Afbeelding

Toch geen wekelijks inzamelen van afval?

Actueel 767 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Het prestigeproject van CDA en VVD, het oplossen van de afvalchaos, komt in zwaar weer. Nu CU-SGP heeft aangegeven de 1 miljoen euro, die het invoeren van wekelijks inzamelen van afval bij laagbouwwoningen gaat kosten, een te grote kostenpost vindt, betekent dit dat het voorstel van het college geen meerderheid heeft in de raad. 


Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 13 november stond de aanpak van de afvalsituatie op de agenda. Een project waarin VVD en CDA hun tanden hadden gezet bij de verkiezingen. Met een serie kortetermijnmaatregelen probeert het college nu de inwoners een betere service te bieden als het om afval inzamelen gaat. De kosten worden betaald uit de algemene reserve, dus niet doorberekend aan de inwoner. "Dit betekent niet dat dit gratis is ook al merkt de inwoner dit niet bij de afvalstofheffing", meldt Jacco van Maldegem. "We moeten het uiteindelijk toch met z'n allen betalen." 

Je zag de oppositie opveren toen Hans Mulder van CU-SGP aangaf ook moeite te hebben met de uitgave van 1 miljoen euro voor het weer wekelijks inzamelen. "Dit betekent dat als iedereen in de gemeente zou meewerken aan het afval inzamelen zoals het nu gebeurt dat dat 1 miljoen euro zou opleveren", zegt Mulder. "Aanloopproblemen heb je altijd. Maar het gaat om gedrag. Laten we inwoners beter aanspreken en aanmoedigen en zo het afvalprobleem oplossen. Dan bespaar je een uitgaven van 1 miljoen euro." 

Het college heeft een serie maatregelen voorgesteld om het afvalprobleem op te lossen. Zo proberen CDA en VVD hun verkiezingsbelofte na te komen. Maar dat dit alles bij elkaar 1,3 miljoen euro moet gaan kosten gaat de oppositie partijen en coalitiepartner CU-SGP te ver, zo blijkt dinsdagavond. Dan gaat de krappe meerderheid van 1 zetel bij de coalitiepartners hen opbreken. 

D66 wil het onderwerp nog een keer bespreken in de gemeenteraad. Dit gaat waarschijnlijk plaatsvinden op dinsdag 27 november. Daarna moet het oordeel geveld worden en wordt het voorstel in stemming gebracht, wellicht met verschillenden amendementen. 
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant