Afbeelding
RAADSLID VAN NU

Marie-Christine van der Gronde voelt zich thuis

Actueel 856 keer gelezen

Voorburg - "Als je de wereld groener, socialer en schoner wilt maken, moet je met je eigen straat beginnen", is de motivatie voor Marie-Christine van der Gronde om als raadslid aan de slag te gaan. Zij heeft een duidelijk beeld van wat zij wil bereiken als GroenLinks fractielid. Een schone lucht waarin jong en oud gezond kunnen leven staat op nummer 1.

Van der Gronde is opgeleid als jurist maar momenteel fulltime moeder. Zij raakte politiek bewust in de tijd dat Jesse Klaver voorzitter was van de Dwars, de jongerenorganisatie van GroenLinks. Zij werd actief bij Femnet, de feministische werkgroep van GroenLinks. Haar gedrevenheid viel direct op, met als gevolg dat zij al snel voorzitter werd. Ook in haar studententijd heeft zij zich met hart en ziel voor de partij ingezet.

In 2016 kwam Van der Gronde naar Voorburg voor de liefde. Zij is direct gaan kennismaken met de lokale afdeling van GroenLinks en werd meteen fractieondersteuner. "Ik merkte dat ik een veel sterkere mening krijg als het gaat om lokale onderwerpen zoals milieuzones en parkeerplaatsen. Het is mooi om te zien dat je als lokale politicus best veel impact kan hebben."

De afvalperikelen hebben Van der Gronde niet onberoerd gelaten. Zij wil de discussie echter over een andere boeg gooien. "We moeten met elkaar bespreken waarom we zoveel afval produceren. Daarover ga ik een politiek café organiseren op 3 november. De leidende vraag tijdens deze avond is hoe wij inwoners kunnen helpen om minder afval te produceren. Je merkt dat veel mensen zich nu al meer bewust zijn van het vele plastic verpakkingsmateriaal. Waarom moet elke paprika apart verpakt worden? Steeds meer mensen ergeren zich daaraan." Van der Gronde is ook een groot voorstander van het recyclen van luiers. "Daar zijn al initiatieven voor", weet zij. "Zelf gebruik ik wasbare luiers voor mijn dochter, dat is een nog beter alternatief."

Een ander aandachtspunt is de luchtkwaliteit in de gemeente. "Leidschendam-Voorburg is een heerlijke groene plek om te wonen, met prachtige parken en groene straten. Helaas is de luchtkwaliteit nog niet zo best. Op dit moment is ademhalen in onze stad net zo ongezond als het roken van zes sigaretten per dag. Dat vind ik onacceptabel. Ik wil me inzetten voor schone lucht, zodat we veilig kunnen ademen."

Van der Gronde heeft de eerste maanden als raadslid als erg saai ervaren. "Ik vind het jammer dat er nog zo weinig gebeurt. De totstandkoming van het coalitieakkoord heeft veel plannen opgeleverd, maar het wachten is nog steeds op actie van het college."

Zo is zij ook teleurgesteld dat het initiatiefvoorstel van GBLV en D66 over Tiny Forest niet is opgepakt door het college. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. "Dit is een nationaal initiatief in natuureducatie. Als wij als gemeente meedoen worden we geholpen door de stichting voor natuureducatie (IVN). Niet alleen bij het aanleggen maar ook met financiën. Dit is een gemiste kans."

Van der Gronde woont met veel plezier in de wijk Bovenveen en geniet elke dag van het groen en de ruimte in park 't Loo. Leidschendam-Voorburg als woongemeente bevalt haar prima. "Het is half stedelijk en half dorps. Je hebt hier alles heel dichtbij. Ik voel mij hier echt thuis."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant