Door: Ronald Lamping
Door: Ronald Lamping
COLUMN

GELE HESJES

Actueel 398 keer gelezen

Chirurg parkeert auto. Zes operaties vandaag. Hij betreedt het hospitaal. Kleedt zich om, wast zijn handen en wil de OK betreden. We horen hem mompelen: "Wat krijgen we nou?" Ís er helemaal geen OK. Wel een ziekenhuis, geplande operaties, maar geen OK. Zo wil een moeder pannenkoeken bakken. Kinderen blij. Moeder staat klaar, beslag is gemaakt. "Verrek", stamelt moeder, "Ik heb geen fornuis!"

Bizarre voorbeelden. Verzonnen. Tóch kan zoiets krankzinnigs in het echt plaatsvinden. Niet? Schreef maanden geleden al, dat die Mall er aan komt. Deel is zelfs geopend. Prima, schreef ik, nu de dreigende mega verkeersproblemen nog!

Lokale politieke partijen ontwaken plots. De ene partij heeft het over 6 miljoen bezoekers, de volgende weet 12 miljoen. Lijkt me een afwijking die feilloos aangeeft wat ik al vermoedde. Ze hebben er geen jota notie van.

Regeren is vooruit zien. Klassiek gezegde. Nu die Mall gestalte krijgt, slaan lokale politici aan. Tuurlijk, ze hadden het al over een al dan niet relevante oeververbinding. Er werd echter meer gepraat dan dat er daadwerkelijk maatregelen kwamen. Zo zegt een partij nu, letterlijk: "Verwacht forse problemen!" Ja, doei! Nu het kalf al bijna verdronken is, denkt men de put alsnog te dempen. Politici, lokaal of landelijk, regeren via hun gemeenschappelijke adagium: "Na mij de zondvloed!" Het zijn allemaal 'periodepolitici', die hun eigen regeertijdvak als norm nemen.

Verder kijken dan hun eigen termijn is te veel gevraagd. Dat vereist visie, inzicht en bovenal kennis van zaken. Zo wantrouw ik, als willekeurig voorbeeld, dat een minister van Onderwijs in de volgende periode iets hoogs gaat doen bij Justitie. Of deze persoon daar allemaal verstand van heeft. Natuurlijk zijn er ambtenaren als stoffige hulppieten. Maar het kan toch geen kwaad als de minister zelf ook wat ins en outs rond het metier weet. Daar ontbreekt het vaak treurig aan. Ook bij ons, over het dreigende immense verkeersinfarct.

Groeperingen beginnen nu te mokken. Omwonenden van de Mall zien de bui al hangen. Die voorzien chaos. Ellende bij eventuele (veel te laat) gestarte verkeersaanpassingen en daarbij voor ons allen de totale verstopping door het te verwachten bezoekersaantal.

Ik schreef veel eerder dat men miljoenen extra verkeersbewegingen verwacht. Dan horen verantwoordelijken daar wel tijdig op te anticiperen. Is dus totáál niet gebeurd. Heb ik er dan verstand van? Ben ik ook als zo`n snuggere politicus die denkt dat hij er wel sjoege van heeft?

Ben een simpele burger, die beschikbare hersens gebruikt. Als je miljoenen mensen verwacht, hoor je éérst de infrastructuur aan te passen. Praten met omwonenden en andere belanghebbenden. Brainstormen. Wikken en wegen. In gang zetten! Daarna bouwen. Niet andersom! Eerst OK, dan operatie. Eerst fornuis dan pannenkoeken.

Zou bijna zeggen, pak je gele hesjes en protesteer. Narigheid dreigt. Tunnels lopen nu al over. Parkeerdek geeft al dagelijks filechaos. Tel daar 6 miljoen mensen bij op. Chapeau partijen! Toepasselijk zou ik zeggen, wát een tunnelvisie. Zelfs dat is, ook toepasselijk, een brug te ver. Hoezo?

Er was helemaal geen visie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant