Het gemeentebestuur liet zich op het Van Faukenbergeplein zien, in de personen van de wethouders Astrid van Eekelen van duurzaamheid en Nadine Stemerdink van openbare ruimte (foto: Ap de Heus).
Het gemeentebestuur liet zich op het Van Faukenbergeplein zien, in de personen van de wethouders Astrid van Eekelen van duurzaamheid en Nadine Stemerdink van openbare ruimte (foto: Ap de Heus).

Opschoonactie een groot succes

Actueel 509 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De landelijke Opschoonactie was in Leidschendam-Voorburg een groot succes. Op verschillend plaatsen gingen buurtbewoners de straat op om zwerfvuil op te ruimen.

Afgelopen weekend hebben vele vrijwilligers zich ingezet tijdens WereldWaterDag en Landelijke Opschoon Dag om het zwerfafval uit het water te verwijderen en van de straten te halen. In Prinsenhof hebben 20 enthousiaste buurtbewoners de perken en straten in wijk de Prinsenhof Leidschendam schoongemaakt. Samen werden weer ontzettend veel snoepwikkels, blikjes, sigaretten en allerlei soorten plastic opgeruimd. Een van de deelnemers had zelf een lange prikstok gemaakt waarmee hij het vuil uit de vijver kon vissen. Vooral de nieuwe deelnemers waren verbaasd over de hoeveelheid zwerfafval in de stuiken onder de flats.

Supporters van schoon kwamen ook - voor het eerst - in actie om hun buurt schoner te maken in de wijk Bovenveen. Een kleine groep ging aan de slag in en om de speeltuin aan het Bilderdijkplein alwaar de meest vreemde vuilnis uit de bosjes werd gehaald. Naast de reguliere plastic zakjes en peuken werden er ook een kussen, een halve metalen lamp en verder heel veel plastic restanten van vuurwerk verzameld. De volwassenen en ook twee jonge kinderen hebben zich ingezet voor hun buurtje en speeltuin. De wens is uitgesproken dit vaker te gaan doen.

In Park 't Loo aan de Spinozalaan werden eerder al door meer dan 25 vrijwilligers in anderhalf uur tijd 30 zakken met afval gevuld. De kinderen willen een gezonde leefomgeving en een schoon park en zij genoten ervan om de rommel op te ruimen

In Leidschendam-Zuid en in de polder bij Wilsveen zijn vele zakken afval opgeruimd. Ook hadden veel bewoners het stuk voor hun huis zwerfvuilvrij gemaakt. Het was een geslaagde voorjaarsschoonmaak.

Op het Faukenbergeplein en omgeving in Voorburg werd eveneens volop opgeruimd en daar liet ook het gemeentebestuur zich zien, in de personen van de wethouders Astrid van Eekelen (duurzaamheid) en Nadine Stemerdink (openbare ruimte), die eerder ook al hadden geholpen bij de ruimactie bij de Vliet. Samen met een tiental bewoners en kinderen werden tien zakken zwerfvuil - van blikken, plastic flesjes en verpakkingen tot papier - van straat geraapt. Wethouder Van Eekelen propte persoonlijk het opgeruimde afval in de container: "Het is ongelooflijk hoeveel zwerfafval we hebben aangetroffen. Van verkeersborden in De Vliet tot aan heel veel blikjes in het groen. We moeten met zijn allen onze schouders eronder zetten en samen ervoor zorgen dat onze wijken en buurten weer schoon worden".

In steeds meer wijken zijn er bewoners die het zwerfafval gezamenlijk aanpakken. Een van de actieve bewoners uit Voorburg-Noord is Loes Kooijman. "Elke dag zien we overal plastic op de straten liggen, in de bosjes ligt veel verborgen. Het is onze leefomgeving en daar moeten we ook samen voor zorgen! Inwoners zijn ook verantwoordelijk voor hun eigen wijk. Ik wil dan ook alle inwoners oproepen om de handen ineen te slaan en met elkaar aan de slag te gaan om het zwerfafval op te ruimen".

Belangrijk is om bijvoorbeeld geen los vuil of zakken naast de containers te plaatsen. Dit veroorzaakt namelijk ook veel zwerfafval.De gemeente is blij met de inzet van alle inwoners tijdens de Landelijke Opschoon Dag. Heeft u vragen over het houden van een zwerfafvalinzamelactie, neem dan contact op met de gemeente via www.lv.nl/contact. Of kijk waar er acties worden georganiseerd op www.supportervanschoon.nl en help een handje mee om de buurt zwerfvuilvrij te maken.

Foto's: Ap de Heus en ingezonden.

Wethouder Van Eekelen propt de zakken met zwerfafval in de container (foto: Ap de Heus).
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant