Afbeelding

U woont goedkoper als u uw hypotheekrente aanpast en dit is hét moment

Algemeen 4.079 keer gelezen

De hypotheekrente: een variabel rentepercentage of het laten vastleggen voor één, twee, tien of dertig jaar? Dit is altijd een lastige keuze omdat het om veel geld gaat en afhankelijk is van uw situatie en de woningmarkt. Op dit moment zijn de rentes historisch laag, oftewel dit is hét moment om te zorgen dat u goedkoper woont. Ook als u heeft gekozen om uw hypotheekrente voor een langere tijd vast te zetten, zijn er mogelijkheden om die omlaag te krijgen.

Onder starters is een rentevaste periode van 30 jaar ongekend populair, maar niet altijd het voordeligst. In Zuid-Holland lag dit percentage op 14 procent, terwijl landelijk 18 procent in 2018 koos voor deze hypotheekvorm. In 2016 was dit slechts 7 procent. Dit verschil komt mogelijk door de historisch lage hypotheekrente. Logisch dat de eerste gedachte van velen is om deze lage rente zo lang mogelijk vast te zetten.

Wisselende woonwensen en financiële situatie vragen om andere hypotheekrentes
Hypotheekadviseurs adviseren beduidend minder vaak zo'n lange periode voor de hypotheek. De reden dat ze zo voorzicht zijn voor starters: het leven kan er heel anders uit komen te zien. Zowel qua woonwens, gezinssituatie als financiën. Zo'n wisselende situatie kan vragen om een ander rentepercentage. In een periode van dertig jaar kunnen er kinderen worden geboren die eerst thuis wonen en later weer het huis uit gaan, en dit wordt weerspiegeld in uw maandelijkse uitgaven. Ook is er een grote kans dat uw inkomen stijgt of daalt in zo'n lange periode. Met een hoger inkomen kan een eventuele rentestijging na de rentevaste periode worden opgevangen, waarbij u tot die tijd heeft geprofiteerd van lagere maandlasten. Een andere situatie vraagt dus om een andere hypotheekvorm.

Sluit uw hypotheek over en profiteer meteen
Nú is het juiste moment om uw hypotheekrente omlaag te gooien, ook als die voor langere tijd vaststaat. Door uw hypotheek over te sluiten, dalen meteen uw maandlasten fors en profiteert u van de huidige woningmarkt. Er is wel een groot nadeel: de boeterente, een vergoeding voor de rente-inkomsten die de oude bank misloopt. Gelukkig is dit fiscaal aftrekbaar en kunt u meestal 10 tot 20 procent boetevrij aflossen. Ook als u niet genoeg eigen geld bezit, kunt u profiteren door rentemiddeling aan te vragen. Het advies is om te kijken wat uw situatie is, nu en in de toekomst, en welk risico op veranderende hypotheekrentes u kunt dragen. Bedenk wel dat de hypotheekrente nog nooit zo laag stond als op dit moment. De tijd van actie ondernemen is dus nu.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant