Jeroen van Rossum:
Jeroen van Rossum: "Als ik het nu voor het zeggen zou hebben dan zou het cultuurbudget direct omhoog gaan."
RAADSLID VAN NU

Jeroen van Rossum geniet van het politieke spelletje

Actueel 629 keer gelezen

Voorburg - Hij is scherp en adrem. Hij kan inhoudelijk sterk argumenteren zonder boos of opstandig te worden. En daarbij gebruikt hij ook regelmatig functionele humor met mooie beeldspraken. De ideale eigenschappen voor een goed debater.

Door Inge Koot

Deze eigenschappen heeft GroenLinks fractievoorzitter Jeroen van Rossum al een raadsperiode ingezet. Met net zoveel enthousiasme is hij zijn tweede periode gestart.

"Ik heb er wel even goed over na moeten denken. Het kost zoveel tijd. Ik ben al een dag minder gaan werken. Die wordt elke keer opgeslokt door stukken lezen, door besprekingen met wethouders, inwoners en mede-raadsleden." Maar toch besloot hij zich opnieuw verkiesbaar te stellen. De verkiezingen resulteerden in een zetel winst. GroenLinks ging van 3 naar 4 zetels. Graag hadden zij nog een periode als coalitiepartij deelgenomen aan het college maar dat was hen niet gegund.

Jeroen van Rossum is jaren slapend lid geweest van GroenLinks. "GroenLinks heeft de inclusiviteit het best begrepen," is een van de redenen voor zijn lidmaatschap. "In een inclusieve maatschappij wordt iedereen op waarde geschat. Het maakt niet uit welke culturele achtergrond, gender, leeftijd, talenten of beperkingen iemand heeft."

Daarnaast spreken de sociale waarden van de partij hem aan waarbij er gezorgd wordt voor de oudere mens zonder betuttelend te worden. "Nu ik een aantal jaren meedraai merk ik dat ik idealistischer ben dan ik vooraf dacht", vertelt hij lachend. "Ik kan mij echt over dingen opwinden." Het politieke spelletje zit hem als een jas en daar geniet hij ook erg van.

Van Rossum is geboren in Rotterdam en opgegroeid in Capelle a/d IJssel en later in Gouda. Hij heeft in Den Haag gewoond en woont nu met zijn partner met veel plezier in Voorburg. Hij werkt als landelijk recruitment manager bij personele dienstverlener Olympia.

Als hij terugkijkt op zijn eerste raadsperiode is hij trots op de extra tijd die de huishoudelijk hulp heeft gekregen vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. "Nu heeft de huishoudelijk hulp vaak ook even tijd voor een praatje en een kopje koffie."

Daarnaast is Van Rossum blij dat GroenLinks haar rug recht heeft gehouden in het AZC debat. "En ik ben heel tevreden over de wijze waarop de zoektocht naar de nieuwe burgemeester is verlopen. Met mijn achtergrond als recruitment manager betekende dit dat er twee liefhebberijen bij elkaar kwamen."

Voor de komende vier jaar gaat van Rossum zich wederom inzetten voor de WMO. "Dat blijft een belangrijk onderwerp waar nog zeker niet alles goed verloopt. De papieren werkelijkheid lijkt toch vaak anders dan de praktische uitwerking. Het gaat wel om mensen waar wij voor moeten zorgen." Daarnaast krijgt kunst en cultuur zijn aandacht. "Daarin hebben we echt wat goed te maken. Wij zijn er als gehele raad schuldig aan dat wij het zo slecht hebben gedaan. En dan nu met de bezuinigingen op komst. Er kan echt niet meer gesneden worden in kunst en cultuur. Als ik het nu voor het zeggen zou hebben dan zou het cultuurbudget direct omhoog gaan." Van Rossum vindt het bijzonder dat de culturele instellingen het cultureel ondernemerschap zo goed hebben opgepakt. "We zouden ze daar juist voor moeten belonen in plaats van straffen met nog weer een bezuinigingsronde."

Van Rossum heeft weinig vertrouwen in het huidige college, zeker als het gaat om sociale onderwerpen. "De VVD straft mensen die in de bijstand zitten. Dat zie je landelijk maar ook lokaal gebeuren. Wij gaan er vanuit dat niemand vrijwillig thuiszit. Dat is toch net even een ander wereldbeeld."

Hij is ook teleurgesteld in de hoeveelheid dossiers die het nieuwe college heeft opgepakt. "Er gebeurt nog steeds zo weinig. Veel initiatieven die er genomen zijn komen van de gemeenteraad zelf. De punten die zij aangepakt hebben, leiden tot niets. Het afvalprobleem lossen ze echt niet op door weer elke week afval op te halen. En die extra brug over de Vliet komt er toch niet omdat daar geen geld voor beschikbaar is. Daar zo hoog over opgeven bij de gemeenteraadsverkiezingen is geen eerlijke politiek bedrijven."

Van Rossum geniet van het contact met inwoners en ondernemers. Zijn mailbox loopt regelmatig vol met vragen en opmerkingen. "Burgers zijn zo mondig, die weten ons prima te vinden." Op de website leidschendam-voorburg.groenlinks.nl/ zijn de contactgegevens van Van Rossum te vinden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant