Afbeelding

Zorgen bij CDA over bodemdaling

Actueel 336 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Het CDA maakt zich zorgen over de gevolgen van de bodemdaling in Leidschendam-Voorburg. Nieuwe gegevens van Nederlands Centrum voor Geodesie en Geo-Informatica (NCG) tonen aan dat bodemdaling in Zuid-Holland sneller gaat dan verwacht. CDA-raadslid

Gijs Dupont: "Dit kan tot schade leiden aan woningen, riolering en cultureel erfgoed. Bodemdaling gaat erg langzaam en is daarmee een sluipmoordenaar. Door hier nu aandacht voor te vragen willen we voorkomen dat woningbezitters en de gemeente zelf over 10 of 20 jaar het kind van de rekening zijn."

Door relatief warme zomers droogt de bodem uit. In het geval van bijvoorbeeld veenbodems is dit proces onomkeerbaar. Ongeveer 75 procent van het oppervlak van de provincie Zuid-Holland bestaat uit bodem die gevoelig is voor bodemdaling. De gegevens van het NCG tonen aan dat ook in Leidschendam-Voorburg de bodemdaling een feit is.

Het CDA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over de versnelde bodemdaling. In deze vragen vraagt de partij naar de maatregelen die het college gaat nemen. Ook wil de partij een beeld krijgen van de verwachte schade voor huizenbezitters en de gemeente. "Nu is het moment om bodemdaling serieus te nemen en erger te voorkomen. Doen we dat niet, dan zadelen we onze kinderen en kleinkinderen op met de gevolgen", stelt Dupont. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant