Vrijwilliger Jim met voorzitter Nan de Smet (r.) van de Stichting Buren met een voedselpakket dat naar de klanten gaat (foto: DJ).
Vrijwilliger Jim met voorzitter Nan de Smet (r.) van de Stichting Buren met een voedselpakket dat naar de klanten gaat (foto: DJ).

"Voedselbank zal altijd onmisbaar blijven"

Actueel 1.182 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Tijdens het Cultureel Zomerfestival was er weer een inzamelingsactie voor de voedselbank van de Stichting Buren. Er zijn bij de supermarkten, met medewerking van de lokale serviceclubs en kerken, zo'n 300 kratten levensmiddelen ingezameld.

Henk Willemse, voormalig slager en snackbareigenaar, startte ruim 20 jaar geleden als een van de eersten in Nederland met een bescheiden voedselbank. "Het is allemaal begonnen toen mijn zoontje wel heel veel boterhammen mee naar school nam, terwijl hij toch best mager was. Uiteindelijk bleek dat een vriendje nooit wat te eten meekreeg omdat zij dat niet konden betalen." Willemse, die al op zijn 50e werd afgekeurd, ging niet stilzitten en begon dat gezin met voedsel te helpen. Vervolgens kwamen er steeds meer gezinnen bij. Dankzij hulp van de kerk kon hij zijn werkgebied langzamerhand uitbreiden en ontstond een van de eerste voedselbanken van Nederland. De Stichting Buren werd opgericht als Voedselbank voor Leidschendam-Voorburg, Mariahoeve en Bezuidenhout, en opereerde vanuit de eigen woning van Willemse. Na enkele omzwervingen heeft de stichting de laatste 13 jaar een eigen onderkomen in een bedrijfsverzamelgebouw van de gemeente aan de Van Alpenstraat in Voorburg. Het merendeel van de hulp wordt ook geleverd in de gemeente Leidschendam-Voorburg. "De Voedselbank zal altijd onmisbaar blijven, ben ik bang", aldus Willemse.

Basispakket
Intussen worden wekelijks op woensdag zo'n 100 voedselpakketten bezorgd bij mensen en gezinnen die dat echt nodig hebben, een aantal dat soms oploopt naar ca. 130 voor zo'n 400 personen. Mensen die – om wat voor reden dan ook – zelf niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien, worden met een levensmiddelenpakket gesteund door de voedselbank van de Stichting Buren. In de decembermaand ontvangen zij bovendien wat extraatjes in hun pakketten voor de feestdagen. "Het is echter wel een basispakket", benadrukt voorzitter Nan de Smet van de Stichting Buren. "Je kunt er geen week van eten. Je zult ook nog gewoon wat boodschappen moeten doen om het aan te vullen zodat je er een gezonde maaltijd van kan bereiden". Toch zijn het wel volle tassen van misschien wel zo'n 20 kilo (afhankelijk van de grootte van het gezin), die men ontvangt. Daarin zitten zoveel mogelijk langer houdbare levensmiddelen en koffie, maar daarnaast ook brood en vaak aardappelen, paprika's en andere groenten. Daarnaast worden, indien de Voedselbank erover beschikt, ook wasmiddelen en andere benodigdheden toegevoegd. "Een pakket is nooit hetzelfde", laat De Smet weten. "We zijn afhankelijk van het aanbod. Maar soms hebben we, dankzij ondernemers of supermarkten, ook extraatjes, zoals kaas en – met name na de Pasen en Kerst – chocolade-eitjes en -letters." De Stichting Buren heeft een voedselveiligheidscertificaat, zodat het voedsel dat klanten ontvangen gegarandeerd veilig is. De producten worden altijd geleverd voordat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Al moet je wel opletten wat je eet. Immers, iets kan ook bedorven zijn als de houdbaarheidsdatum nog niet verstreken is.

Thuisbezorging
De Voedselbank koopt in principe geen levensmiddelen in. Een deel van de producten in het pakket is afkomstig van het Distributiecentrum Haaglanden waar het landelijk verkregen voedsel wordt aangeleverd, maar andere zaken verkrijgt de Stichting Buren van lokale supermarkten als Albert Heyn, de Jumbo en de Plus, een groothandel in groente en fruit in het Forepark, wat kleinere winkels en zelfs van particulieren. "We hebben ook mensen met een eigen groentetuin waar we regelmatig een kistje groente op gaan halen en er komen mensen ook spontaan zaken bij ons langsbrengen", meldt Willemse. "Bijzonder is wel dat wij thuis bezorgen en dan kunnen de klanten ook gelijk wat van (ingevroren) vlees uitkiezen, of wat andere verse producten." Bovendien zorgen diverse grote acties zoals tijdens het Zomerfestival en in december en kleinere acties tussendoor voor extra voorraad. Wat eventueel overblijft, gaat overigens weer naar het Distributiecentrum Haaglanden, zodat er niets verloren gaat. "Zo zorgen we er samen voor dat armoede wordt bestreden, voedseloverschotten verdwijnen en het milieu minder wordt belast", aldus Nan de Smet.

Screening
Het is niet zo dat je even kunt bellen en dat er de volgende dag of de week erop een voedselpakket bezorgd wordt. Aan het toekennen van hulp door de Voedselbank gaat een screening vooraf. "Je moet wel met de billen bloot", aldus Nan de Smet. "Mensen moeten inzicht geven in hun financiële situatie. Het betreft over het algemeen mensen die met een minimuminkomen of minder proberen rond te komen. Wij geven een steuntje in de rug bij het oplossen van hun financiële problemen en onze pakketten zijn een aanvulling op datgene wat onze klanten zelf kunnen doen. Zij moeten wel meewerken aan het vinden van oplossing voor hun financiële probleem. We noemen dat: 'Geen pakket zonder traject'. Er moet wel uitzicht zijn op een oplossing. Men ontvangt onze voedselhulp ook maar voor een periode van maximaal drie jaar; de looptijd van een schuldhulpverleningstraject."

Het gaat met name om mensen die leven van een uitkering, alleenstaande moeders met opgroeiende kinderen en alleenstaande ouderen met een WAO- of bijstandsuitkering, of vluchtelingen die (nog) geen vergoeding krijgen. Bij het beoordelen van de hulpaanvragen wordt uitgegaan van het besteedbare inkomen dat mensen maandelijks overhouden voor voeding, kleding en dergelijke, na betaling van de vaste lasten. Als een volwassene van de inkomsten die hij heeft, alle vaste kosten aftrekt en dan minder dan €215,- per maand over heeft voor: eten, drinken en kleding, komt hij aanmerking voor een pakket. Per elke volgende persoon mag dit bedrag verhoogd worden met €85,- Dat is voor een eenpersoons huishouden bijvoorbeeld €215 en voor een alleenstaande met twee thuiswonende kinderen €385. Regelmatig wordt nagegaan of de mensen nog hulp van de Voedselbank nodig hebben."

Aanvragen voedselhulp
Voor hulp van de voedselbank heeft u de steun nodig van een hulpverlenende organisatie. Voorbeelden zijn de sociale dienst, maatschappelijk werk, thuiszorg, Riagg, de bewindvoerder, enzovoorts. Maar U kunt op www.stichtingburen.nl wel alvast het aanvraagformulier downloaden. U vult de gegevens in en verzamelt de bijlagen. Daarna gaat u ermee naar uw hulpverlener. Pas als het aanvraagformulier door u én de hulpverlener is ondertekend, gaat de aanvraag naar Stichting Buren. Heeft u vragen, of kent u iemand anders die de hulp van de Voedselbank goed kan gebruiken? Vul dan uw gegevens in op het aanvraagformulier en er wordt dan zo snel mogelijk contact met u opgenomen. Mailen naar info@stichtingburen.nl kan ook.

Vrijwilligers
Nog steeds organiseert oprichter Henk Willemse met ongeveer 25 andere vrijwilligers de inzameling, verdeling en bezorging. Samen vormen zij de ruggengraat van de voedselbank. Stichting Buren werkt verder samen met de Haagse Voedselbank, Voedselbank Nederland, het sociaal fonds Leidschendam-Voorburg, het college van Diakenen van Voorburg, Leidschendam en Stompwijk en de kerken in Bezuidenhout en Mariahoeve en een aantal particulieren. "Ook geven wij regelmatig voorlichting aan groepen 7 en 8 van basisscholen over voedsel, voedselbank en armoede", vult De Smet aan. "Dat zijn altijd heel interessante discussies met de kinderen. Vaak gaat dit samen met een actie die de school voert voor de voedselbank."

Geen subsidie
De Stichting Buren heeft een eigen bus voor het afhalen van geschonken levensmiddelen en het bezorgen van de voedselpakketten. Deze kon dankzij giften worden aangeschaft. Bovendien leveren de logo's en namen van bedrijven jaarlijks wat sponsorgeld op. "Stichting Buren ontvangt geen structurele gemeentelijke subsidie. Alleen wat korting op onze huur en incidenteel een gift van een fonds", aldus De Smet. "Maar zonder financiële middelen kunnen we geen hulp bieden. Huur, vervoer, energie en onderhoud kosten veel geld. Daarom zijn wij, naast alles wat binnenkomt aan levensmiddelen, ook blij met elke financiële gift. Die zijn overigens ook aftrekbaar voor de belastingen omdat wij een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling – red) zijn. Giften kan men storten op bankrekeningnummer NL03 ABNA0613583221."

Voedsel afgeven
Maar voedsel afgeven aan de Van Alphenstraat 63 L in Voorburg kan ook, op dinsdag van 9.00 – 16.00 uur en woensdag van 9.00 – 16.00 uur. "We kunnen continu nieuwe leveranciers gebruiken", laat Willemse weten.

Bel voor meer informatie over de Stichting Buren naar 06-13650510, stuur een e-mail naar info@stichtingburen.nl, of kijk op www.stichtingburen.nl.

Nan de Smet en vrijwilliger Jim in de opslagruimte met levensmiddelen die in de pakketten gaan (foto: DJ).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant