Stijn STrous;
Stijn STrous; "Wij zijn de verbindende factor tussen de inwoner en het college."
RAADSLID VAN NU:

Stijn Strous altijd op zoek naar verbinding tussen partijen

Actueel 1.308 keer gelezen

Voorburg - Aan zijn tongval is direct te horen dat CDA'er Stijn Strous niet uit de Randstad afkomstig is. Deze geboren Zuid-Limburger woont inmiddels al wel 10 jaar in Voorburg, is voorzitter van wijkvereniging Damsigt en nu ook nog gemeenteraadslid.

Strous heeft politicologie gestudeerd en is zijn carrière gestart als persoonlijk medewerker bij het CDA in de Tweede Kamer. "Dat was in de tijd van Pim Fortuyn en Balkenende als premier. De politiek leefde toen erg, het was een hele dynamische omgeving." Toch heeft hij een aantal jaar later een carrière switch gemaakt en is als beleidsmedewerker gaan werken bij een zorginstelling. Momenteel is hij directeur van een zorggroep van huisartsen in de regio Rotterdam-Rijnmond.

Hij raakte getriggerd voor de gemeentepolitiek toen twee jaar geleden de brug over de Vliet weer actueel werd. Met deze extra oeververbinding hoopt het CDA de verkeersproblematiek in het Damcentrum op te lossen. "Ik vond er van alles van. En ben ook best wel eigenwijs. Ik vind dat we het niet alleen over de brug moeten hebben maar over de bereikbaarheid in het algemeen. De Vliet is de verbindende factor in onze gemeente maar zorgt ook voor belemmeringen als het gaat om bereikbaarheid. Ik ondervind dit dagelijks wanneer ik op weg naar mijn werk in Rotterdam de Vliet probeer over te steken of onder door te gaan."

Strous is onderdeel van een gehele nieuwe CDA-fractie. "Je moet je weg weten te vinden in de gebruiken en procedures van de raad. Ik voelde mij in het begin net een brugpieper", zegt hij lachend. "We zijn misschien niet zo ervaren als ander raadsleden, maar de geschiedenis zit ons ook niet zo in de weg. We zijn allemaal wel al langer actief in de lokale gemeenschap dus goed ingevoerd in de gemeente." Hij is altijd op zoek naar verbinding tussen partijen zoals professionele organisaties met vrijwilligers of verenigingen. Hij investeert veel tijd in het aanleggen van netwerken om zo tot oplossingen te komen.

Zorg, welzijn en onderwijs zijn onderwerpen waar hij zich deze raadsperiode voor gaat inzetten. "De kosten in de jeugdzorg stijgen enorm. Daar zijn geen makkelijke oplossingen voor. Het is geen kwestie van een zak met geld. We moeten op zoek gaan naar de grens van wat de overheid kan doen en wat maatschappelijke partijen kunnen oppakken." Strous vindt dat de gemeente meer moet zijn dan alleen maar een WMO-loket. "We moeten verschillende domeinen met elkaar verbinden."

Ook als het gaat om wijkverenigingen vindt Strous het belangrijk dat de vereniging op eigen benen kan staan en dat de gemeente alleen maar in beeld komt om zaken te faciliteren. "Nadat een aantal jaar geleden subsidies aan verenigingen wegvielen hebben deze verenigingen wel bewezen dat zij heel creatief kunnen zijn in het organiseren en realiseren van zaken. Maar het doet wel een beroep op vrijwilligers. Heel veel mensen willen wel wat doen voor een vereniging al merk je wel dat de moderne vrijwilliger zich niet voor de lange termijn aan een vereniging wil committeren."

Het actief in contact treden met inwoners en betrekken bij onderwerpen die hem of haar aangaan ziet Strous als een belangrijke functie van een gemeenteraadslid. "Wij zijn de verbindende factor tussen de inwoner en het college."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant