Afbeelding

Gemeente wil tekort op jeugdhulp beperken

Actueel 296 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De gemeente Leidschendam-Voorburg neemt een aantal maatregelen om de tekorten op jeugdhulp zoveel mogelijk te beperken.

Zo wordt er onder andere samen met huisartsen gekeken of een praktijkondersteuner huisartsen ingezet kan worden voor een nog beter passende verwijzing. En wordt gekeken of inkoop en administratie efficiënter kunnen. Leidschendam-Voorburg heeft net als een groot deel van de gemeenten te maken met forse tekorten op de jeugdhulp.

Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor jeugdhulp. De kosten hiervoor vallen vaak hoger uit dan verwacht, onder meer omdat steeds meer kinderen, maar ook hun ouders, ondersteuning nodig hebben. Bovendien is de toegang tot de zorg verbeterd, wat meer vraag naar hulp betekent. Daarnaast stijgen de tarieven en wordt er relatief vaker een beroep gedaan op een zwaardere vorm van hulpverlening. Het verschil tussen de Rijksbijdrage voor jeugdhulp en de kosten die de gemeente er voor maakt, loopt inmiddels op tot € 5,8 miljoen. De gemeente heeft hier in haar begroting rekening mee gehouden, maar dit is geen langdurige oplossing. De gemeente wil de kostenstijging zoveel mogelijk beperken en neemt daarom op korte termijn maatregelen.

Wethouder Juliette Bouw: "Voorop staat dat iedereen de hulp krijgt die hij nodig heeft. Wel gaan we kijken of we de inkoop en administratie efficiënter kunnen inrichten. Nu wordt nog vaak doorverwezen naar zware vormen van jeugdhulp, zoals de opvang in een tehuis of in een kliniek, terwijl soms lokale, wijkgerichte, en daardoor goedkopere, oplossingen net zo doeltreffend zijn."

Een van de maatregelen is de inzet van een praktijkondersteuner huisartsen (POH) die samen met kinderen en hun ouders gaat zoeken naar de vorm van jeugdhulp die het beste bij hen past. Dit moet leiden tot een afname van het aantal verwijzingen naar zwaardere en duurdere vormen van jeugdzorg. Ook wordt gekeken of een lichtere preventieve hulp, zoals een praktijkondersteuner op scholen, kan zorgen voor een vroegtijdige signalering en oplossing, zodat er minder vaak beroep op zwaardere jeugdhulp hoeft te worden gedaan. Daarnaast worden werkprocessen voor consulenten meer uniform ingericht en wordt er met subsidiepartners bekeken hoe het aanbod van lichte en laagdrempelige hulp nog beter kan aansluiten bij de behoefte. Ook wordt er gekeken naar een andere, meer resultaatgerichte, manier van zorg subsidiëren.

De maatregelen worden op korte termijn ingevoerd. Daarnaast werken het bureau dat verantwoordelijk voor de inkoop van jeugdhulp in Haaglanden is en de samenwerkende gemeenten aan een aanpak om aanvullende lokale en regionale beheersmaatregelen te treffen. Ook landelijk wordt onderzoek verricht naar de kosten van jeugdhulp. De gemeente neemt de resultaten hiervan waar mogelijk mee.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant