Ook de akoestiek in sporthal Essesteijn wordt verbeterd.
Ook de akoestiek in sporthal Essesteijn wordt verbeterd.

Akoestiek sporthallen wordt verbeterd

Actueel 316 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De normen voor de akoestiek in sporthallen zijn aangescherpt. Om aan de nieuwe normen te kunnen voldoen moet de gemeente € 260.000 investeren in haar binnensportaccommodaties. Deze zomer wordt gestart met het aanbrengen van geluidsabsorberend materiaal op de wanden van sporthal Forum Kwadraat.

De akoestiek in de sporthallen leidt al jaren tot klachten als gehoorbeschadiging, stemproblemen, vermoeidheid en stress bij (sport)docenten. De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft 11 binnensportaccommodaties in eigendom. Het gaat om 3 sporthallen, 3 sportzalen, 4 gymzalen en een danszaal.

In het kader van de Arbowet worden eisen gesteld aan de nagalmtijd. De nagalmtijd is een maat voor de tijd die het duurt voordat geluid wordt geabsorbeerd. De akoestische waarde van een binnensportaccommodatie wordt daarnaast bepaald door het wel of niet optreden van zogenaamde 'flutterecho's'. Dit zijn geluidsgolven die tussen wanden heen en weer worden gekaatst. De flutterecho verlengt de nagalmtijd en is van invloed op de verstaanbaarheid van spraak (bijvoorbeeld instructies van docenten).

Gebleken is dat álle gemeentelijke binnensportaccommodaties in meer of mindere mate te maken hebben met een gebrekkige akoestiek. Een oplossing voor de slechte akoestiek is het aanbrengen van geluidsabsorberend materiaal op de wanden van de accommodatie, waardoor de nagalmtijd wordt verkort. De volgende sporthallen worden de komende jaren voorzien van dit materiaal: Forumkwadraat, De Leenkamp, De Tas, Kastelenring, Prinsenhof (rode zaal), Essesteijn, pr. Carolinalaan, Van Ruysdaallaan, De Bocht, De Meerhorst en Prinsenhof (spiegelzaal).
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant