David Krijger maakt een zeilreis over de Atlantische Oceaan om aandacht te vragen voor jeugdreuma (foto/tekst: Dick Janssen).
David Krijger maakt een zeilreis over de Atlantische Oceaan om aandacht te vragen voor jeugdreuma (foto/tekst: Dick Janssen).

David Krijger vraagt met zeilreis aandacht voor jeugdreuma

Actueel 1.200 keer gelezen

Voorburg - Van eind november 2018 tot begin januari 2019 gaat David Krijger, 16 jaar een leerling van 4 VWO van het Daltoncollege in Voorburg, een zeilreis maken van meer dan 6 weken over de Atlantische Oceaan, van Tenerife naar St. Maarten. De reis is 3500 zeemijl en zijn doel is om tenminste voor elke zeemijl 1 euro op te halen.

David heeft sinds 2014 jeugdreuma. De diagnose werd pas na acht maanden aan onderzoeken vastgesteld. "Het begon allemaal met een enorm pijnlijke en opgezette knie, ik heb wekenlang niet kunnen lopen", vertelt David. "Later kreeg ik de ziekte ook in mijn vingers. Ik ben ook een keer blijven zitten. Ik was vermoeid door de ontstekingsactiviteiten in mijn vingers en de medicijnen, maar vooral wilde ik het niet accepteren. Hierdoor ben ik dat jaar nauwelijks op school geweest. Ik was niet meer die actieve jongen van voorheen."

De Voorburger vaart met de organisatie Masterskip mee op de topzeilschoener De Wylde Swan. Op dit 62 meter lange opleidingsschip voor jongeren leren de ca. 25 opvarenden (en 20 man begeleiding/bemanning) van rond de 16/17 jaar niet alleen zeilen, maar krijgen zij ook onderwijs in met name bètavakken. Voor de rest zijn zij aangewezen op zelfstudie. Daarvoor is op – en in samenspraak met - school een heel leerplan opgesteld. David, die arts wil worden, denkt niet dat dat problemen op gaat leveren. Hij staat er in ieder geval goed voor, laat hij weten.

"Ik wil met de reis bewijzen dat het mogelijk is om ondanks mijn jeugdreuma een zwaar, maar vooral positief, avontuur aan te gaan. En zo aan andere mensen met jeugdreuma of andere beperkingen laten zien dat er nog zoveel wél kan!", aldus David. "Met de reis wil ik aandacht vragen voor (jeugd)reuma en geld ophalen voor onderzoek dat leidt tot snellere behandeling op maat."
"Op een bepaald moment heb ik de knop in mijn hoofd om kunnen zetten", vervolgt hij. "Zo kan het niet langer. Jeugdreuma hoort bij mij en ik laat mijn leven er niet door verknallen. Het heeft mij achteraf alleen maar sterker gemaakt. Ik geniet ondanks mijn beperkingen van het leven en ik blijf zoveel mogelijk doen zoals ik dat voor mijn ziekte ook deed. Daarom ga ik ook deze oceaanreis maken; om voor mezelf te bewijzen dat er nog zoveel mooie dingen kunnen!"

"In de afgelopen jaren is mij opgevallen dat veel mensen een negatief beeld hebben van (jeugd)reuma. Dat het een ernstige ziekte is waar 2 miljoen Nederlanders mee dealen, waaronder dus ook jongeren, is vaak niet bekend. Mensen begrijpen niet dat je soms wel en soms niet kan meedoen, dat een ontstoken gewricht niet hetzelfde is als een blessure. Mensen met (jeugd)reuma zijn geen aanstellers, ze hebben te maken met een ziekte waarbij je chronische pijn hebt en daarom verdienen ze meer respect en steun."

David is niet over een nacht ijs gegaan. Voordat hij besloot mee te gaan varen, heeft hij eerst twee workshops van Masterskip gevolgd. Ook is er een kennismakingsmiddag geweest met de andere opvarenden. Om het verder fysiek aan te kunnen, is hij druk aan het werk op de sportschool. Verder heeft hij medicatie mee voor zijn jeugdreuma en er is een scheepsdokter op de boot aanwezig.

"Ik ga de komende maanden vanaf de boot met vlogs/blogs vanaf het schip op een positieve manier aandacht vragen voor allerlei verschillende aspecten om zo meer begrip te krijgen voor (jeugd)reuma. Ik ga op deze manier jeugdreuma aan mensen uitleggen en laat zien hoe ik er mee om ga."

Hij heeft er zin in. "Het lijkt me echt enorm gaaf", zegt David. Zelf heeft hij ook gezeild op kleine bootjes. Al is het maar de vraag of hij daar veel aan heeft op het enorme schip waar hij nu mee gaat varen. "Het wordt wel heftig", realiseert hij zich. Vanaf zaterdag zit hij 49 dagen op het zeilschip. En als hij terugkomt gaat hij het huis van zijn ouders schilderen, die de kosten van zijn reis hebben voorgeschoten.

Volg David op zijn reis via www.facebook.com/david.krijger.9, of kijk op zijn actiepagina: actie.reumanederland.nl/actie/david-krijger.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant