Alle Sportprijswinnaars van 2018 uit Leidschendam-Voorburg kwamen aan het einde samen op het podium (foto: Hein Athmer).
Alle Sportprijswinnaars van 2018 uit Leidschendam-Voorburg kwamen aan het einde samen op het podium (foto: Hein Athmer). Hein Athmer

Jeffrey de Zwaan en Viviënne Nieuwenhoven-Knegtmans Sporters van het Jaar 2018

Sport 600 keer gelezen

Leidschendam - Maandagavond was de uitreiking van de Rabobank Sportprijzen Leidschendam-Voorburg 2018 in sporthal Kastelenring. Tijdens de feestelijke avond werden alle genomineerde sporters en sportteams in het zonnetje gezet.

Wethouder Sport Nadine Stemerdink reikte de prijs aan het Sportteam 2018 uit. "Leidschendam-Voorburg is een sportgemeente. Jong, oud, sporters met en zonder beperking. Ik ben trots op al onze sporters. Het is mooi om stil te staan bij alle geweldige sportprestaties in onze gemeente."

Organisator Sport en Welzijn (SenW) verzamelde alle inzendingen en 2018-krantenknipsels waaruit de jury, bestaande uit Henry Steffens (voormalig jeugdvoetballer bij Devjo & oud-voorzitter RKAVV), Edwin van de Graaf (Voorburgs betaald voetbalscheidsrechter & Sportman 2016) en Alexander Wagener (sportverslaggever Het Krantje) een shortlist van sport(st)ers en sportteams, die in 2018 uitzonderlijke sportprestaties wisten te leveren, samenstelde en van punten voorzag. De voorzitters van de sportclubs in Leidschendam, Voorburg & Stompwijk brachten vervolgens hun stem uit. En ook het publiek stemde via internet mee. In bijzijn van 350 gasten werden in zes categorieën prijzen uitgereikt. De Leidschendamse zaalvoetballer Viviënne Nieuwenhoven-Knegtmans werd Sportvrouw 2018. In 2018 werd ze landskampioen zaalvoetbal met haar Rotterdamse eredivisieclub TPP en nam ze met het Nederlands Vrouwen Zaalvoetbalteam deel aan kwalificatiewedstrijden voor het Europees Kampioenschap 2019, waarvoor Oranje zich helaas niet wist te kwalificeren. Van beide teams was zij aanvoerder. Sportman 2018 werd de Leidschendamse profdarter Jeffrey de Zwaan, die zich in 2018 onderscheidde met twee zeges op de Brabantse Wereldkampioen Michael van Gerwen en zijn eerste PDC-toernooi won. Sportteam 2018 werd zondag tweedeklasser voetbalvereniging Stompwijk '92. Onder leiding van trainer Erik van Manen en assistent-trainer Rob van Benten promoveerde de club uit het sportdorp Stompwijk medio 2018 voor het eerst in de clubgeschiedenis naar de tweede klasse door een lange reeks van competitiewedstrijden ongeslagen te blijven en ook nog eens de lange nacompetitie wist te winnen. In de halve finale van die nacompetitie werd overigens afgerekend met het Voorburgse Wilhelmus.

G-sporter 2018 werd Leidschendammer Justin van Bemmel, die op vrijdag 29 juni 2018 zittend op zijn handbike ruim 150 kilometer overbrugde tijdens de jaarlijkse sponsorfietstocht Den Haag-Texel. De sporter met een beperking fietste achter zijn begeleider en Den Haag-Texel organisator Rob de Munk een langere alternatieve route, omdat de duinenroute te veel hobbels voor een handbiker kent. In 2019 fietst hij de toertocht voor het goede doel, het Juliana Kinderziekenhuis, weer en hoopt hij nog meer dan de ruim €2600,= op te halen bij mensen en bedrijven die hem willen sponsoren. Sporttalent 2018 werd de Stompwijkse zwemster Jelsie van Ruijven, die in 2018 meerdere medailles behaalde op het Nederlands Kampioenschap in haar leeftijdscategorie. Met de stimuleringsprijs 'in the pocket' wordt ze wellicht in de toekomst de 'nieuwe Inge de Bruijn', die meerdere Olympische (gouden) medailles bij elkaar zwom. Sporticoon 2018 werd shihan (meester) en 8e dan karateka Ruud Muller, die al vele jaren in de gemeente Leidschendam-Voorburg zijn eigen karatesportschool leidt en onder anderen schoolkarate(.nl) opzette. Scholen in heel Nederland kunnen een gratis karateles aanvragen in plaats van de normale gymles. Inmiddels wordt al schoolkarate op 81 locaties in Nederland gegeven. Muller zelf was niet aanwezig bij de uitreiking en werd waargenomen door Linda van Heiningen. Presentator Erik Bouwman bedacht spontaan met zijn telefoon een filmpje voor hem op te nemen, dat hij via WhatsApp naar Muller stuurde om te bewijzen dat hij toch echt de winnaar van deze prijs voor de beste ambassadeur in een sporttak was geworden.

Het was voor de derde keer dat de Sportprijsuitreiking in deze vorm plaats vond. Dit jaar kon het publiek voor het eerst online meestemmen op sportprijs-lv.nl. Al op de eerste dag stemden 1500 van de in totaal 5500 mensen via de Sportprijs-website. Vijfentwintig voorzitters van sportverenigingen uit Leidschendam-Voorburg stemden óók. De Sportprijzen LD-VB 2018 werden mede mogelijk gemaakt door de Rabobank, Walk in the Park, Vlietkinderen, van Leeuwen Catering, Prins Horeca en SenW. SenW organiseerde de uitreiking van de Sportprijzen samen met de gemeente en Stichting Leidschendam-Voorburg Events & Festivals.

Wethouder Nadine Stemerdink reikte voorafgaand aan het sportprijzenfestival medailles uit aan alle genomineerde sporters (foto: AW).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant