Het later in verval geraakte CBS-gebouw. Inmiddels is het zo goed als gesloopt.
Het later in verval geraakte CBS-gebouw. Inmiddels is het zo goed als gesloopt.
HISTORISCH LEVEN LANGS DE VLIET

Stompwijkers bij het CBS

Actueel 739 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De komst van het Centraal Bureau voor de Statistiek naar Voorburg in 1973 had grote invloed op de werkgelegenheid. Niet alleen voor Voorburg, maar ook voor Stompwijk en Nootdorp, waar de beroepsbevolking niet langer arbeidsplaatsen kon vinden op het vertrouwde platteland. Voor hen was solliciteren bij het CBS een optie met mogelijkheden.

Door: F.J.A.M. van der Helm

Toen KVP-minister De Block (1904-1988) in 1968 de eerste paal de grond insloeg voor de nieuwbouw van het CBS, bevond de Nederlandse economie zich nog in een hoogconjunctuur. De vraag naar arbeidskrachten was hoog en de werkloosheid schommelde rond de 50.000 personen. Op het platteland kregen boeren en tuinders te maken met schaalvergroting, mechanisatie en efficiëntie, waardoor steeds minder meiden en knechten werk konden vinden in de omgeving.

Hoe anders was de economische situatie toen het CBS enkele jaren later in 1973 geheel was verhuisd naar Voorburg. Nederland zat met de gevolgen van de wereldwijde oliecrisis in zijn maag. Het aantal werklozen zou spoedig boven de 250.000 liggen! Het CBS was een ware rots in de branding en kwam als een geschenk uit de hemel. Corrie van Leeuwen uit Nootdorp en Jaap Warmerdam uit Stompwijk kregen werk bij het CBS en met hen nog vele anderen uit de omgeving. Als ambtenaar konden ze toen nog rekenen op een vaste baan, jaarlijks terugkerende periodieken, eventuele loonsverhogingen en zelfs een onkostenvergoeding voor het reizen!

Het CBS vroeg in het begin veel personeel om het laatstgehouden Volksonderzoek van 1971 te tellen en in kaart te brengen. Deze tellers zaten in de lage vier verdiepingen van het gebouw, dat reeds in 1971 in gebruik kwam en plaats bood aan 300 werknemers. Het tellen was eenvoudig werk, doch moest wel gebeuren. Mensen uit de omgeving werden aangemoedigd bij het CBS te komen werken, waarvoor geen enkel diploma was vereist. Tegen een aardig loon kon je in de functie van schrijver aan de slag.

Jaap Warmerdam (1939-2011), die met moeder Sjaan de boerderij in de bocht van de Stompwijkscheweg bestierde, was zo'n vooruitstrevend iemand die zijn boerenland ging verpachten en zelf koos voor een nieuw leven als ambtenaar bij het CBS. Dagelijks reed hij van zijn boerderij over de Wijckerbrug naar zijn werk. Steeds vaker stond het verkeer al vast bij de Tol om zo langzaam aanschuivend via de Westvlietweg over de brug te komen. Zo massaal was de uittocht iedere ochtend vanaf het platteland.

De mogelijkheden bij het CBS waren talrijk. Intern werden er cursussen gegeven om hogerop te komen. Ook avondstudie werd gestimuleerd en zo wist Jaap Warmerdam trots zijn MAVO-diploma te behalen, wat weer een stimulans was om nog verder te gaan leren. De werksfeer was prima evenals de kantine, ofschoon nog veel buitenlui hun gevulde broodtrommel en appel van huis meenamen. Nieuwe tijden braken aan!

Reacties naar helmhuis@ziggo.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant