Afbeelding

Ontwikkelingshulp door taarten bakken

Actueel 301 keer gelezen

Leidschendam - Verbondenheid creëren tussen lokale thuisbakkers en wijkbewoners en daarnaast een informatiepunt zijn voor thuisbakkers, met als uiteindelijk resultaat, dat thuisbakkers uit ontwikkelingslanden worden geholpen d.m.v. een microkrediet voor het opzetten van een bakkerij waarmee zij in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Dat klinkt als een ambitieus plan, maar toch is de Leidschendamse Sanne Alblas met dit initiatief gestart onder de noemer ThuisbakkersPunt.nl.

"Wanneer je op zoek bent naar zo'n taartenbakker en je googelt op thuisbakker en dan je woonplaats zul je deze persoon niet vinden. Althans, dat is mijn ervaring," zegt Sanne Alblas initiatiefneemster van het ThuisbakkersPunt. Om thuisbakkers wel makkelijk te laten vinden en op die manier meer contacten in de buurt te leggen hoopt Sanne een brug te slaan. "Want, wanneer je een taart bestelt bij je bakkende buurvrouw heb je kans op een gezellige ontmoeting, in plaats van een anonieme taart uit de supermarkt. Maar, dan moet je maar net weten dat je buurvrouw taarten bakt. Hiervoor is het ThuisbakkersPunt in het leven geroepen." Daarnaast heeft het ThuisbakkersPunt een tweede doel; het ondersteunen van thuisbakkers in ontwikkelingslanden d.m.v. een microkrediet. Hiervan kunnen zij een bakkerij opzetten en zo in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Iedere thuisbakker in Nederland kan tekst, foto's, contactgegevens en linkjes naar sites waar meer over hen te vinden is, aanleveren via info@ThuisbakkersPunt.nl. Waarna het ThuisbakkersPunt een pagina voor deze thuisbakker aanmaakt op de website. Iedere thuisbakker is dan per provincie en per plaatsnaam te vinden. Hiervoor doneert iedere thuisbakker 1 euro per maand. Hiervan gaat de helft naar de microkredieten en de andere helft wordt gebruikt voor het opzetten en onderhouden van de site. "Mocht in de toekomst blijken dat er meer geld opgehaald kan worden voor de thuisbakkers in ontwikkelingslanden dan laten we die kans niet liggen natuurlijk", zegt Sanne.

"Hoeveel thuisbakkers er nu in Nederland zijn is niet bekend. Maar wellicht dat we daar achter kunnen komen met deze site. Via ThuisbakkersPunt op Facebook ben ik in ieder geval hard op zoek naar thuisbakkers. Ik hoop in januari de site online te kunnen zetten en dat er dan al veel thuisbakkers op te vinden zijn. Daarom staat iedere thuisbakker die zich voor 1 december aanmeldt het eerste half jaar gratis op de site."

"Van jongs af aan ben ik een fanatiek thuisbakker.Velen hebben mijn gebak geproefd. Ik merk dat mensen daar blij van worden. Dit wil ik graag delen met de rest van ons land, door de thuisbakkers van Nederland een podium te bieden. En hoe mooi is het dat zelfs thuisbakkers in de Derde Wereld hier een beetje blij van worden."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant