Impressie van het buurtdiner 'Kom Erbij!' op 2 oktober (foto: J. Abma).
Impressie van het buurtdiner 'Kom Erbij!' op 2 oktober (foto: J. Abma).

"Buurtdiner 'Kom Erbij!' een geweldig initiatief"

Actueel 346 keer gelezen

Leidschendam - Dinsdag 2 oktober was het eerste buurtdiner 'Kom Erbij!' in het 'Buurthuis van de Toekomst'; het clubgebouw van RKAVV op sportpark Kastelenring in Leidschendam. Het werd een doorslaand succes.

Meer mensen dan zich opgaven waren op de door Gast, het initiatief van Hanni van Waasdijk, en Sport & Welzijn georganiseerde en door vrijwilligers bereide avondmaaltijd afgekomen, maar er was genoeg voor iedereen. Welzijnwethouder Jan-Willem Rouwendal verrichtte het openingswoord, waarin hij het belang van sociale contacten benadrukte en stelde dat samen eten de beste manier is om met elkaar in contact te komen. Prinsenhof laagbouw wijkbewoner mevrouw Wagener-de Boer (84) was één van de gasten.

"Ik wist niet van het bestaan van dit initiatief af, totdat ik een flyer in de brievenbus vond." Aanvankelijk stond ze niet te trappelen om te gaan. "De drempel werd wel hoog gelegd. In de uitleg werd gezegd dat het diner in het kader van de Week tegen Eenzaamheid werd gehouden. Dat schrok me wel een beetje af. Ik ben dan wel vaak alleen, maar niet eenzaam." Ze werd door haar oudste zoon overgehaald om met hem mee te gaan en daar heeft ze geen moment spijt van gehad. "Niet alleen hij maar ook Jelle, die bij mij in de buurt woont en met wie ik zo nu en dan een praatje maak, stimuleerde mij om te gaan. Tijdens het diner werd veel gekletst en gelachen. Ik zat tegenover Saba, die in Prinsenhof hoogbouw woont. Met haar en de mensen om ons heen hebben we over van alles en nog wat gepraat. Het was enig!"

Het eerste buurtdiner werd aangeboden door de Leidschendamse Business Club (LBC). Haar leden ondersteunen culturele en maatschappelijke doelen in de regio. "Dat vind ik erg aardig van die club, maar ik wil en kan er best wel voor betalen hoor", zegt mevrouw Wagener-de Boer, die wel een kritische noot wil kraken. "De RKAVV-kantine ligt wel wat buiten de bebouwde kom. Ik ga 's avonds in het donker niet zo graag meer de straat op, en zeker niet alleen, omdat ik last heb van mijn ogen. Nu kon ik arm in arm met mijn zoon naar het buurtdiner wandelen, maar misschien is het wat voor de WOeJ om de buurtbus voor het volgende buurtdiner in te schakelen? Daar wil ik ook voor betalen hoor!"

Een vervolg ziet mevrouw Wagener-de Boer dan ook zeker zitten. "Ik vind 'Kom Erbij!' een geweldig initiatief. In het verleden ben ik wel eens in buurtcentrum De Plint geweest, waar ze eens per week, geloof ik, een avondmaaltijd serveren, maar ik vind dit veel leuker en laagdrempeliger. Er wordt ook gewoon gevoetbald en getraind bij RKAVV en iedereen loopt de kantine in en uit daar. Dat leven om ons heen vind ik zo leuk." Het was onder andere dat wat toenmalig RKAVV-voorzitter Henry Steffens, die 2 oktober ook nog even aanschoof, met het 'Buurthuis van de Toekomst' beoogde. "Wij willen onze kantine zo nu en dan ombouwen tot multifunctionele accommodatie, zodat andere partijen uit het sociaal maatschappelijke domein gebruik van onze accommodatie kunnen maken."

Kinderopvangorganisatie Vlietkinderen heeft bij RKAVV bijvoorbeeld een buitenschoolse opvang. Ook huidig RKAVV-voorzitter Frans van Rossen, die aan het slot van het buurtdiner nog even het woord nam, is blij. "Het doet mij werkelijk goed dat iedereen het zo leuk vindt. Wat ons betreft gaan we zeker door met het 'pop-upbuurtrestaurant'." Op de dinsdagavonden 6 november en 4 december zijn weer buurtdiners bij RKAVV. "Ik ben er weer bij hoor! En ik hoop dat Saba er dan ook weer is", zegt mevrouw Wagener-de Boer. Voor verdere info raadpleeg www.senw-lv.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant