Parkeergarage Damplein Leidschendam (archieffoto).
Parkeergarage Damplein Leidschendam (archieffoto).

GroenLinks zoekt steun bij minister om parkeergarage

Actueel 665 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg GroenLinks heeft een open brief aan de minister van Economische Zaken en Klimaat de heer E.D. Wiebes gestuurd omdat Groen Links er tegen is om een openbare parkeergarage te bekostigen uit de winsten van een bouwproject van een lokale projectontwikkelaar.

"Mijn fractie vindt het verbazend dat publieke projecten uit winsten van lokale ondernemers betaald moeten worden – daar is juist het belastingstelsel voor", aldus raadslid Floor Kist in een reactie. "Om vervolgens een duurste oplossing te kiezen omdat een groep inwoners geen blauwe zone wil, is een bijzondere keuze. Gezien de ontwikkelingen van zelfrijdend vervoer in de komende jaren, is deze meerjareninvestering geen juiste bedrijfsmatige keuze. En tenslotte heeft het bouwen van een ondergrondse parkeergarage een aanzuigende werking op het aantal auto's in het gebied."

"In de bouwprojecten die daar nog op aan te passen waren heeft de lokale ondernemer op het verzoek van de gemeente, gewerkt aan gasloos bouwen", vervolgt Kist. "Zoals u weet zijn er in woongemeenten als Leidschendam-Voorburg drie belangrijke bronnen van CO2-uitstoot: het gasverbruik in huis (40%), de uitstoot van de auto (31%) en het elektriciteitsgebruik (21%). U kunt aangeven dat dit een lokale aangelegenheid is, waar de minister van Economische Zaken geen rol heeft. En in formele zin hebt u daar vanzelfsprekend gelijk in. De reden dat ik mij toch met deze open brief tot u wend, is omdat u juist een voorvechter bent van de nieuwe duurzame economie en het belang dat de klimaatdoelstellingen hierin hebben. Ook in onze gemeente wordt die gedachte breed gedragen. Maar zoals u merkt, blijkt dat toch lastig in de praktijk te brengen. En zo staan niet alleen het lokale MKB hierdoor onder druk, maar ook de klimaatdoelstellingen."

Tot slot meldt Kist: "Ondanks dat u hierin geen formele rol speelt, toont u als minister op beide vraagstukken duidelijk leiderschap. Ik zou u dan ook willen verzoeken, zich tot ons college en onze raad te wenden om uw zienswijze over geschetste ontwikkeling te geven."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant