De geïnstalleerde Politiekids met burgemeester, wijkagenten, handhaver en gebiedsregisseur (foto/tekst: Dick Janssen).
De geïnstalleerde Politiekids met burgemeester, wijkagenten, handhaver en gebiedsregisseur (foto/tekst: Dick Janssen).

Politiekids geïnstalleerd door burgemeester

Actueel 768 keer gelezen

Leidschendam - Een aantal Politiekids zet zich de komende zes maanden samen met wijkagenten van het politieteam Leidschendam/ Voorburg in voor de veiligheid en leefbaarheid in de wijken Prinsenhof, Heuvelwijk en Raadhuiskwartier. 

Burgemeester Klaas Tigelaar beëdigde de kinderen woensdag 21 november op het gemeentehuis. Daarbij legden zij een belofte af om behulpzaam te zijn voor mens en dier, niet te pesten en andere aan te spreken op pestgedrag, om iedereen te behandelen zoals je zelf ook behandeld wilt worden en om zuinig te zijn op eigen en andermans spullen. Verder werden de kinderen ook nog toegesproken door de wijkagent Karim Habyby en politieteamchef (vroeger bureauchef genoemd) Jaap de Kok.

Politiekids is een project waarbij kinderen van 8 tot en met 10 jaar worden betrokken bij het politiewerk. Het is dus niet de bedoeling dat de Politiekids na het project de politieagent in de wijk/school gaan uithangen. Uiteraard gaan de kinderen geen boeven vangen en krijgen zij geen opsporings- of handhavingsbevoegdheid. 

De Politiekids krijgen gedurende het schooljaar maandelijks op de woensdagmiddagen les van de politie en samenwerkingspartners. Tijdens deze themalessen leren zij wat politiewerk inhoudt en hoe zij zelf kunnen bijdragen aan de leefbaarheid en veiligheid in de wijken en op school. Ook krijgen zij een EHBO-les en een lesje zelfverdediging. Daarnaast gaan de leerlingen helpen bij speciale politieacties. Tijdens de acties – en hun bijeenkomsten - gaan de kinderen in een herkenbaar politiekidstenue de straat op. 

Het doel van dit project is het creëren van maatschappelijke bewustwording bij de kinderen, aan de hand van actuele thema's. De kinderen hebben zich kunnen opgeven via hun basisscholen. De wijkagenten hebben presentaties in de klassen gehouden om de kinderen een beeld te geven van het project en enthousiast te maken. Dit heeft geresulteerd in een eerste groep Politiekids van 25 personen. Door een misverstand waren deze kinderen niet allen aanwezig tijdens de beëdiging. De anderen worden op een ander moment nog geïnstalleerd.

De Politiekids leggen de belofte af ten overstaan van de burgemeester (foto: Dick Janssen).
Politieteamchef Jaap de Kok spreekt de Politiekids en ouders toe (foto: Dick Janssen).
Trots trekken de kinderen hun tenue, bestaande uit een hesje en een petje, aan (foto: Dick Janssen).
Een voor een krijgen de Politiekids hun tenue uitgereikt door de burgemeester (foto: Dick Janssen).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant