Viviënne Knegtmans in Oranje (2e linksonder) & in TPP-shirt.
Viviënne Knegtmans in Oranje (2e linksonder) & in TPP-shirt. "Een nogal druk shirt met Rotterdam-dingen erop" (foto: privé).

Nauwelijks zomerstop voor zaalvoetbalster Viviënne Knegtmans

Sport 418 keer gelezen

Leidschendam - De Leidschendamse zaalvoetballer Viviënne Nieuwenhoven Knegtmans (30) speelde 2 weken geleden EK Kwalificatiewedstrijden met het Nederlands Vrouwen Zaalvoetbalteam in Newry, Noord-Ierland. Nipt verlies, een gelijkspel met winstkansen en winst waren het resultaat. Plaatsing voor het 2e kwalificatietoernooi deze maand in Kroatië lukte niet. Vorige weekend kwam ze thuis en afgelopen vrijdag begon het nieuwe clubseizoen weer. Door de voorbereiding met Oranje kende Viviënne Knegtmans nauwelijks een zomerstop.

Het verblijf in Newry was comfortabel. "Met de 3 andere landen verbleven we in een mooi hotel op 10 minuten lopen van het Newry Leisure Center, waar de wedstrijden plaatsvonden. Op zaterdag kwamen we aan, en op zondag en maandag hebben we in de toernooihal. We zijn helaas 2e geworden." Zweden won het toernooi en speelt deze maand in Kroatië de 2e EK-kwalificatieronde. Knegtmans: "In het 1e duel verloren we van ze met 5-4. Onze kansen werden daardoor meteen kleiner. Van België hadden we eigenlijk moeten winnen, maar verzilverden we te weinig kansen. Het werd helaas 3-3. Gelukkig sloten we de week met een 4-2 overwinning op gastland Noord-Ierland af." Persoonlijk had Knegtmans op meer speeltijd gerekend. "Ik zat niet in het basisteam, waardoor ik minder speelde dan ik gewend was. Dat was wel balen, maar ik ben wel redelijk tevreden over mijn spel op de momenten dat ik speelde. Ik ben een harde werker die het team op sleeptouw kan nemen; meer een teamspeler dan een speler met een individuele actie. En vooral verdedigend erg sterk." Over support in Newry had Knegtmans niet te klagen. "Mijn vrouw Lois Nieuwenhoven en haar zusje Mandy waren er om mij aan te moedigen. En mijn coach bij Pernis Sharon van Zadelhoff was er ook. Dat vond ik wel erg leuk."

Voor Knegtmans e.a. weliswaar geen EK 2019 in februari, maar wel veel ervaring opgedaan tijdens het 1e officiële Europese optreden van een Oranje-vrouwenzaalvoetbalteam. Bondscoach Marius Privée zei daar op de KNVB-website OnsOranje.nl het volgende over. "Deze ervaring hebben we nodig gehad om verder te komen. We weten waar we nu aan toe zijn en waar we aan moeten werken. De spelersgroep raakt steeds meer gewend aan de speelwijze die we voor ogen hebben. Dus dit toernooi was zeker nuttig." Of Knegtmans nog een volgende EK-cyclus mee gaat maken weet ze nog niet. "Ik weet alleen dat er op 2 en 3 december een dubbele oefeninterland tegen Tsjechië in Sittard op het programma staat. Het al geplande trainingsweekend afgelopen weekend ging door het mislopen van de laatste EK-kwalificatieronde niet door. Elke 2 jaar zal een EK georganiseerd gaan worden. Of ik doorga bij Oranje weet ik nog niet. Je moet er toch een hoop voor doen en vooral voor laten. De mooie ervaringen koester ik. Ik heb nog even tijd om na te denken. Als ik over 2 jaar nog steeds zo fit ben als nu verwacht ik nog wel in aanmerking te komen."

Eenmaal terug in Nederland hervatte Knegtmans direct de voorbereiding op het nieuwe clubseizoen. Vrijdag speelde ze al weer de wedstrijd om de Supercup in Topsportcentrum Rotterdam. Landskampioen en al jaren Knegtmans club Pernis, dat vanaf dit seizoen TPP Vrouwen 1 is, verloor van bekerwinnaar KTP Nieuw Roden na verlenging met 3-1. "We hebben niet echt goed en zonder lef gespeeld. Het was nog allemaal nog een beetje onwennig. Vlak voor tijd scoorden we 1-1, maar in de verlenging verloren we door slordig balverlies." De samenvoeging met TPP is een bewuste keuze geweest. Knegtmans: "Het gebeurt volgens mij niet vaak. TPP is een echte grote zaalvoetbalvereniging, de organisatie is goed, er is een groot en enthousiast bestuur, er zijn meer faciliteiten en we krijgen meer exposure. Shayenne van Walraaven is een aanwinst en routinier Lenie Mendes Fernandez nam vrijdag afscheid." Knegtmans verwacht veel van dit seizoen. "Het wordt spannend. We willen het liefst weer landskampioen worden. De Champions League Futsal Women in april 2019 wordt weer een gave ervaring. De vorige keer was in Madrid. Nu wordt gesproken over ergens in Italië. Waar die week nu gespeeld wordt is nog niet bekend. Ik hoop dat we een rol van betekenis kunnen spelen daar." Knegtmans denkt nog lang niet aan stoppen. "Zo lang ik het leuk blijf vinden en ik niet te veel lichamelijke pijntjes heb, blijf ik lekker zaalvoetballen. Ik verwacht dat ik het nog wel even blijf volhouden.".

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant