Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

SNOTAPEN

Actueel 343 keer gelezen

Ben Italië-kenner. Zowat heel Italië bezocht. Zoals laatst in Calabrië, waar maffiafamilie `N drangheta resideert. We waren op Sicilië, domicilie van de Cosa Nostra, in Napels met hun Camorra en doorkruisten Apulië met 50 clans van de Sacra Corona Unita.

Omgeving met karakteristieke scènes. Nauwe straatjes, bejaarden voor hun huis en uitgestorven boerderijen met linke waakhonden. Een sfeer, waarin je ieder moment een klassieke Don Corleone denkt te ontmoeten. Zomaar, op een rustiek pleintje, capo di tutti capi. Dan klinken Holleeder, Mieremet en Cor van Hout behoorlijk huisbakken. Snotapen.

Dacht er van de week aan. Niet dat ik klassieke moordpartijen verheerlijk. Het blijven criminelen. Toch hangt er rondom hen de ambiance van rustieke wijngaarden, spaghetti Carbonara en een moeder op leeftijd met ontegenzeggelijk de onweerstaanbare betovering van een gracieuze Sophia Loren.

Italiaanse misdaadgrootheden. Dus moest ik besmuikt grinniken om breaking nieuws over criminaliteit in Nederland. In Italië en Amerika heerst de Maffia. Wij spelen een divisie hoger, Champions League. Er is zelfs contact met FBI-profilers. Waarom? Omdat wij worden geteisterd door een misdadige bende. De pistachenootbende. U leest het goed. Criminelen, die zich toeleggen op pistachenootjes. Kan de Maffia een punt aan zuigen. Hebben wij weer. Geen Godfatherachtige taferelen. Geen bloedwraak of fraaie tot de verbeelding sprekende termen als l`omerta, contrabandierre of la vendetta. Geheimhoudingsplicht , smokkelaar of bloedwraak. Bij ons gaat het er een tikkie harder aan toe: "Handen omhoog. Vul deze zak met pistachenootjes en snel!". Dat topniveau, dus!

Zal best veel geld opleveren. Anders begin je er niet aan. Nootjes bij de Lidl jatten. Het klinkt alleen zo amateuristisch. Zo helemaal niks, eigenlijk. Zie in uw fantasie de Godfather voor u. Hebbes? Hoort u hem al met zijn hijgerige COPD-stem brommen: "I`ll make you an offer, you can`t refuse: Pistachenootjes!"

Niets blijkt meer veilig in ons landje. Rest natuurlijk de vraag, wat volgt? De stofzuigerzakbende of de duizend dingendoekgroep? Dat weet je dan weer niet. We hadden al Chinese melkpoederdieven. Banken en juweliers lijken iets veiliger. Het gaat nu om door het land rondtrekkende wc borstelbendes, fietspompgangs en afdruiprekgangsters.

Beetje triest, toch? Ook al levert het tonnen op. Je wilt toch niet de boeken in gaan als de capo di tutti capi van de pistachenootjes? Dat bekt helemaal niet lekker. Krijgen we straks te maken met spijtoptanten, die in hun safe house zwetend van de zenuwen klikken over de roof van nootjes uit het magazijn van Albert Heijn. Waarbij dan, uit het niets, de bijvangst van Engelse drop en spekkies wordt opgebiecht.

Typisch Nederlands. Zelfs in de misdaad willen we een grote broek aan. Was in Sicilië op de plaats, waar rechter Giovanni Falcone met eega werden opgeblazen in zijn Fiat. We staarden naar het nieuwe asfalt. En ondertussen bij ons? Nu hoorde ik weer over een bende, die chocolaatjes steelt. Van die platte chocolaatjes. Die je zo lekker per kilo weg vreet. Een ware plaag! Heeft minister Grapperhaus een speciale eenheid voor opgezet. Welke?

Flikken Maastricht

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant