De uitgebrande garagebox aan de Burgemeester Keijzerlaan. Het is een raadsel wat er zich destijds heeft afgespeeld. (foto: Regio 15)
De uitgebrande garagebox aan de Burgemeester Keijzerlaan. Het is een raadsel wat er zich destijds heeft afgespeeld. (foto: Regio 15)

Dood Michiel na second opinion wél verdacht

Actueel 4.044 keer gelezen

Leidschendam - Vrijdag 28 december 2018 is het precies tien jaar geleden dat het stoffelijk overschot van de destijds 20-jarige Michiel Gijzemijter, onder uiterst verdachte omstandigheden, werd gevonden in een garagebox aan de Burgemeester Keijzerlaan in Leidschendam. De familie van Michiel hoopt dat na zoveel jaren iemand alsnog durft te vertellen wat er is gebeurd. Vandaag doet zijn zus Esther Gijzemijter in Het Krantje haar verhaal.

Michiel was die bewuste avond op stap geweest bij jongerencentrum Dormibella aan de Koningin Julianaweg in Leidschendam. Het was een gezellig avondje, Michiel was nog goed aanspreekbaar en er was geen enkel incident voorgevallen in de voormalige jongerensoos. Hij reed rond kwart over drie op zijn mountainbike naar huis, maar kwam nooit aan. Rond half vijf in ochtend werd het ontzielde lichaam van Michiel gevonden in de uitgebrande garagebox. De jonge Leidschendammer is vrijwel zeker gestikt in de rook. Het is nooit duidelijk geworden wat er die nacht precies is voorgevallen. De familie doet daarom een ultieme poging de waarheid te achterhalen.

Slimme knul
Gijzemijter werkte ten tijde van zijn overlijden bij de Jumbo in Leidsenhage, maar was ook brandweerman in opleiding, vertelde zijn zus Esther vorige week tijdens een radio-interview op Den Haag FM. "Het was een hele slimme knul. Hij had zijn leven goed op de rit en was een trotse oom. Je kon altijd op hem rekenen. Op zijn uitvaart waren dan ook meer dan 600 mensen. Dan heb je iets goeds gedaan in het leven." Esther kan zich de fatale nacht nog goed herinneren. Ze zag een berichtje over de brand en de vondst van een lichaam voorbij komen op de website Regio 15 en zei nog hardop: "Je zal het bericht maar thuiskrijgen." In de loop van de dag werd duidelijk dat het slachtoffer haar broer was. De familie heeft het tien jaar later nog steeds ontzettend moeilijk met het gemis van Michiel.

Het viel Esther toentertijd meteen op dat de Burgemeester Keijzerlaan helemaal geen logische route is geweest van Dormibella naar het ouderlijk huis van haar broer. Ze heeft dan ook geen idee wat Michiel daar in de omgeving heeft uitgespookt of wie hij mogelijk is tegengekomen. De politie heeft tien jaar geleden weinig onderzoek gedaan in de zaak. "Ze hadden min of meer de conclusie getrokken dat hij de garagedeur op een kier heeft zien staan en poolshoogte is gaan nemen. Hoogstwaarschijnlijk is toen de deur achter hem dichtgewaaid. Het was die nacht erg koud en daarom heeft hij een vuurtje gemaakt." Deze lezing is totaal ongeloofwaardig, vindt Esther.

Second opinion
Ook uit een second opinion door een ander politiekorps en een ColdCase-team van de Telegraaf bleek al snel dat deze conclusie nergens op gebaseerd is. Na het ColdCase-onderzoek in 2012 staat er in het politiedossier van Michiel nu een 'onnatuurlijke dood onder verdachte omstandigheden' opgetekend. Michiel had niets te zoeken op de Burgemeester Keijzerlaan en was nota bene een brandweerman in opleiding. Esther: "Dan maak je geen vuurtje in een afgesloten garagebox. Daarnaast had Michiel een hoofdwond en stond zijn fiets flink beschadigd zo'n 75 meter verderop geparkeerd. Hij was altijd enorm zuinig op zijn fiets", weet ze nog. "Daarnaast was de deur met een simpele ruk aan een kabel gewoon te openen. Dat had hij ook kunnen zien met het licht van zijn aansteker."

De familie vermoedt dat er is geprobeerd om sporen van een misdrijf of een ongeval uit te wissen. Er moeten mensen zijn die meer weten over de dood van Michiel of die bewuste nacht iets hebben gezien. "Wij hopen dat iemand gewetenswroeging heeft of nu wel durft te vertellen wat er is voorgevallen. Alleen dan kunnen we dit een beetje afsluiten", zegt Ed Gijzemijter, de vader van Michiel.

Tips
Er is een speciaal e-mailadres aangemaakt om vertrouwelijk tips naar de familie te sturen: michielgijzemijter@gmail.com. Anoniem een tip doorgeven is ook mogelijk via 0800-7000 of bel met de politie in Leidschendam-Voorburg via 0900-8844.

Terugluisteren
Het volledige radio-interview op Den Haag FM met Esther Gijzemijter is hieronder te beluisteren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant