Dit jaar werd het 25-jarig bestaan van de stedenband met Temecula in Californië gevierd (archieffoto).
Dit jaar werd het 25-jarig bestaan van de stedenband met Temecula in Californië gevierd (archieffoto).

Beëindiging gemeentelijke deelname aan stedenbanden

Actueel 451 keer gelezen

Het college wil de gemeentelijke deelname aan stedenbanden per 1 januari 2019 beëindigen. Zij vragen de gemeenteraad hiermee in te stemmen. 

Bij zowel raad als college bestaat behoefte aan duidelijkheid over de status van de stedenbanden met Hranice, Konstancin-Jeziorna en Temecula en de gemeentelijke betrokkenheid daarbij. In de Voorjaarsnota 2011 heeft de raad in het kader van de bezuinigingen besloten de subsidie aan de stichting Stedenbanden af te bouwen en de ambtelijke ondersteuning voor stedenbanden te beëindigen. Daarbij is ook uitgesproken dat de stichting en de drie werkgroepen zelf verantwoordelijk zijn voor het genereren van middelen. Als gevolg hiervan zijn de contacten met de stedenbanden ook overgelaten aan de stichting en de drie werkgroepen. 

Daarna zijn nog wel eenmalige subsidies toegekend aan de stichting. Zo is in 2015 een eenmalige subsidie toegekend van € 10.000 vanwege het 25-jarig bestaan van de stedenbanden met Hranice en Konstancin-Jeziorna. Dit jaar is vanuit de gemeente een bedrag van € 9.250 beschikbaar gesteld aan de stichting om de al geplande activiteiten voor 2018 financieel te ondersteunen. Voor 2019 en verder is geen apart budget in de begroting opgenomen voor de stedenbanden.
De situatie die vanaf 2011 is ontstaan leidt tot onduidelijkheid. Sinds 2015 is immers in de begroting geen structureel budget meer opgenomen en is er geen ambtelijke ondersteuning meer voor de stedenbanden. Daarmee is er geen gemeentelijke betrokkenheid meer bij de stedenbanden. Tegelijkertijd worden er nog wel bezoeken afgelegd of incidentele bijdragen geleverd. Daarnaast is één van de drie werkgroepen (de werkgroep Temecula) gestopt.

Voorzitter Johan Kunst van de stedenbandcommissie Konstancin-Jeziorna zegt zich in een reactie "overvallen" te voelen door het bericht van de gemeente. "En dat zonder overleg, terwijl er allerlei projecten lopen." Verder wilde hij er nog niet officieel op reageren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant