Een van de bewuste kruisingen van de N14 in Leidschendam (foto: Michel Groen).
Een van de bewuste kruisingen van de N14 in Leidschendam (foto: Michel Groen).

Kruispunten N14 pas over jaren ondertunneld

Actueel 1.183 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg De gemeente werkt samen met Rijkswaterstaat aan een plan voor het ondertunnelen van de kruispunten van de N14 (bij de brandweerkazerne en BP tankstation in Leidschendam).

Wethouder verkeer & vervoer, Astrid van Eekelen: "We willen dat onze gemeente ook in de toekomst, met meer verkeer op de weg, goed bereikbaar blijft. Met de inbreng van onze inwoners heeft Rijkswaterstaat een voorkeursvariant gemaakt waar wij, als gemeente, blij mee zijn en achter staan. De omliggende woonwijken en de Mall of the Netherlands blijven goed bereikbaar en de verkeersafwikkeling van de N14 én lokale wegen verloopt vlot met dit plan."

Op basis van wensen en bedenkingen van omwonenden op een presentatie op 18 oktober, waar zo'n 400 inwoners op af kwamen, ontwikkelde Rijkswaterstaat een nieuwe variant. Deze is op 6 december op een informatieavond toegelicht. De gemeenteraad heeft 11 december aangegeven positief te staan tegenover de voorkeursvariant. Van Eekelen: "Ik geef ons advies aan minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Daarbij vraag ik haar in de verdere uitwerking ook rekening te houden met onze lokale verkeersstromen."

De voorkeursvariant zorgt voor een vlotte verkeersafwikkeling op de N14 én de lokale wegen. Lokaal verkeer dat de N14 kruist wordt met een tunnel onder de N14 door geleid. Verkeer kan vanaf de N14 in alle richtingen naar Voorburg én Leidschendam blijven rijden. Omgekeerd kan autoverkeer ook direct linksaf richting de N14 rijden zonder keerlussen of rotondes. Omrijden hoeft niet meer. Daarmee blijven Essesteijn en de woonwijken rondom de Mall goed bereikbaar. De Mall wordt zo optimaal mogelijk ontsloten. Daarnaast wordt een plan om fietsverkeer langs de N14 met viaducten over de Noordsingel en Heuvelweg heen verder uitgewerkt. Ook wordt gekeken naar een fietsroute en een parkeerverwijssysteem voor de Mall of the Netherlands. Het komend jaar wordt gewerkt aan de verdere uitwerking van de plannen. Omwonenden worden daarbij betrokken. De werkzaamheden starten echter pas in de periode 2023-2026.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant