Niek van der Sande (l.) bij het uitdelen van eieren en voedsel.
Niek van der Sande (l.) bij het uitdelen van eieren en voedsel.

'Leidschendamse' hulp op Lombok

Actueel 494 keer gelezen

Leidschendam/Monster/Lombok - Lombok, een eiland in Indonesië gelegen op de 'Ring van vuur', is de laatste weken vele malen getroffen door aardbevingen. Naast vele doden zijn duizenden dakloos geworden.

Niek van der Sande, zoon van de in Leidschendam woonachtige Conny van der Sande, werkt sinds vier jaar in Lombok en op de (ook getroffen) Gili eilanden. Vorig jaar startte hij een eigen brood- en banketbakkerij op Lombok.

Het leven van Niek (36) en zijn Indonesische vrouw Lina is sinds de aardbevingen volledig veranderd. Zelf zijn ze gezond gebleven maar leven wel in angst en in afwachting wanneer het beven eindelijk zal ophouden. Zelf hebben ze geen schade van betekenis aan hun nieuwe huis/bakkerij opgelopen. Wel hebben ze zich inmiddels volledig gericht op het voorzien van de eerste levensbehoeften voor de getroffen Lombokkers. Ze kopen producten in bij de lokale boeren en zaken en bakken zelf het brood. Ze hebben een waterzuiveringsinstallatie in de bakkerij waarmee zij 400 liter schoon water per dag kunnen produceren en dat komt goed van pas.

Lina is actief in haar berichtgeving op facebook. "Er is dankbaarheid vanmorgen na angst en paniek, vertrouwen bij vrouwen, als ze door ons team worden voorzien van zaken zoals eten, water, luiers, melk voor kinderen en rijst, noedels, ansjovis, chili, rode ui, zeep, tandenborstels en tandpasta. Vooral de mensen in dorpen zoals Terengan, Tanak ampar, Tanjung, zijn het doel van onze hulp en ontvangen rechtstreeks goederen."

Niek en Lina brengen met hun busje eten, water en hulpgoederen naar de mensen die het nodig hebben, maar kunnen door het puin op de weg vaak het dorp niet in. Dorpsbewoners die zij kennen komen met scooters of fietsen de goederen bij het busje afhalen en distribueren deze naar de meest getroffen mensen. Zij hebben hun geld inmiddels wel verbruikt maar daarmee is de noodzaak van het voorzien in eerste hulpgoederen uiteraard niet over. Er is extra haast bij vanwege het aanstaande regenseizoen. Daarvoor is ook materiaal zoals waterdicht zeil of tenten hoognodig. De laatste tijd worden de spullen afgeleverd bij drie organisaties. Die verdelen deze dan weer verder naar families die het eten in de opvangkampen klaar maken. "Op deze manier kunnen we ons concentreren op het inkopen, wat steeds lastiger word. Eten en vooral water begint schaars te worden, wat helaas de prijzen omhoog drijft", aldus Van der Sande.

Inmiddels is in Nederland een bankrekening geopend waar de zus van Niek het beheer over heeft. Met 1 euro junnen 3 mensen aan eten geholpen worden; ook kleine beetjes helpen dus. Mocht u een steentje willen bijdragen dan kan dat door geld over temaken op het Nederlandse rekeningnummer NL60INGB0002601353 t.n.v. C.M. van Rijn, o.v.v. Lombok.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant