Afbeelding
Foto: Michel Groen

Feestelijke lampionoptocht in Voorburg met St. Maarten

Actueel 592 keer gelezen

Voorburg - Sinds 1950 wordt de naamdag van St. Maarten op 11 november in Voorburg gevierd met een de jaarlijkse traditionele Sint Maarten lampionoptocht. Dit jaar voor de 68e keer.

Om 18.30 uur vertrekt de stoet van Oosteinde / ingang Vlietwijck door een aantal straten in Voorburg. 2 Muziekkorpsen de Showband '75 en de Scouting drumband, politie, Rode Kruis eerste hulp verleners begeleiden de optocht. Omstreeks 19.10 uur aankomst bij de Sint Martinuskerk aan het Oosteinde. Hier verschijnt Sint Maarten als Romeins ridder op het bordes boven in de toren en worden er Sint Maarten liedjes gezongen.

Naar beneden gekomen wordt Sint Maarten op het voorplein welkom geheten door de burgemeester en worden aan de kinderen appeltjes uitgedeeld. Ook zijn er prijsjes voor de 10 mooiste lampionnen. Er worden weer veel deelnemers bij deze traditionele gebeurtenis. Voor en na de tocht door een aantal straten van Voorburg kunnen de kinderen nog langs de huizen gaan om Sint Maartenliedjes te zingen en daarvoor snoep te ontvangen. Gebruikelijk is dat bij de huizen waar een lichtje brandt hiervoor kan worden aangebeld.

Sint Maarten is al heel lang een bekende in Voorburg. In 960 na Chr. was er al een kapelletje in de oude dorpskern, later werd deze vervangen door een kerk die de naam Martinikerk kreeg. In 1530 ging deze kerk over in Hervormde handen en kreeg de naam Oude Kerk of Martinikerk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant