In Stompwijk bij de Gaanders werd het thema 'Met Kunst en Vliegwerk' ook echt kunstzinnig uitgedragen (Michel Groen).
In Stompwijk bij de Gaanders werd het thema 'Met Kunst en Vliegwerk' ook echt kunstzinnig uitgedragen (Michel Groen). Michel Groen

Ook in Leidschendam en Stompwijk volop carnaval gevierd

Actueel 688 keer gelezen

Leidschendam - Niet alleen beneden de grote rivieren is het feest met carnaval. Afgelopen weekend heeft maar weer eens bewezen dat ook Leidschendam en Stompwijk echt wel weten hoe je Carnaval moet vieren.

Van de optocht tot de doop in de Vliet en van Groot-Carnaval tot de Familie-Carnaval, overal was het erg druk en was vrijwel iedereen feestelijk uitgedost. De sfeer zat er bovendien overal bijzonder goed in!

Overdracht sleutel en hamer
Het startshot van het weekend werd zaterdagochtend gegeven in het Oude Raadhuis. Hier heeft Burgemeester Tigelaar de sleutel van Zwabberdam, zoals Leidschendam tijdens Carnaval even heet, overhandigd aan Prinses Lacta, Page Iris en Hofnar Demy. Prins Marco de 2e en Page Jolanda ontvingen hierbij de hamer van Gaandrië. Feestkapel de Blaasbalgen zorgde er weer voor dat het een gezellige boel werd en toen de beide hoogheden hun ludieke toespraken hielden kon menig aanwezige zijn of haar glimlach niet onderdrukken.

Optocht
De optochten van Stompwijk en Leidschendam waren net als de voorgaande jaren aan elkaar gekoppeld. Langs de route was het, mede door het fantastische weer, lekker druk. Het was even een geheel andere 'mindset' dan parkeeroverlast, ontevreden inwoners, boze ondernemers en overlastgevende hangjongeren. De gezellige drukte zorgden er voor dat het een middagje genieten was in het mooie centrum van Leidschendam.

De verschillende praalwagens beeldden de thema's van de carnavalsverenigingen uit: 'Vier 't met Toeters en Bellen' bij de Damzwabbers en 'Met Kunst en Vliegwerk' bij de Gaanders. Honderden toeschouwers bekeken het bonte gezelschap dat langzaam koers zette richting sluis, waar zich een grote mensenmassa had verzameld. Onder muzikale begeleiding van Blaaskapel de Blaasbalgen ontkwam ook het Prinsenpaar van dit jaar er niet aan, ze werden volgens traditie diep in de koude vlietwater gedompeld. Na deze doop zette het feest zich voort bij Grandcafé Lytschendam op de Damlaan waar ook de prijswinnaars van de optocht hun prijzen ontvingen. De Gaanders reden door naar Stompwijk om daar hun optocht te rijden, die op de Meerlaan ten einde kwam. Hier vond vervolgens het Streetcarnaval plaats. Het hele weekend vonden er feesten plaats in Bar De Bles.

Groot carnaval
Zaterdagavond is er in de kantine van RKAVV op grootse wijze het groot Carnaval gevierd. Met de opzwepende muziek van Boerenkapel de Zwiebels zijn er weer vele kilometers polonaise gelopen. De vele honderden aanwezigen hadden bovendien vrijwel allemaal de moeite genomen om verkleed te komen. Het gezellige feest is doorgegaan tot de kleine uurtjes.

Op zondag was het de beurt aan de kinderen van Zwabberdam en dat hebben de Damzwabbers geweten; ongelooflijk hoeveel kinderen er op zo'n middag gezellig langskomen. Voor de kinderen waren er leuke spelletjes en konden ook geschminkt worden. Ook was er een ballonnenclown en een echte stroopwafel kraam. Uiteraard was er ook voldoende tijd voor een lekkere polonaise. Jeugdprins Eric en Jeugdpage Babet genoten er zichtbaar van. Carnaval in Zwabberdam heeft toekomst en is springlevend.

Vanavond sluiten De Damzwabbers het Carnaval van 2019 af bij Grandcafé Lytschendam, de echte liefhebbers gaan hier nog een keer helemaal tot het gaatje. De Gaanders vieren vanmiddag het Kindercarnaval, morgenmiddag het Seniorencarnaval en 's avonds is er nog een slotfeest.

De volgende activiteit van De Damzwabbers kan alvast in de agenda genoteerd worden, op zaterdag 23 maart organiseren De Damzwabbers het Halfvastenbal. Ook dit feest wordt uiteraard gehouden in de kantine van voetbalvereniging RKAVV, Sportpark Kastelenring, Sportparkweg 4 in Leidschendam. Foto's van het gehele weekend zijn te vinden op www.damzwabbers.nl en op www.degaanders.nl.

(foto: Michel Groen).
(foto: Michel Groen).
(foto: Michel Groen).
(foto: Michel Groen).
(foto: Michel Groen).
(foto: Michel Groen).
(foto: Michel Groen).
(foto: Michel Groen).
(foto: Michel Groen).
(foto: Michel Groen).
(foto: Michel Groen).
(foto: Michel Groen).
(foto: Michel Groen).
(foto: Michel Groen).
(foto: Michel Groen).
(foto: Michel Groen).
(foto: Michel Groen).
(foto: Michel Groen).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant