Raadslid Ron van Duffelen (foto/tekst: Inge Koot).
Raadslid Ron van Duffelen (foto/tekst: Inge Koot).
RAADSLID VAN NU

Ron van Duffelen graag in gesprek met inwoners

Actueel 535 keer gelezen

Leidschendam - Contact met inwoners en met hen sparren over onderwerpen die de wijk of de gehele gemeente aangaan. Dat maakt het raadswerk voor CDA'er Ron van Duffelen nou juist zo leuk. Burgerparticipatie staat bij hem dan ook hoog in het vaandel. "Ik ga graag in gesprek met inwoners. Zij worden steeds mondiger en weten vaak veel af van onderwerpen die hen aangaan. Die ruimte moeten wij als volksvertegenwoordigers hen bieden."

Ron van Duffelen is getrouwd met Baukje en heeft drie dochters in de puberleeftijd. Een levendig gezin met veel sportclubjes en hobby's die ook van Van Duffelen tijd en aandacht vragen. Daarnaast is hij werkzaam als strategisch adviseur juridische zaken bij het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers). Het gezin woont sinds 1,5 jaar met veel plezier in de wijk de Zijde in Leidschendam. Hij is jarenlang volleybaltrainer geweest en een fervente hobbytuinier. "Wij hadden een moestuin bij Volkstuinvereniging Starrevaart. Deze heb ik onlangs met pijn in het hart opgezegd. Met het raadswerk erbij was het tijd om keuzes te maken. Nee zeggen is niet mijn sterkste eigenschap", zegt hij lachend. "Maar mijn vrouw heeft mij voor het blok gezet. Het was of de gemeenteraad of de volleybal."

Het is niet voor het eerst dat Van Duffelen gemeenteraadslid is. "Ik ben een korte periode raadslid geweest in Vlaardingen. Dat was in 93/94 in de periode van Eelco Brinkman." Hij heeft vervolgens in Rotterdam en Woerden gewoond en sinds 2011 in Leidschendam. "Ik ben al heel lang lid van het CDA en heb de lokale partij ook wel gevolgd de afgelopen jaren. Sinds vorig jaar zomer ben ik fractiesecretaris. In maart stond ik op plek 2 op de kieslijst en nu ben ik dus raadslid."

Het CDA is met een geheel nieuwe fractie deze raadsperiode ingegaan. "Het is best een hectische tijd. Wij ontvangen een stortvloed aan documenten en dan ook nog wekelijks vergaderen. Gelukkig is dit inmiddels omgezet naar een tweewekelijkse cyclus. Daarbij vind ik het erg belangrijk om onderwerpen in de gemeenschap te bespreken."

Ruimtelijke ontwikkeling is een van de onderwerpen waarvoor hij zich de komende vier jaar gaat inzetten. Juist op dat onderwerp vindt hij de burgerparticipatie van groot belang. "De gemeente is in gesprek gegaan met inwoners, ondernemers en andere betrokkenen om zo samen uitgangspunten en kaders te bepalen voor de toekomst van de leefomgeving. Inmiddels is het Kompas van de Leefomgeving ontwikkeld. De gemeente gaat niet alles dichtregelen. Het Kompas biedt juist ruimte voor initiatieven en ruimte voor maatwerk aan inwoners."

Van Duffelen volgt de ontwikkelingen van het nieuwe Leidsenhage op de voet. "Wat gaat dit voor gevolgen hebben voor de andere winkelgebieden in de gemeente, zoals het Huygenskwartier en het Damcentrum? Daarbij vind ik de bereikbaarheid van het Damcentrum erg belangrijk. Hoe ga je dat qua verkeer stroomlijnen? De verbetering van de doorstroming op de N14 door de eventuele aanleg van ongelijkvloerse kruisingen gaat nog jaren duren. We moeten binnen de gemeente ook naar andere vervoersmogelijkheden kijken. Wat gaan we doen met het langzame verkeer, hoe stimuleren we het gebruik van de fiets en het gebruik van deelauto's?"

Het liefst zou hij per direct de files op de Damlaan oplossen. "Ik rij zelf weinig auto, doe veel met de fiets en het openbaar vervoer. Maar aan die files op de Damlaan moet zo snel mogelijk een einde komen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant