten, daar dan patat van bakken, appels plukken en daar appelmoes van maken. Ter afsluiting van het programma komen zij 's morgens om 05.00 uur helpen bij het melken, waarna zij zelf boter en karnemelk maken, eieren rapen en vervolgens voor zichzelf een ontbijtje klaarmaken."

Akkerlust
Naast de vaste scholen komen er ook veel groepen van scholen of verenigingen eenmalig langs voor een educatieve boerderijdag, of een dagdeel in het kader van het gemeentelijke Cultuurmenu, bijvoorbeeld over de geschiedenis van Boerderij Akkerlust die al 250 jaar bestaat. Peter en Coby van Boheemen zijn de vijfde en Rick is alweer de zesde generatie op deze boerderij. Vroeger was het een pachtboerderij, maar opa Piet van Boheemen (derde generatie), heeft de boerderij destijds kunnen kopen. "Er is ook een prachtig rijk geïllustreerd boek over Akkerlust en de geschiedenis van de polder geschreven: 'De Stompwijkse Knip; Akkerlust en haar buurtgenoten', door Peter J.M. van Boheemen en Frans J. Jansen. Ik heb nog wel een aantal exemplaren liggen voor belangstellenden."

Jong leren eten
Akkerlust gaat tevens meedoen met het programma 'Jong Leren Eten' (2017-2020). Hiermee wil het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in samenwerking met het ministerie van VWS zoveel mogelijk kinderen en jongeren structureel in aanraking laten komen met informatie en activiteiten over voedsel/voeding met als uiteindelijk doel dat zij leren om gezonde én duurzame keuzes te maken. JLE wil samenhang brengen in bestaande educatieve projecten als 'Weet wat je eet', 'Smaaklessen', 'Lekker fit!' en 'Ik eet het beter' en deze verrijken en aanvullen met groente en fruit eten in de klas (EU-Schoolfruit) en met educatieve activiteiten zoals smaak- en kooklessen, werken in de schooltuin, gastlessen en bedrijfsbezoeken.

Met vouchers kunnen scholen dan een 'boerderijles' boeken bij bijvoorbeeld Akkerlust.
Hotel Boerderij Akkerlust is een zoönose verantwoord en erkend bedrijf. Dit houdt in dat op de Hotelboerderij netjes en veilig gewerkt wordt, waardoor de kans minimaal is dat deelnemers en bezoekers van de Hotelboerderij een ziekte oplopen die van dier op mens overdraagbaar is. Door het werken met het keurmerk wordt de veiligheid en de gezondheid van de deelnemers en bezoekers gewaarborgd.

Paardenkracht
Tot slot is de actieve Coby ook nog actief als vrijwilliger en bestuurslid in de Stichting Paardenkracht. Deze stichting wil op authentieke en milieuvriendelijke wijze groepen mensen vervoeren door het waardevolle en karakteristieke cultuurlandschap van de Leidse Ommelanden. Dat gebeurt in een door paarden getrokken gezelschapswagen die ook goed toegankelijk is voor mensen die slecht ter been zijn, in een rolstoel zitten of op een andere wijze ondersteuning of begeleiding nodig hebben. Deze wagen biedt plaats aan 16 volwassenen en maximaal 20 kinderen. "Onze twee prachtige paarden Appie en Werkman hebben er altijd zin in om aan de slag te gaan", vertelt Coby. "In een straal van zo'n 15 km rond onze boerderij in Stompwijk kunnen ze iedereen brengen en halen waar zij maar willen." De aanleiding tot het oprichten van Stichting PaardenKracht, was het trekken van de trekschuit op authentieke wijze, met het paard Carolien met buurman Piet, op een aantal zondagen in 2010, in het kader van Herstel Trekvaart Leiden-Delft, naar aanleiding van het themajaar Cultuur 2010 Historische Waterwegen en Waterlinies. Zelf loopt Coby af en toe ook nog met een paard om een ouderwetse trekschuit voort te trekken over de Vliet vanaf de Kniplaan tot het centrum van Leidschendam.

Kijk voor meer informatie op www.hotelboerderij.nl, of op www.stichtingpaardenkracht.nl.

Hotelboerderij Akkerlust aan de Stompwijkseweg in Leidschendam (foto: Hotelboerderij).
Coby van Boheemen bij de koeien die binnenkomen voor het melken (foto: Dick Janssen).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant