Sabine Kuilenburg (links) met Jong Oranje in Bretagne.
Sabine Kuilenburg (links) met Jong Oranje in Bretagne.

Leidschendamse vrouwen en WF-voetballers kleuren Oranje

Sport 731 keer gelezen

Leidschendam - Sabine Kuilenburg en Viviënne Knegtmans en de walking footballers van SEV hebben zich in en tegen Oranje laten zien.

Voor Oranje Vrouwen onder 20 jaar was de kwartfinale het eindstation op het WK MO20 2018 in Bretagne. Jong Oranje Vrouwen startte het WK in groep A op zondag 5 augustus tegen Nieuw-Zeeland (2-1), speelde vervolgens op woensdag 8 augustus tegen Ghana (4-0) en sloot de groepsfase op 12 augustus af met de wedstrijd tegen Frankrijk (0-4). Engeland (1-2) was vervolgens ook te sterk voor de Jong Oranjeleeuwinnen. De Leidschendamse Sabine Kuilenburg (19; ex-RKAVV JO15, ADO Den Haag Vrouwen) bleef het gehele toernooi op de bank, maar haar eerste eindronde en uitverkiezing voor Oranje MO20 maakten op haar wel veel indruk, maar brachten ook ambivalente gevoelens bij haar naar boven. "Ik kijk een beetje met een dubbel gevoel op het toernooi terug. Ik vond het absoluut heel leuk om mee te maken en ik had het zeker niet willen missen."

De hele organisatie en entourage om het WK en Oranje heen vond ze goed geregeld. "Ons spelershotel was in Pleurmel op een uur rijden van onze speelstad Vannes. Uiteindelijk zijn we ook nog een paar dagen in de buurt van Saint Malo geweest voor de kwartfinale. We trainden een kwartiertje met de bus vanaf het hotel. Het was allemaal heel strak georganiseerd. Ik was niet de jongste speler in de spelersgroep en ik was ook niet de enige die speelminuten heeft mogen maken." Kuilenburg
vindt het wel erg jammer dat ze niks heeft gespeeld. "Ook al had ik totaal niet op veel speelminuten gerekend hoor. We zijn zaterdag thuis gekomen, en ik heb me maandag al weer even bij ADO Den Haag Vrouwen moeten melden om af te spreken hoe lang ik vrij ben, maar ik denk dat ik wel snel weer bij mijn club ga beginnen."

Viviënne Knegtmans

Vrouwen zaalvoetbal bondscoach Marius Privee heeft de Leidschendamse Viviënne Knegtmans in zijn selectie opgenomen voor de voorronde van het EK Zaalvoetbal. De Preliminary Round van het UEFA Women's Futsal EURO 2019 vindt deze week plaats van 20 tot en met 25 augustus. Nederland zit in een poule met België, Zweden en Noord-Ierland. Het laatstgenoemde land organiseert de voorronde in Newry. Alleen de groepswinnaars stromen door naar de volgende fase van de kwalificatie. Er is al geloot voor de minitoernooien, waarin plaatsing voor het EK moet worden afgedwongen. Daarbij worden de zestien ploegen - de drie winnaars van de voorronde en de dertien deelnemers met een bye - ingedeeld in vier groepen van vier teams. Spanje, Portugal, Oekraïne en Kroatië zullen gastheer van die minitoernooien, die van 11 tot 16 september op de agenda staan, zijn. Bij winst speelt Oranje dan tegen Rusland, Kroatië en Slovenië.

Knegtmans trainde de laatste tijd met het oog op het kwalificatietoernooi veel. Ze deed dat naast haar werk bij Sport & Welzijn in Leidschendam. "Ik heb 2 intensieve trainingsweekenden op het KNVB-sportcentrum in Zeist gehad die bepalend waren of ik voor de voorronde van het EK zaalvoetbal in aanmerking zou komen. Zaterdag zijn we richting Noord-Ierland vertrokken." Ze weet niet precies wat ze van haar tegenstanders kan verwachten. "Ik denk dat de eerste wedstrijd tegen Zweden het zwaarste wordt. Maar ik denk óók zeker dat we kans maken om door te gaan naar de volgende ronde in Kroatië. We moeten dan wel 1e van de poule van 4 landen worden deze week. Zweden heeft oefenwedstrijden tegen Finland gespeeld. Van die wedstrijd hebben we vorig weekend de beelden geanalyseerd en besproken. Ook hebben we wedstrijdsituaties getraind hoe we tegen ze gaan spelen. Van België en Noord-Ierland is moeilijk te zeggen wat we mogen verwachten."

Het Vrouwen EK Zaalvoetbal is pas in februari 2019. Daar doen alleen de 4 beste landen uit de diverse kwalificatietoernooien in Europa aan mee. "Dus we moeten eerste worden in Noord-Ierland en daarna óók eerste worden in Kroatië in september. Ja, het is zeker druk, maar óók wel heel erg leuk! Ik werkte doordeweeks en zat de weekenden in Zeist. Vorige week heb ik vrij genomen om rustig naar Noord-Ierland toe te leven. En ik heb ook alvast de week in september vrij genomen voor de zekerheid. Het scheelt dat ik in de zomer niet op vakantie ben geweest, dus heb ik nog genoeg vakantiedagen. En al mijn collega's vinden het ook heel leuk voor me. Ze zijn altijd erg geïnteresseerd in hoe het allemaal gaat bij Oranje."

De mannen zaalvoetballers timmeren al jaren aan de weg naar internationaal zaalvoetbal. De hoogtijdagen van mannen als Edwin Grünholz, John de Bever en Max Tjaden (als zaalvoetballer dan; niet als bondscoach, wat hij nu is) liggen ver achter ons. Knegtmans verwacht niet direct dat de Oranjevrouwenzaalvoetballers de mannen voorbij zullen gaan, zoals de veldvoetbalvrouwen de veldvoetbalmannen glansrijk voorbij zijn gegaan. "Haha, dat durf ik inderdaad niet te zeggen. Ik denk ook dat wij nog lang niet zo ver zijn als de vrouwen op het veld wat betreft de professionalisering van onze tak van voetbal. Bij de vrouwen in de eredivisie veld trainen ze vrijwel elke dag. In de zaal is dat meestal maar 1 of 2 keer per week. De helft van de speelsters doet er naast het zaalvoetbal nog gewoon veldvoetbal naast. Maar nu Oranje weer bestaat en terug is van weggeweest is er weer een mooie stap gemaakt. De speelsters die in dit team zitten maken nu lekker veel trainingsuren."

De nationale zaalvoetbalmannen maken nog steeds meer trainingsuren dan de vrouwen in Oranje, zegt Knegtmans. "De mannen zaal trainen vaak ook al zo´n 4 keer in de week. Het zou mooi zijn als de vrouwen daar de komende jaren ook naar toe gaan. Daarnaast moet er eigenlijk ook veel meer jeugd gaan zaalvoetballen in Nederland om het niveau omhoog te krijgen. Het wil in Nederland nog steeds niet overal lukken om de jeugd bij de jongen, laat staan bij de meiden, aan het zaalvoetballen te krijgen, terwijl het zo´n mooie en dynamische sport is. Dat gebeurt in landen zoals Spanje en Italië al veel meer. In die landen trainen de vrouwen trouwens wel net zo veel als de mannen en krijgen ze ook nog eens betaald!"

SEV WF

Ook de walking footballers (WF) van SEV zijn het seizoen weer begonnen. Het eerste optreden van het seizoen was dit keer heel speciaal. SEV speelde bij KMD in Wateringen, dat middels een toernooi in Westland voor het eerst WF introduceerde, een ´oefenpotje´ tegen de oud-internationals, waarin Simon Tahamata, Kees Kist, Ben Wijnstekers en Ernie Brands onder anderen hun opwachting maakten. Oud Oranje won met 3-1. "Maar dat was van tevoren natuurlijk al bekend", zegt WF-medeoprichter bij SEV Jacques Remmerswaal. "We hebben toch ook maar gewoon gescoord tegen ze en we zijn tevens niet afgedroogd."

SEV begint nu aan zijn 3e seizoen WF. Remmerswaal: "We begonnen bij de oprichting met 10 man, maar we zitten nu al zeker op zo´n 25 spelers. We doen dit seizoen ook aan het Haventoernooi van Feyenoord, het jaarlijkse WF-toernooi in Veldhoven en waarschijnlijk ook aan een 2e buitenlandse toernooi mee! Na Grimsby bij Hull in Engeland wordt het nu Santa Ponca, Mallorca, Spanje. Waarschijnlijk gaan wij een week en gaan er ook veel spelersvrouwen met ons mee. En natuurlijk organiseren we weer ons SEV Old/Old Music Festival in juni 2019."

Viviënne Knegtmans (links; in nieuw Oranje-tenue!) met Oranje in de zaal.
SEV WF met de oud-internationals Tahamata (12) en Wijnstekers bij KMD.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant