Veenweg bij bruggetje richting Wilsveen anno 1770.
Veenweg bij bruggetje richting Wilsveen anno 1770.

Lt-Generaal Thierry

Actueel 445 keer gelezen

Leidschendam/Stompwijk - Groot-Stompwijk bezat talrijke voorname boerenwoningen, die een lust waren voor het oog. Ze stonden meestal in de buitengebieden, zoals Wilsveen en de Veenweg, maar ook nabij de dam waren diverse aanzienlijke woningen te vinden.

Door F.J.A.M. van der Helm

In 1768 kocht luitenant-generaal Guillaume Thierry aan de Veenweg het beroemde Oranjestein, doch voor het jaar om was, had het perceel een andere eigenaar.

In mei 1768 zien we de boerenhofstede Oranjestein overgaan in andere handen. De deftige heer Pieter van Amstel, secretaris van Amsterdam verkoopt zijn bezit aan luitenant-generaal der infanterie Guillaume Thierry (1702-1776). Het is niet zomaar een verkoop, want zowel koper als verkoper zijn nauwelijks bekend met hun onroerend goed. Het ging ook meer om een rendabele belegging van een tweede woning die gemakkelijk van pas kwam als de eigenaar voor zaken of overleg in Den Haag moest zijn.

Het landgoed oogde schitterend. Er werd in de akten zelfs gesproken van een heuse buitenplaats, die prachtig was gelegen nabij de Kostverlorenweg. Eenmaal over de oprit was het huis in volledige grootte zichtbaar. Het erf met tuin was sfeervol aangelegd naar de wensen van die tijd. Op loopafstand waren de boomgaard en de moestuin gelegen. Verderop was nog een koetshuis te vinden en een paardenstal, die vier paarden kon herbergen. Een klein prieeltje voor in de zomer lag elders op het erf, dat ruim één morgen groot was.

Het Wilsveen en de Veenweg kenden verschillende hofsteden en buitenplaatsen waarop het goed toeven was. Aan het Wilsveen was daar Hofstede Meulenzicht, die later Voorzorg werd genoemd. Ook Oranjestein had vroeger een andere naam. Vanouds heette het landgoed Driemansdam, zoals ook in de verkoopakte uitdrukkelijk staat vermeld, daarmee verwijzend naar de dam in de Driemanspolder. Deze polder werd in de 17e eeuw drooggelegd nadat hier eerder eeuwenlang veen uit was gewonnen. Oranjestein verwees naar de oranjegezinde bewoners van het landgoed.

Generaal Thierry was woonachtig in Hulst, waar hij commandeur was van deze plaats en nog nabijgelegen plaatsen. Hulst bezit nog steeds de resten van een fort, waar deze Thierry ongetwijfeld de nodige voetsporen heeft liggen. In zijn legerloopbaan kwam hij in contact met kapitein Gerard Verschuur die majoor was van Moerschans en de zogenaamde linie van Hulst. Een geheel van verdedigingslinies, die teruggaat tot de Spaanse tijd. Deze kapitein zou spoedig de nieuwe eigenaar worden van Oranjestein.

Thierry kocht het landgoed met alles erop en eraan voor ƒ 1.100,-. Nog dezelfde dag deed hij het over aan zijn bekende kapitein voor ƒ 2.000,-. Een simpele doorverkoop, die de generaal bijna 50% winst oplevert. Het kan ook dat de generaal een hypothecaire schuld op het landgoed overnam, die op de aankoopsom in mindering werd gebracht. Maar armer is Thierry er vast niet van geworden!

Reacties naar helmhuis@ziggo.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant