Afbeelding
RAADSLID VAN NU

Charlotte Bos: "Zelf het goede voorbeeld geven"

Actueel 790 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Met een echtgenoot die jaren actief was bij D66 als voorzitter van de lokale afdeling had Charlotte Bos al een goed beeld van D66 in Leidschendam-Voorburg. "Ik heb naast mijn werk altijd veel vrijwilligerswerk gedaan maar vond het nu de tijd om mij als raadslid voor de gemeenschap in te zetten."

Charlotte Bos is geboren in Groningen en woont inmiddels 30 jaar samen met haar man Frans Bothof in Voorburg. Zij hebben twee studerende kinderen. Bos heeft Nederlands en Corporate Communications gestudeerd. Zij heeft veel gereisd en gewerkt in Latijns-Amerika. Ook heeft zij functie bekleed bij uitgeverij VNU en wetenschapsfinancier NWO en is nu actief als projectleider duurzaamheid bij een stichting in Den Haag.

"Ik ben wel bij veel bijeenkomsten van D66 geweest maar had geen politieke ervaring toen ik mij kandidaat stelde." Om zich voor te bereiden op het raadslidmaatschap heeft zij masterclasses gevolgd en is zij bij het Els Borst Netwerk geweest. Het doel van dit D66-netwerk is om vrouwen te ondersteunen en te empoweren om zo hun inzet binnen de politiek en de partij duurzaam te vergroten. Na rijp beraad heeft zij zich beschikbaar gesteld en kwam zij op nummer 2 te staan op de kandidatenlijst. "Ik ben een echte netwerker en volksvertegenwoordiger. Ik vind het leuk om contact te hebben met mensen en heb ook veel campagne gevoerd. Ik was wel heel trots toen bleek dat ik relatief best veel voorkeursstemmen had."

De eerste periode als raadslid beschrijft Bos als 'uitdagend'. "Het is veel leeswerk, ook omdat ik lid ben van het Presidium en van de adviescommissie Vervoersautoriteit MetropoolRegio Den Haag-Rotterdam. Ik vind het debat erg leuk. Het is uitdagend om standpunten uit te wisselen om tot overeenstemming te komen. Het snel schakelen bij interrupties vind ik wennen. Door de debattraining die ik heb gehad merk ik dat het beter gaat. Oefening baart kunst", zegt zij lachend.

Kunst en cultuur krijgt de aandacht van Bos. "Alle kinderen en wijken moeten in aanraking komen met kunst en cultuur. Het Veur Theater heeft daarin een belangrijke rol. Dit theater moet daarom zeker niet weg. En ook de bibliotheek moet blijven. Dat wordt steeds meer een ontmoetingscentrum. We moeten juist een bibliotheek van de toekomst ontwikkelen."

Bos zet zich ook in voor een duurzame groene en gezonde woon- en leefomgeving. "De gemeente zou het voortouw moeten nemen om de landelijke duurzaamheidsdoelstelling te behalen. Dit betekent dat het nodig is dat de rol van de gemeente in de energietransitie wordt omgevormd van voorwaardenscheppend naar actief, stimulerend en regisserend. Samen met bewoners en ondernemers moet de gemeente voor elke wijk een plan opstellen voor het groen, voor klimaatadaptatie en voor verduurzaming en natuurlijk zelf het goede voorbeeld geven."

De ligging van Leidschendam-Voorburg in de oksel van verschillende snelwegen levert veel fijnstof en roetaanslag op in de gemeente. Bos hoopt dat het elektrisch vervoer een vlucht gaat nemen en dat er meer gebruik gemaakt gaat worden van deelauto's. "Ik ben geen klimaatpessimist. Ik geloof in de kracht van het individu maar de overheid is er om ondersteuning te bieden."

Daarnaast is Bos een fervent aanhanger van de democratische rechtsstaat. "Ik heb veel gereisd en weet uit die ervaring dat democratie geen vanzelfsprekendheid is."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant