Mevrouw Van Ham-Schoemaker heeft de respectabele leeftijd van 105 jaar bereikt (foto/tekst: Dick Janssen).
Mevrouw Van Ham-Schoemaker heeft de respectabele leeftijd van 105 jaar bereikt (foto/tekst: Dick Janssen).

Oudste inwoonster wordt 105 jaar

Actueel 1.642 keer gelezen

Leidschendam - Mevrouw Ria van Ham-Schoemaker is vandaag, dinsdag 20 november, 105 jaar geworden. Daarmee is zij de oudste inwoonster van de gemeente.

Ondanks haar respectabele leeftijd woont mevrouw Van Ham nog zelfstandig aan de Raadhuisstraat in Voorburg. Nou ja, zelfstandig; er is wel sprake van een legertje hulpverleners, van haar zoon tot schoondochter, vrijwilligers en professionele zorgverleners. Mevrouw Van Ham is geen nacht alleen. Haar zoon, schoondochter en de schoonmaakster, die er al jaren werkt, wisselen elkaar af in de logeerkamer. Verder gaat zij enkele keren per week naar het dagactiviteitencentrum in WZH Prinsenhof te Leidschendam.

Ooit is mevrouw Van Ham, op haar 99e, wel in een verzorgingshuis gaan wonen. Daar kreeg ze echter binnen de kortste keren een blaas- en een longontsteking. "Bovendien zat zij daar tussen veel demente ouderen niet echt op haar plek. Ik heb haar terug naar huis gehaald", aldus haar zoon Hendrik (69). Dat betekent wel een heel geregel met betrekking tot thuis zorg. Maar haar zoon heeft het er graag voor over. "Zo kun je iets terugdoen voor degene die ook altijd voor jou heeft gezorgd."

Mevrouw Van Ham is in 1913 geboren in de Riouwstraat in Den Haag. Via Voorburg en Rijswijk kwam zij een jaar of 20 geleden (weer) terecht in Voorburg, waar zij nu in het oude centrum woont. Tot enkele jaren geleden maakte zij nog zelfstandig wandelingetjes langs de Vliet en ging zij boodschappen doen, maar dat doet zij nu alleen nog samen met de dan aanwezige hulp. Al is zij nog best goed ter been. Maar de jaartjes gaan natuurlijk wel tellen.

Mevrouw Van Ham is een opgewekte vrouw. Ze zit gezellig mee te neuriën op de muziek die haar hulp voor haar heeft meegenomen. En ze is dol op kaarten, dus ze speelt graag een potje klaverjas met de hulp, de buurvouw of haar (klein)kinderen. Hoeveel klein- en achterkleinkinderen heeft weet ze overigens niet precies, maar het is intussen wel een flink aantal. Ze is ook eigenlijk nooit alleen; er is altijd wel aanloop. Behalve haar zoon van 67 heeft zij ook nog een - meestal in het buitenland verblijvende - zoon van 73. Haar dochter van 75 is in 2012 overleden, een groot verdriet voor de 105-jarige. Maar ook het overlijden van haar man in 1992 kun je wel een triest drama noemen. Samen op vakantie kwam de heer Van Ham op een cruiseschip plotseling te overlijden en zo kwam zij alleen thuis. Het is iets waar ze nog dagelijks aan denkt en waar zij het nog regelmatig met haar thuishulp(en) over heeft.

Behalve enige dementie door ouderdom en een pacemaker, verkeert mevrouw Van Ham nog in een redelijke gezondheid. Het geheim daarvan is volgens haar elke dag een glas rode wijn. "Gewoon door blijven ademen", is verder haar advies. Bovendien slikt zij dagelijks een groente- en fruitcapsule. Daarnaast maakt zij gebruik van een zuurstofmasker, een hummingmask, die zorgt voor een extra stimulatie van de hersenen. "En niet alleen zijn, scheelt ook een heel stuk", is haar zoon van mening. Een griepprik krijgt ze in ieder geval niet. "Dat is veel te belastend voor haar leeftijd en ook maar de vraag of dat nog bij haar werkt", aldus Hendrik van Ham.

Tot slot gaat de jarige nog even op de foto. "Ik ben heel fotogeniek", geeft ze aan. "Ik heb ook bijna geen rimpels".

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant