Door: Ronald Lamping
Door: Ronald Lamping
COLUMN

SP

Actueel 593 keer gelezen

De SP wordt weer actief in Leidschendam-Voorburg. Mooi, denk ik. Meer keus, meer mogelijkheden. Kom maar op. Benieuwd.

Zaterdag 26 januari houdt de partij een politiek café annex nieuwjaarsborrel. Elkaar ontmoeten met hapje en drankje. Met heuse sprekers, die denken iets te melden te hebben. Gezellig. Bijeenkomst van veelal volwassen mensen. Onderdeel van gezin of familie. Met verschillende maatschappelijke posities. Wellicht met baan. De een met meer verantwoordelijkheid dan de ander. Dienend, de ander misschien directeur of afdelingschef. Zeg `t maar.

Er zullen vaders en moeders zijn. Pijlers van die gezinnen. Volgroeid en mondig. Allemaal naar de "SP-kiekeboe-hier-zijn-we-weer-dag". Geinig. Bitterballetje, kaassoufflétje of minifrikadel met toefje mayonaise. Lekker.

Even herhalen! Allemaal volwassenen met een normaal stel hersens. Vertel mij dan eens wie verzonnen heeft, dat je met Lilian Marijnissen op de foto kan. Als volwassen vader op de foto met de partijleider. Kan ik zo`n partij serieus nemen? Wie verzint zoiets infantiels voor adults?

Spectaculair zielig wordt het echter wanneer ik meld, dat het om "een levensecht portret" gaat. Van karton, dus. Ziet u het voor u? Directeur van een of ander bedrijf, die zijn arm om een stuk karton vleit. Vervolgens stralend in de camera kijkt en blozend van opwinding op de gevoelige digitale plaat wordt vastgelegd.

Hoe zielig is dát? Gefotografeerd willen worden met een stuk karton. Verklaarbaar voor tieners met een kartonnen Justin Bieber of hoe die gozer ook heet. Jochie van 8 met kartonnen Messi. Ontluikende bakvisjes met K3. Grappig en naadloos passend bij de pre puberale bewondering voor hun grote idolen.

Zie het bij de 'SP-creatief-met-karton-dag' heel helder voor me. Dan zie ik een rij opgewonden karton adepten staan. Vingers door de haren, restanten kaassoufflé wegvegend uit de mondhoek. Als je met de grote partijleider op de foto mag, moet je er wel netjes uitzien.

Dán ben je aan de beurt en sta je naast een bordkartonnen Lilian. Wat volgt is een onnavolgbaar verbijsterend en ultiem onbenullig moment . Wat te doen? Waar leg je je arm? Om het stuk bordpapier? Of je lijp bent. Dan volgt de onvermijdelijke klik-ik-heb-je!

Jij staat op de plaat met Lilian Marijnissen! Een droom komt uit. Rest voor mij de hamvraag. Wat ga je met die foto doen? Wat kun je er mee zonder het predicaat kinds en kierewiet te incasseren? Zou het niet weten.

Zet je die thuis op de schoorsteenmantel? Trots voor bezoek. Visite, die zal zeggen "leuk", maar in de auto tranen van het schateren huilt om zoveel kinderlijke naïviteit. Op facebook? Laat je die foto op je werk zien? Jij, volwassen, trots naast een stuk karton met daarop de grote leider Lilian. Dag, promotie.

Wat zeggen je kinderen? Jij, als solide rots in de huiselijke branding. Nu puberaal koketterend met jouw kartonnen heldin, de papieren tijger van Oss. Op de kermis kon je vroeger een kartonnen bord omgooien. Bord met clownskop. Zou ik hier ook ludiek doen. Maak er maar gauw een grap van. Mikken op Lilian. Leuk! Waarmee?

Met tomaten!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant