De groepsfoto na afloop van de uitreiking (foto: pr VWLV).
De groepsfoto na afloop van de uitreiking (foto: pr VWLV).

VIP helpt vluchtelingen richting werk

Actueel 352 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Tien vrouwen en één man - uit Syrië, Eritrea en Sri Lanka - presenteerden zich op een woensdagochtend in SenW Leidschendam-Voorburg aan het publiek en vroegen dat publiek om hulp bij het zoeken naar een goede opleiding, stageplek of baan.

De presentatie vormde het slotstuk van de VIP-training die zij de afgelopen weken kregen. VIP (Vluchtelingen Investeren in Participeren) is een project van VluchtelingenWerk Nederland, hier uitgevoerd in samenwerking met de gemeenten Leidschendam-Voorburg, Voorschoten en Wassenaar.

Er waren certificaten en rozen, felicitaties en lekker hapjes. Maar na alle formaliteiten begonnen de VIP's aan het echte werk. Zij gingen in gesprek met mensen met goede ideeën over hun weg richting de arbeidsmarkt.

De elf deelnemers hebben zich de afgelopen weken bezig gehouden met thema's als: wat wil ik graag, wat kan ik goed en welk werk past bij mij én is realistisch? Tijdens de training maakten ze een CV, oefenden ze sollicitatiegesprekken, kregen ze goed inzicht in hun competenties en op de kansen op werk. Tijdens het traject zijn de VIP'pers gekoppeld aan vrijwillige arbeidscoaches die hen ook de komende maanden nog blijven bijstaan.

De 23-jarige Eritrese Bana Kahsay vertelde dat ze doktersassistent wil worden. "Ik ben aardig, zorgzaam, zelfstandig en sociaal. Gelukkig kan ik goed leren. Ik ben klaar met de inburgeringscursus en hoop in februari met een mbo-opleiding zorg en welzijn te beginnen. Tot die tijd wil ik vooral mijn Nederlands verbeteren. Wie helpt mij?", zo vroeg ze. Bana had beet: raadslid Sanja Duijvestijn wierp zich vanuit het publiek op als vrijwilliger.

Het uitgenodigde publiek werd gevraagd mee te denken en het eigen netwerk beschikbaar te stellen. Esseline van de Sande van Stadscoalitie voor Vluchtelingen wilde een deelneemster met horecadromen koppelen aan een Italiaans restaurant, Chantal Ekkel van Werkgevers Servicepunt verzamelde cv's van enkele deelnemers om voor te leggen aan contacten bij Fletcher Hotels, een grote lokale zorginstelling en de plaatselijke kinderopvang.

"In Syrië was ik 18 jaar docent wiskunde', vertelde de 43-jarige Nojoud Alsaiad. "Ik moet hier in Nederland twee jaar hbo doen, plus mijn taalniveau flink verbeteren, om ook hier voor de klas te kunnen staan. Maar ik hou van uitdagingen."

Er wachten nieuwe uitdagingen voor Nojoud, Bana en al die anderen, op weg richting werk. VIP helpt bij de eerste stapjes en de arbeidscoaches van VluchtelingenWerk verzetten veel werk. In Leidschendam-Voorburg boden aanwezigen hun diensten aan. En dat was voor de deelnemers een veel groter kado dan de roos en het certificaat. Ook geïnteresseerd in VIP? Mail voor meer informatie naar anelen@vluchtelingenwerk.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant